Reindriftens ekspropriasjonsrettslige- og erstatningsrettslige vern

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Per Harald Pettersen, Helseavdelingen, Fylkesmannen i Nordland
Advertisements

Hva er et "vedtak", og hvem er "part" i en sak?
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Advokat Øyvind Renslo, KS
Pasientrettigheter: Selvbestemmelse, medvirkning, informasjon
Prosessuell Materiell Personell
Om personopplysningslovens betydning for forvaltningens beslutningssystemer og nettsider Dag Wiese Schartum, AFIN.
Opplæringsplanen for nytt kapittel 4 A i pasientrettighetsloven
Fak. oppgave selskapsrett 3. avd
Viktige lover og regler
Royal Norwegian Ministry of the Environment Frist for behandling av private forslag om regulering12 uker Rapporteringsplikt i reguleringssaker som tar.
Faglig Forum for Formannskapssekretærer i Sandnes mandag 8. juni 2009
Ved bevissikring utenfor rettssak
Arbeidsrett Å være fullmektig KY 2008.
Dag Wiese Schartum, AFIN
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Offentlighet og partsinnsyn
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger Dag Wiese Schartum.
innholdet i enkeltvedtak
Kjersti Roalsvig – rådgiver/ jurist Fylkesmannen i Rogaland
Hjemmel for ekspropriasjon Birgitte Bie Mørkved
Rt 2004 s 1092 reinbeitedommen ”Kongen kan gjøre vedtak om at bestemte barskogstrekninger skal være fredet for reinbeiting i en viss tid, når dette anses.
Bjørgene Omsorg- og utviklingssenter Bjørgene omsorg- og utviklingssenter 8.juni 2011.
Naturmangfoldloven og plan- og bygningsloven
Prosessen starter!. Saksbehandlingen knyttet til ekspropriasjon + søknad om forhåndstiltrede.
Taushetsplikt og andre begrensninger i tilgangen til personopplysninger Dag Wiese Schartum, AFIN.
Grunnleggende begreper i personopplysningsloven (legaldefinisjoner)
Krav til formål, utredning og opplysningskvalitet Dag Wiese Schartum, AFIN.
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger Dag Wiese Schartum.
Fak.oppgave selskapsrett 3. avd. ”AS Åsveien 1” Stipendiat Hedvig Bugge Reiersen, 2. april 2009.
Reguleringsplaner OMRÅDE – OG DETALJREGULERING Grete Sildnes
Kommunens plikt til å forfølge ulovlige forhold
Om personopplysningslovens betydning for forvaltningens beslutningssystemer og nettsider Dag Wiese Schartum, Avdeling for forvaltningsinformatikk, AFIN.
Førstelektor Ingun Sletnes Institutt for offentlig administrasjon og velferdsfag Klage 26. mars 2012.
FACULTY OF LAW, UNIVERSITY OF OSLO Tvisteloven kap. 36 – Overprøving av tvangsvern etter psykisk helsevernloven Helserett spesialfag – 14. oktober 2015.
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger («behandlingsgrunnlag») Dag Wiese Schartum.
BESKYTTE DRIKKEVANNSKILDER. Innføring av rettslig holdbare innskrenkninger overfor private grunneiere, rettighetshavere og allmennheten.
Arbeidsgivers styringsrett Grunnopplæring del 2. Historie Industriell revolusjon og salg av arbeidskraft Arbeidstakerne samlet seg om krav mot arbeidsgiver.
§12 i vannforskriften
Automatisering av rettslige beslutninger, særlig enkeltvedtak
Arealforvaltning etter plan- og bygningsloven
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger («behandlingsgrunnlag») Dag Wiese Schartum.
Pasient- og brukerrettighetsloven kap. 4A
Distriktenes/siidaenes roller og rettigheter i arealforvaltningen
Dag Wiese Schartum, AFIN
Hva er et "vedtak", og hvem er "part" i en sak?
Krav til formål, utredning og opplysningskvalitet
Dosent Ingun Sletnes Delegasjon 27. januar 2016.
Jordskifte på 10 minutter
Personvern som del av enkeltsaksbehandling i offentlig forvaltning
3 Marius Stub.
Kurs i forvaltningsrett
5 Marius Stub.
Fylkesmannens roller i arealforvaltningen
Dosent Ingun Sletnes Presentasjon 8 Delegasjon 29. januar 2015.
Markarådet 5. mai 2015 Bjørn Bugge 2015 Markarådet Mai 2015.
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Dag Wiese Schartum, AFIN
Fak. oppgave selskapsrett 3. avd
Forelesninger over fast eiendoms rettsforhold Endre Stavang
Dag Wiese Schartum, AFIN
Dosent Ingun Sletnes Delegasjon 14. februar 2017.
Delegasjon i stat og kommune 31. januar 2018
Fylkesmannen i Buskerud
Seksjon byggesak.
Forelesninger i statsrett -Rettighetsdelen Lovskrav, tilbakevirkning og ekspropriasjon mv Vår 2018 av Benedikte Moltumyr Høgberg Professor ved Det juridiske.
Oppgavegjennomgang – UiO Vår 2018
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Hva er et "vedtak", og hvem er "part" i en sak?
Utskrift av presentasjonen:

