Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet Fokus på næringsutvikling og innovasjon innenfor: Fiskeri- og jordbruksbasert matproduksjon og foredlings-industri
Skape en portefølje av virkemidler som er mer oversiktlig og attraktiv for næringslivet. Sikre en helhet hvor virkemidlene i sum treffer Norges nasjonale innovasjonsutfordringer på en bedre måte, og derigjennom å stimulere til økte investeringer i FoU i næringslivet. Sette oss i stand til å benytte våre ressurser mer effektivt, både internt i Forskningsrådet og eksternt.
Dagens portefølje… Jord, planter og husdyr Bioteknologi for primær- næringene Nærings- midler Havbruk Fiskeri- teknologi Marked og samfunn Marine ressurser og miljø Skog
Ny programportefølje AREAL programmet MAT FORNY Grunnforskning Vitenskaps- divisjonen Grunnleggende forskning og kompetanse-utvikling innenfor bioproduksjon og foredling Satsings- divisjonen Store programmer Havbruk Norklima Renergi Fuge Andre.. ? Miljøet på land ? (etterfølger til Biologisk mangfold, landskap i endring, Forurensinger..) Havet og kysten Innovasjons- divisjonen AREAL programmet MAT FORNY Fellessatsing TRE Innovasjon Norge og Forskningsrådet Forslag til overskrift: Landbruksforskningen skifter ham (Redd vi får en unødvendig diskusjon på teksten slik den er) Grunnforskning Anvendt forskning
Målgrupper og samarbeidspartnere Næringsliv og forvaltning FoU-miljøene – for å realisere innovasjonspotensialet i programmet Innovasjon Norge Næringenes forskningsfond
Virkemidler i det nye programmet Brukerstyrte prosjekter (BIP) Kompetanseprosjekter med brukermedvirkning (KMB) Forskerprosjekter (kun for spesielle utlysninger) KMB – Kompetanseprosjekt med brukermedvirkning Formål Bidra til langsiktig næringsrettet forskerutdanning og kompetanseoppbygging i forskningsmiljøene, innenfor faglige temaer med stor betydning for utviklingen av primærnæringssektoren med avledet virksomhet. 20-50% av prosjektkostnadene må være kontantfinansiert av næringsliv eller andre brukere
MATprogrammet: Mål (1) Styrke innovasjon for økt konkurransedyktighet, verdiskaping og markedsorientering for norsk matproduksjon Utvikle norsk matproduksjon slik at helse, kvalitet, etiske verdier, bærekraft og miljø blir godt ivaretatt. Bidra til at matforvaltningen har forskningsbasert og oppdatert kunnskap som grunnlag for sin forvaltning og for utforming av nasjonalt og internasjonalt regelverk
MATprogrammet: Mål (2) Bidra til styrking, arbeidsdeling og spissing slik at FoU-miljøene i sum har kompetanse på internasjonalt nivå innenfor områder av stor betydning for utvikling av næringsliv og forvaltning i Norge. Utnytte mulighet for god synergi mellom de marine og de landbruksbaserte næringene
Matprogrammet: Satsingsområder Markedsforskning Innovative og markedstilpassede produkter og entreprenørskap Produksjons-/prosessteknologi og logistikk Konkurransedyktig råvareproduksjon Helse- og livskvalitet knyttet til mat Innovasjon i offentlig sektor/matforvaltningen
Matprogrammet: Andre prioriteringer Verdikjedeprosjekter (gjerne blå/grønne) Tema på tvers av satsingsområdene: Konkurransedyktig råvare- og industriproduksjon Innovative produkter og prosesser Mat og helse
Nye prioriteringer i norsk forskningspolitikk: Forskningsmeldingen Mat
MATprogrammet (2006 – 2011) Programplan vedtas 20.04.05 Programstyre oppnevnes 20.04.05 Programstyret vedtar prioriteringer for utlysning av FoU-midler for 2006 Utlysningen vil bli publisert i månedskiftet mai/juni 2005 Søknadsfrister for 2006: KMB 01.09.2005 BIP 13.10.2005 Nullvekstbudsjett: ca 130 mill. kr Ca 85 mill. kr er bundet i løpende prosjekter