Matomsorg Praktisk matlaging 2016.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
ERNÆRING HIL FOTBALL.
Advertisements

Kosthold og trening med fokus på syklister
Råd for et sunt kosthold (1)
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Råd for et sunt kosthold (1)
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Hva skiller undervektig lungesyk fra undervektig lungefrisk ?
Fruktgrøt.
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
Kosthold for idrettsutøvere
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Generelle ernæringsanbfalinger
Marianne Dahlum Helsesøster
Restitusjon og kosthold
Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Oslo kommune Sykehjemsetaten ERNÆRING I SYKEHJEM.
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Ernæringsscreening
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Samtale 3.
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Presentasjon Tema 2: Kosthold og helse Forholdet mellon mat og helse og hvordan komme i form Cristina Andrea Lydia.
Grunnleggende ernæring
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Klikk for å redigere undertittelstil i malen Ernæring og prestasjon Før –under - etter.
TR90 ® Endre livet ditt på 90 dager. Over en TREDJEDEL av EUs voksne befolkning er nå overvektige Situasjonen i EU.
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Livea Xpress Tallerkenmodellen. Måltidsrytme 3 hovedmåltid 2 mellommåltid Hver 3-4 time.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
KOSTHOLD FÅ KROPPEN TIL Å YTE MAX GJENNOM HVERDAGEN, PÅ TRENING OG KAMP!
Ernæringssvikt hos gamle -med fokus på sykehusinnlagte pasienter Gerit 8. mars 2016 Lovisenberg Diakonale Sykehus Magnhild Dejgaard.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Har du lyst å lage sunne proteinpannekaker? – CompareKing.no.
+ Mestringstro Lise Andersen – Sykepleier Vårkurset i Oslo 22.April 2016.
1.
Diabetes 2 - kurs Kursinformasjon Deltakelse på kurs krever henvisning fra lege. Henvisningen sendes til: Lovisenberg Diakonale Sykehus Medisinsk Poliklinikk.
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Problemstilling: Er periodisk fasting bra for deg?
Lage ernæringsplan og sette i gang tiltak
Risikovurdering og individuell kartlegging
Oppfølging og evaluering av ernæringsplan
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
LYKKE TIL MAT I BARNEHAGEN.
MatMedSmak.
Tiltakspakke for forebygging og behandling av underernæring
Små endringer i kostholdet i riktig retning
MatMedSmak.
MatMedSmak.
Forebygging av underernæring er en av flere innsatsområder i pasientsikkerhetsprogrammet. De fleste innsatsområdene gjelder både for primærhelsetjenesten.
VANN.
Vitaminer og mineraler
Protein og fett Uke 9.
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Kroppens byggesteiner.
MatMedSmak.
MatMedSmak.
Grønnsaker, frukt, bær og poteter.
Vitaminer og mineraler
Tannhelseundervisning for innvandrere
Kroppens byggesteiner.
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Matomsorg Praktisk matlaging 2016

Hva betyr mat og måltider Mat – energi, ernæring nødvendig for vekst og overlevelse. Måltider – hygge, nytelse, samvær, fellesskap etc.

Kosten påvirker helsen vår ! Hjerte-kar sykdommer Diabetes 2 Under ernæring

I henhold til loven. Kommunehelsetjeneste loven § 1-3a Kvalitetsforskriften § 4 Forskrift om internkontroll § 3 Helsepersonell skal ha tilstrekkelig kunnskap om ernæring, kommunen skal ha en systematisk kartlegging og vurdering av ernæringsmessig risiko. Personer i ernæringsmessig risiko skal få tilbud om utredning og iverksetting av ev. tiltak for å forebygge underernæring Dokumentasjon skal formuleres med mål, tiltak og evaluering.