Reindriftens ekspropriasjonsrettslige- og erstatningsrettslige vern Tema: Ekspropriasjon av reindriftsretten i plansaker. Ekspropriasjon og erstatning er to sider av samme sak. Dersom reindriftsretten blir ekspropriert har reindriften også krav på erstatning. Så reindriften har både ekspropriasjonsrettslig- og erstatningsrettslig vern. Det skjer ikke så ofte i praksis at reindriftsretten blir ekspropriert til gjennomføring av planer som er hjemlet i plan- og bygningsloven. Ekspropriasjon av grunneierretten skjer derimot oftere. Vi ser ofte at ekspropriasjon av reindriftsretten kun skjer i større saker – som f.eks. saker hjemlet i vassdragsreguleringsloven, skytefelt osv. I større saker får også reindriften gjerne oppnevnt en advokat som betales av tiltakshaver og det opplyses også om at dersom planen får tillatelse/konsesjon, så vil det skje en ekspropriasjon av reindriftsretten. I reguleringsplansammenheng ser vi at reindriften ikke blir opplyst om at ekspropriasjon er nødvendig for gjennomføring av planen – må presiseres: ekspropriasjon er nødvendig i saker der reindriften blir fratatt beitearealer på permanent basis. v/juridisk rådgiver Ellen Margrethe Eira Vi bryr oss om Finnmark!

Hva er ekspropriasjon Et tvangserverv av eiendomsrett til fast eiendom eller bruksrett mot erstatning fastsatt ved skjønn Definisjon ekspropriasjon = Ekspropriasjon betyr at noen med tvang, blir fratatt eiendom eller rettigheter mot erstatning. Vi bryr oss om Finnmark!

Reindriftens ekspropriasjonsrettslige- og erstatningsrettslige vern (1) Som bruksrettshaver har reindriften ekspropriasjonsrettslig- og erstatningsrettslig vern. Dette innebærer at begrensninger i denne bruksretten bare kan skje etter de alminnelige ekspropriasjons-rettslige regler, jf. Grunnlovens § 105 Slått fast i flere Høyesterettsdommer: Rt. 1968:429 (Altevann), Rt. 1975:1029 (Kappfjell), Rt. 1986:364 (Ailegas), Rt. 1986:1370 (Porsangermo). Nå kodifisert i reindriftslovens § 4 tredje ledd: «Ved inngrep i reindriftssamenes reindriftsrettigheter skal det ytes erstatning i samsvar med alminnelige ekspropriasjonsrettslige grunnsetninger.» Dette vil si at reindriften har et vern mot inngrep i sine rettigheter. Ved inngrep skal det gjøres vedtak om ekspropriasjon (evt. gjøres avtale med rettighetshavere) i tillegg til at det skal ytes erstatning for tapt beiteland, evt. erstatning for ulemper som tiltaket medfører for reindriften. Flere Høyesterettsdommer som slår fast at reindriften har ekspropriasjonsrettslig- og erstatningsrettslig vern. Vi bryr oss om Finnmark!

Reindriftens ekspropriasjonsrettslige- og erstatningsrettslige vern (2) Ekspropriasjonstilfellene må avgrenses mot rådighetsinnskrenkninger som etter hovedregelen ikke utløser krav om ekspropriasjon og erstatning. Reindriftslovens § 63: «Grunneier eller bruksberettiget må ikke utnytte sin eiendom i reinbeiteområde på en slik måte at det er til vesentlig skade eller ulempe for reindriftsutøvelse i samsvar med denne lov. Første punktum er likevel ikke til hinder for vanlig utnytting av eiendommen til jordbruk, skogbruk eller annen utnytting av utmark til landbruksformål.» Formålet med rdl. § 63: Å gjøre det klart hva slags bruk grunneier og andre bruksberettigede kan gjøre av eiendom uten å komme i konflikt med reindriftsretten. Denne bestemmelsen omfatter ikke tiltak som krever byggetillatelse ihht. pbl., eller vedtatt reguleringsplan for å settes i verk. (Ot.prp. nr. 28 (1994-1995) s. 47-48) Dagens praksis: Nydyrking gir ikke grunnlag for ekspropriasjon og erstatning for tapt beiteland. Nydyrkingssaker behandles etter jordloven. Jordloven ikke hjemmel for ekspropriasjon. Vi bryr oss om Finnmark!

