Noreg har ei lang kyststripe- med rikeleg tilgang til fisk.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kommunikasjonsdirektør FHL
Advertisements

Saman er me sterke! S preke – O ptimistar – F olkelige - A nsvarlige Stay’er-evne, pågangsmot, tillit!!! Spreke og frimodige INGEN skal ta oss på humøret.
Etableringer og nedleggelser Spilling kapittel 5.
Vestlandet mot resten av landet. Samarbeid eller rivalisering ?
10Velstand og velferd.
Östfold, utmaningar och möjligheter … men resten blir på norsk Kjell Arne Græsdal Daglig leder.
Arbeidsliv og utdanning
Kapittel 19 Et folk av bønder
REGION NORD : 1.Sterk økning i FoU 2.EU-medlemsskap 3.Arktisk tiltakssone (risikokapital) 4.Utbygging av petroleums- virksomheten 5.Samferdsel – øst/vest-
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Grønn innovasjon og grønne arbeidsplasser i Oslo
Norges Bank 1 Pengepolitikken og utsiktene for norsk økonomi Sentralbanksjef Svein Gjedrem Hammerfest 10. oktober 2005.
1 Passer inflasjonsmålstyringen Norge? Per Richard Johansen Samfunn og økonomi, Sparebankforeningen, 22. oktober 2004.
Geografiprosjekt Våren 2009
Tre satsningsområder – Næringslivets potensiale Bygge og selge flere hytter Å få hyttefolket til å bruke hyttene sine mer –
Norsk økonomi.
"Verdier fra havet - Norges framtid"
Herøy vidaregåande skule Avd Herøy Herøy vidaregåande skule Avd Herøy Ligg sentralt plassert. Tett ved: Ligg sentralt plassert. Tett ved: -Herøy.
Vindkraft i Vanylven. Nystøylhornet Sandviknakken Myklebustheida.
Norwegian Ministry of Trade and Industry Et mindre og bedre statlig eierskap Statssekretær Oluf Ulseth Paretos kraftseminar 24. januar 2002.
Kapittel 19 Eit folk av bønder Elevane skal kunne – forklare korleis naturressursar og teknologisk utvikling har vore med på å forme tidlege samfunn –
Norwegian Ministry of Fisheries ”Tromsø–regionens marine fremtid” Fredag 23 mai 2003 Fiskeriminister Svein Ludvigsen.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
KVA FOR KONSEKVENSAR VIL DEN NYE RAMMEPLANEN HA FOR INNHALD, ORGANISERING OG UNDERVISNING I F Ø RSKULEL Æ RARUTDANNINGA? Sett fr å : - kommuneadministrasjonen.
Fjell-Norge og Innlandets muligheter! LOs representantskap, Hafjell, 9. juni 2015 Atle Hovi, administrerende direktør Beitostølen Resort.
Velkomen til Sogn og Fjordane Helsing til Stortinget sin kommunal- og forvaltningskomite 27. oktober 2014 Fylkesordførar Åshild Kjelsnes (AP)
Anders Felde. ”Teknisk utvikling, begrenset råvaretilgang og nye produksjonsmetoder vil true dagens produksjonsformer og nødvendiggjøre omstilling og.
Livet i havet – vårt felles ansvar Forvaltning av tang og tare i Norge Terje Halsteinsen.
University of Stavanger Business School Frå særstilling til omstilling Kunnskap og kompetanse: Viktigare enn.
Norsk økonomi I 2007 var bruttonasjonalproduktet (BNP) i Norge på ca milliarder. BNP er verdien på alt som blir produsert av varer og tjenester.
Regional plan for verdiskaping Industristrategi - arbeidsdokument Sogn og Fjordane Fylkeskommune BDO AS v/Harald Husabø
Hvor er vi, og hvor skal vi med Bio-økonomien Oslo, 27 august 2015 Ove Trellevik Colourbox.com.
Kenneth Ruud Prorektor forskning og utvikling UiT 2020: Drivkraft i nord Foto: Geir Gotaas.
Foredrag på Logistikkforeningens konferanse 11. november 2004 Med logistikk som verdiskapning Betydningen av et internasjonalt rettet næringsliv Stortingsrepresentant.
1 A KLP Kommunekreditt Alternativ finansiering – muligheter og realisme Kystvegkonferansen i Vanylven 26.august 2011 Jan Olav Tryggestad Ass direktør.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Systematisk Observasjon av Lesing.  Ei prosjektgruppe har utarbeidd eit verktøy for systematisk kartleggjing av kvar den einskilde eleven er i leseutviklinga.
Hensikta med tilsynet er å bidra til å skape: - eit inkluderande arbeidsmiljø - eit miljø som er helsefremjande - forebygging i høve sjukefråvær og utstøting.
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
-Ein tydeleg medspelar FoI-strategi for Møre og Romsdal FoU-rådgivar Anna-Marie Hatlestad - regional og næringsavdelinga.
Byregionprogrammet for Namsosregionen «Infrastruktur som grunnlag for økt samhandling og økonomisk vekst»
Den russiske revolusjon Tsaren må gå av Marsrevolusjonen Novemberrevolusjonen.
Verdshandelen aukar Kompetansemål: ● Kartleggje variasjonar i levekår i ulike delar av verda, forklare dei store skilnadane mellom fattig og rik og drøfte.
Fattige og rike på samme klode FNs tusenårsmål, HDI, Vann, Udanning BNP, Verdenshandel,
Sammenhengen mellom næringsutvikling og bosettingsmønster i Norge.
Systematisk Observasjon av Lesing.  Ei prosjektgruppe i Gjesdal kommune har utarbeidd eit verktøy for systematisk kartleggjing av kvar den einskilde.
KOMMUNEPLAN FOR VINJE Samfunnsdelen Samfunnsdelens plass i plansystemet.
Kap. 4 ein berekraftig folkeauke Mål: Vite kvifor vi må bremse befolkningsveksten i verda Vite korleis dette kan gjerast Vite kvifor dei rike landa må.
Framtida er bioøkonomisk
En presentasjon om Innovasjon Ytre Lyngen
KOMMUNEREFORMA – GJENNOMGANG INTENSJONSAVTALAR
Prioritering av akvakultur – korleis lage gode kommuneplanar for framtida? Miljøseminar Florø Håvard Tveit, Gulen kommune God morgon. Håpar.
SEKUNDÆRNÆRINGANE: Oljeindustri og oljeinntektene:
Ressursutnytting i Norge
Trondheimkonferansen 2017 Steinar Krogstad, nestleder Fellesforbundet
Rådmann Arve Varden – Høyanger kommune
Overvasshandtering i endring
Kva har barn eigentleg rett til?
Lær å logge inn til offentlege tenester med BankID på mobil
Stortingsrepresentant Marianne Synnes
Kap.5 Folketalet aukar i Europa
Lær å logge inn til offentlege tenester med BankID
Molde kommune 2018 Møre og Romsdal fylkeskommune plan og analyseavdelinga april 2018.
Lær å logge inn til offentlege tenester med MinID
Nye Volda 2018 Volda og Hornindal
Lær å opprette den elektroniske ID-en MinID
Strategisk nærings- og utviklingsplan for Ulvik
Hornindal kommune 2019 Møre og Romsdal fylkeskommune plan og analyseavdelinga mai 2019.
Å skrive både nynorsk og bokmål
Utskrift av presentasjonen:

Noreg har ei lang kyststripe- med rikeleg tilgang til fisk. KAP 13: NORSK ØKONOMI s. 219 - 222 ØKONOMI: -Verdiar og ressursar Noreg har ei lang kyststripe- med rikeleg tilgang til fisk.

Jordbruk I jordbruket i Noreg finn ein man

Økonomi - Noreg har og rikeleg med fossekraft og oljeressursar- og i dag er oljeindustrien den viktigaste næringsvegen vår. Økonomi dreier seg om kva for nokre næringsvegar som finst i landet. Produksjon av varer og tenester skaper arbeidsplassar – og folk får inntekter – og inntektene bruker vi til å kjøpe varer og tenester. Økonomi dreier seg også om korleis vi organiserer samfunnet vårt.

Økonomi verkar inn på svært mange område i livet. Privat eller offentleg eigarskap? Privat eigarskap: Einskilde personar eller verksemder eig produksjonsutstyr og kapitalen, t.d bilverkstad, privat barnehage, fiskebåt eller maritime verksemde. Offentleg eigarskap: kommunen, fylkeskommunen eller staten eig produksjonsutstyret. T.d sjukeheimar, skular, sjukehus, helsestasjonar og NAV.

Dei viktigaste næringsvegane våre: Det er vanleg å dele næringslivet inn i tre hovudgrupper av næringar: * Primærnæringane: Jordbruk, skogbruk og fiske – dette er næringar som utnyttar ressursar som naturen sjølv skaper. * Sekundærnæringane: Industri, bergverk, olje- og gassproduksjon, bygg og anlegg – dette er næringar som bruker og foredlar vidare produkt frå primærnæringane og andre naturressursar.

Tertiærnæringane- servicenæringar eller tenesteytande næringar – døme er offentlege tenester som helsestell og undervisning- og private tenester som bankvesen og hotell. Næringslivet i Noreg er hovudsakleg eigd av private, men staten har store eigarinteresser i t.d Statoil og Norsk Hydro. Vi skil mellom marine næringar ( havet) og fastlandsnæringar.

PRIMÆRNÆRINGANE: Fiske: - Det norske havområdet er 6 gongar større enn det norske fastlandet. Utnytting av fiskeressursane på best mogeleg måte gir gode utsikter for auka vekst. Ta i bruk fleire typar marine råstoff – tang og skjell.

3 177 433 BNP 2004: 1 687 983 mill kr BNP 2015: 3 117 433 mill kr