Hva er din kunnskap og holdning til godt kosthold og ernæringsomsorg?

http://helsedirektoratet.no/publikasjoner

Forebygging av underernæring

Er det farlig å være tynn •Stigende mortalitet sees ved KMI under 22 kg/m². •Studier tyder på at eldre med moderat overvekt (KMI 25-29,9 kg/m²) har best helse og livskvalitet, og lavest mortalitet. (Bl.a. Tromsø-studien og HUNT) Justert KMI for personer over 65 år: –Undervekt: <22 kg/m² (<18,5 kg/m²) –Normal vekt: 22-30 kg/m² (18,5-25 kg/m²) –Overvekt: >30 kg/m² (>25 kg/m²)

SARKOPENI Aldersrelatert tap av muskelmasse, muskelstyrke og/eller muskelfunksjon ... En del av aldringen men… Lavt matinntak, lavt proteininntak, inaktivitet, immobilitet kronisksykdom påskynder det aldersrelaterte tapet. Muskelstyrke, naturlig tap – Fra 50 år reduksjon i muskelstyrke med ca 15 % hvert 10-år Det aldersrelaterte tapet av muskelmasse fremskyndes av en stillesittende livsstil, akutt immobilitet, lavt proteininnhold i kosten og katabolske sykdommer Vanskeligere å gjennomføre hverdagssyssler som klesvask, lage mat, personlig hygiene Isolert – kan ikke gå tur etc. SPIRAL – Spiser dårligere, mister mer muskelmasse  katabol. Muskelproteinsyntesen blir mindre effektiv når man blir eldre, slik at flere proteiner brytes ned i muskelen enn det produseres. I tillegg minsker muskelstyrken som følge av deponering av lipider i muskelfibrene hos eldre Disse er de skrøplige eldre Bilde: yayimg Haehling et al (2010). An overview of sarcopenia: facts and numbers on prevalence and clinical impact. J Cachexia Sarcopenia Muscle (2010) 1:129–133.

Konsekvenser av underernæring Virker inn på flere organers funksjon Tap av kroppsmasse / vektnedgang Vekttap i hjerte, lunger og skjellettmuskulatur Svekket immunforsvar og redusert sårtilheling økt sykelighet og økt dødelighet Flere og lenger sykehusinnleggelser Vekttap ↓ Immunforsvar ↓ Sårtilheling Økt sykelighet Nedsatt appetitt Lavt matinntak Vekttapp i skjellett- hjerte og lunger  etter dødenstudier Keys A, Brozek J, Hensel A et al. The biology of human starvation. University of Minnesota press, Minneapolis: 1950 Helsedirektoratet. Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring. 2009, IS-1580. oppdatert 2013 Parkin J, Cohen B. An overview of the immune system. Lancet 2001; 357:1777-89

God ernæringspraksis Kartlegging Vurdering Dokumentasjon Tiltak

Ernæringsscreening – Metode for å oppdage pasienter som er underernærte eller i risiko for å bli det Diagnoseverktøy: NRS 2002 SGA MUST MNA

Vekt endring er det enkleste målet å se forandring i ernæringsstatus 10% siste halvår er alvorlig vektttap All ufrivillig vekttap kan gi dårligere imunforsvar uansett utgangsvekt For vurdering av grad av undervekt må BMI / KMI fastsettes.

Energi, protein og væske behov skal beregnes Veiledende energi behov: 30 kcal pr kg kroppsvekt. + 10% ved undervekt. Protein behov: 1 g protein pr kg kroppsvekt Væskebehov: minimum 30 ml pr kg kroppsvekt. Dokumenteres i gerica ernæring / situasjon. Kan benytte tekstbanker

Spise drikke liste Bør føres i en periode Drikkeliste, tot inntak føres Gerica lab jour 8 Se SPLH ( Sykepleiehåndboka)

Nytten skal oppveie ulempen ved behandling Etikk og verdighet Nytten skal oppveie ulempen ved behandling

Ernæringstrappen -

God smak, mat du er vant med Hyggelige og rolige omgivelser Hva gir matlyst? God smak, mat du er vant med Hyggelige og rolige omgivelser Måltidet skal være ukomplisert Mestring Syn Delikat mat i et hyggelig måltidsmiljø er grunnleggende faktorer for trivsel og god matlyst Hva er utfordringen – må kartlegge Individuell tilrettelegging, uten å særbehandle eller bruke for mye tid. Nofima og Måltiden hus Tre nøkler til matglede for eldre Konsistenstilpasset mat Bytt på å gi varme og kald mat i samme servering, trigger svelging. Spis sammen, lag et måltid

Hjelp til selvhjelp

Måltider Nattfasten, maks 11 t Min. Frokost, lunsj, middag, kvelds Planlagte, sulten til hovedmåltidene

På bordet, i magen Legg til rette for protein- og næringsrike valg Juster energiinnholdet med meieriprodukter og berikning

Beriket kost Gjelder alle måltider og alt som spises/drikkes. Bør gjennomføres systematisk for best effekt. Valg av matvarer - Helfete meieri produkter. Full sukkeret syltetøy og saft - Energirike drikker. ( ikke næringsdrikker) frukt juice, saft, melk, kakao m. krem, milkshake etc. Dette kan du berike med!