Betingelser for ekspropriasjon: Reindriftens ekspropriasjonsrettslige- og erstatningsrettslige vern (3) Betingelser for ekspropriasjon: Lovhjemmel Oreigningslova og Plan- og bygningsloven er de mest sentrale lovene som gir grunnlag for ekspropriasjon Enkelte særlover har også lovhjemmel for ekspropriasjon. Rdl. § 7 Eksprl. § 6 Avtale Avtale kan inngås med rettighetshavere i stedet for ekspropriasjonsvedtak For å ekspropriere kreves hjemmel i lov. Rdl. § 7: Fullstendig ekspropriasjonshjemmel som gir Kongen (i statsråd) adgang til på vanlige vilkår å ekspropriere grunn eller rettigheter til fordel for reindriften i reinbeiteområde. Ekspropriasjonshjemmelen har hittil ikke vært benyttet. Oreigningslova § 6: kan vedtas at det skal skaffes et erstatningsområde for det som går tapt i stedet for erstatning i form av penger. Dette ble forsøkt i saken om sammenslåingen av skytefeltet Mauken/Blåtind. Bilde: Viktig å huske på at avtale i reindriften skal gjøres med reinbeitedistriktet og ikke enkeltreineiere. Vi bryr oss o

Reindriftens ekspropriasjonsrettslige- og erstatningsrettslige vern (4) Lov av 23. oktober 1959 nr. 3 om oreigning av fast eiendom (ekspropriasjonsloven) § 1 gir en generell regel om at eiere og rettighetshavere kan få innskrenket sin eiendomsrett/bruksrett ved ekspropriasjon. Eksprl. § 2 inneholder en lang liste med formål som det kan eksproprieres til fordel for (55 formål) Pbl. kapittel 16 har noen ekspropriasjonshjemler. FN-konvensjonen av 1966 om sivile og politiske rettigheter art. 27, EMK samt ILO-konvensjon nr. 169 setter grenser for inngrep i reindriftens rettigheter selv om det skjer ved ekspropriasjon. Foreligger hjemmel for ekspropriasjon i diverse særlover. Her nevnes bare: Oreigningslova: § 2……her er det ikke krav om at det må foreligge reguleringsplan før vedtak om ekspropriasjon kan treffes. Eksproprianten etter eksprl. Er «kongen», dvs. regjeringen - 55 formål som er listet opp her - vilkår: «tvillaust er til meir gang enn skade» – interesseavveining av samfunnsinteresser mot reindriftsinteresser Plan- og bygningsloven: Inneholder hjemmel for ekspropriasjon. Kommer nærmere tilbake til hjemmelen senere. Eksproprianten; staten eller kommunen Hjemler i særlover, f.eks. vegloven. Adgang til ekspropriasjon av reindriftssamenes bruksrettigheter vil være mer begrenset enn for andre bruksrettigheter. FN-konvensjonen av 1966 om sivile og politiske rettigheter art. 27, EMK samt ILO-konvensjon nr. 169 setter grenser for inngrep i reindriftens rettigheter selv om det skjer ved ekspropriasjon. Art. 27 i FN-konvensjonen av 1966 og EMK er ved menneskerettsloven av 21. mai 1999 nr. 30 inkorporert i norsk lov, og går foran annen lov ved motstrid, også ekspropriasjonsloven, se menneskerettsloven § 3. Vi bryr oss om Finnmark!

Ekspropriasjon etter plan- og bygningsloven - hjemmel § 16-2: Ekspropriasjon til gjennomføring av reguleringsplan § 16-3: Ekspropriasjon uavhengig av reguleringsplan § 16-4: Ekspropriasjon til vann- og avløpsanlegg mv. § 16-5: Grunneiers rett til ekspropriasjon til atkomst, avløpsanlegg og fellesareal samt parkbelte i industriområde § 16-6: Tomtearrondering De ulike hjemlene for ekspropriasjon i plan- og bygningsloven. Skal ikke gå nærmere inn på innholdet i disse hjemlene. Her: hovedfokus på ekspropriasjon til gjennomføring av reguleringsplan – pbl. § 16-2 Vi bryr oss om Finnmark!