1 ss olje 3 ganger om dagen gir 300 kcal ekstra! Beriking Protein: egg, kesam, ost – 1 ss = 30-50kcal. suppe, sauser, grøt Fett: olje, smør, fløte, rømme: 1 ss = 100 kcal –Yoghurt, grøt, suppe, saus. Karbohydrater: sukker, sirup, melis, honning: 1 ss = 30-50 kcal Melkepulver, afi-nutrin – energi, protein. Vafler grøt, suppe, saus/stappe 1 ss olje 3 ganger om dagen gir 300 kcal ekstra!

Havregrøt på vann: 70 kcal Havregrøt på H-melk: 200 kcal Beriket grøt Havregrøt på vann: 70 kcal Havregrøt på H-melk: 200 kcal Tilsatt 1 ss rapsolje: 300 kcal eggeplomme: 380 kcal 5 ggr mer energi m samme volum

Frokost 409 kcal - 12,1g protein 211 kcal - 14,4 g protein

Middag – to retter 285 Kcal - 27g protein pr porsjon (3 dl) Dagens behov fra 1300 kcal – 2000 kcal 4 måltider, 325 kcal / måltid. Dette måltidet 395 kcal 110 Kcal - 4g protein pr porsjon 100 + 50 g

Energi- og næringsrik drikke Drikke (2 dl) Kcal Protein H -melk 134 6,6 Biola med smak 122 6 Kakao - hjemmelaget på H-melk (RIK) 236 (130) 8,1 (3,8) Juice, saft, brus 85 0,1-1,4 Vørterøl 76 0,8 Kaffe med fløte 46 0,4 Smoothie m frukt/bær 114 1,8

Mellommåltider For de som spiser lite er det viktig med hyppige små måltider. Mellommåltider kan inneholde like mye energi som middag. Noen ganger er det bedre å tilby pasienten små retter enn å spørre hva de har lyst på

Små delikate snitter

Industri- og egen produserte Næringsdrikker Anbefales å brukes i kombinasjon med tilpasset kost. Rutinemessig bruk gir ofte god effekt Industri- og egen produserte næringsdrikker kan tilpasses til den enkeltes behov vedrørende energi, proteiner, fett, fibrer og ev mat intoleranse

Multi Drink (8 g prot /porsj) 1 beger Biola jordbæryoghurt Smoothies Næringsdrikker Tilsett: 1 eggeplomme, 1-2 ss rapsolje, fløte, sukker/ honning, 1 ss havregryn Tropiskshake 2 dl tropisk frukt frossen 2 dl yoghurt ( vanilje, fersken, etc.) 2 dl appelsinjuice (eplejuice) Multi Drink (8 g prot /porsj) 1 beger Biola jordbæryoghurt 2 ss cottage cheese / kesam 1 banan 2 dl jordbær 2 ts rapsolje 1 ss linfrø Sukker ?? Honning??

Lunsj –noe som er enkelt og frister Fremgangsmåte: Visp sammen egg, melk og salt Smelt smøret i stekepanna. Hell i  eggeblandingen. Stek omeletten på middels varme og rør litt med gaffel Legg på strimlet skinke, skinkeOst og raspet hvitost Når omeletten begynner å bli ferdig, forsiktig legg på tallerken Omelett med Skinke Ost 2 porsjoner                                3 egg 0,5 dl Helmelk smør til steking 50 g SkinkeOst 4 skiver av skinke 50 g raspet hvitost Salt og pepper

Sørg for nok drikke Behov: min 30 ml / kg kroppsvekt Velg vann som tørstedrikk. Brus, juice, saft inneholder 50g sukker fruktsukker.

Det du gjør er viktig - Lykka til !