Ekspropriasjon til gjennomføring av reguleringsplan En reguleringsplan er en nærmere detaljert plan som normalt skal videreføre arealbruk og bestemmelser i kommuneplanen. Det enkelte området blir da detaljplanlagt. Reguleringsplan kan også endre arealbruken i et område. En reguleringsplan alene gir ikke uten videre rett til å gjennomføre tiltaket, hvis dette kommer i konflikt med reindriftens rettigheter, men vedtatt reguleringsplan gir utbygger rett til å få fjernet beiterettighetene gjennom ekspropriasjon. Skal ikke gå nærmere inn på hva en reguleringsplan er. Andre kulepunkt: Vedtakelse av reguleringsplan og vedtak om ekspropriasjon er to adskilte spørsmål. En reguleringsplan medfører i seg selv ingen ekspropriasjonsrettslige endringer. Vedtatt reguleringsplan gir kommunen grunnlag for å gripe inn i eksisterende rettigheter og tvinge gjennom en endring av arealbruken gjennom et ekspropriasjonsvedtak på bekostning av allerede eksisterende bruksrettigheter i området. Viktig: ekspropriasjonsvedtak er kun nødvendig der planen gir varig tap av reinbeiteland. Kommunen fatter vedtak om ekspropriasjon. Vi bryr oss om Finnmark!

Ekspropriasjon til gjennomføring av reguleringsplan - saksbehandling Ekspropriasjonsvedtak forutsetter et gyldig reguleringsvedtak etter pbl. § 12-12 Saksbehandlingsreglene i forvaltningsloven gjelder Ekspropriasjonsvedtak er et enkeltvedtak, jf. fvl. § 2 (1) bokstav b) Vedtaket kan påklages etter forvaltningslovens regler av en part eller en med rettslig klageinteresse, jf. forvaltningslovens § 28 Gyldig reguleringsplan = vedtatt av kommunen Andre kulepunkt: Det vil si at saken bl.a. skal være best mulig klarlagt, og de som inngrepet er rettet mot skal ha anledning til å uttale seg. Ekspropriasjon forutsetter videre, etter at saken er blitt «best mulig klarlagt», en avveining av interesser; på den ene siden reindriftsinteressen og på den andre siden samfunnsinteressene Vi bryr oss om Finnmark!

Konsekvenser ved manglene ekspropriasjon Tiltakshaver kan kjennes uberettiget til å gjennomføre planen dersom ekspropriasjonsvedtak ikke fattes Dom fra Hammerfest tingrett av 30.11.2007 Et reinbeitedistrikt gikk til sak mot Skaidi Utvikling AS med følgende domsslutning: Skaidi Utvikling AS er uberettiget til å foreta utbygging i henhold til vedtatt reguleringsplan. Dette fordi det ikke forelå ekspropriasjonsvedtak eller positiv samtykke til utbygging * Gearretnjarga reinbeitedistrikt gikk til sak mot Skaidi Utvikling AS med påstand om at Skaidi Utvikling AS er uberettiget til å gjennomføre tiltaket så lenge det ikke er foretatt ekspropriasjon av reindriftsretten. Gearretnjarga reinbeitedistrikt vant rettssaken. * Høyesteretts dom av 22. juni 2017 modererer kravet om ekspropriasjonsvedtak – forutsetter betydelige skader eller ulemper for reindriften. Vi bryr oss om Finnmark!

Erstatning Etter at det er fattet et ekspropriasjonsvedtak, er neste trinn i saken erstatningsspørsmålet. Partene enig om avståelse av grunn eller bruksrett. Erstatningssummen fastsettes ved skjønn. (avtaleskjønn) Men i de fleste ekspropriasjonssakene blir erstatningen fastsatt ved skjønn. (ekspropriasjonsskjønn) En skjønnssak er en rettssak som behandles etter egne prosessuelle regler i oreigningsloven og skjønnsprosessloven. Grunnloven § 105: det skal gis ”full erstatning.” Hva er full erstatning – må vurderes konkret. Vanskelig å gjøre alle verdier i reindriften om til penger. - tap av reinbeiteland - ulemper Engangserstatning eller årlig erstatning? Hvem skal erstatningen utbetales til? Reindriften anses som en kollektiv rett – derfor bestemt i rdl. § 44 at det er distriktsstyret som representerer distriktet utad. Men det er ikke alltid slik: rdl. § 44 annet ledd: en siida eller reineier kan ivareta egne særskilte interesser… Eksempler: Seilanddommen – her var det en siida i et distrikt som ivaretok egne interesser, fordi tiltaket kun hadde innvirkning på denne siidaens reindrift. Sammenbinding av skytefelt Mauken/Blåtind: noen siidaandeler (Sokki-siidaen) gjorde avtale om avvikling mot erstatning. Erstatningen ble utbetalt til siidaandelsinnehaverne. Distriktet fikk også erstatning for tap av reinbeiteland. Vi bryr oss om Finnmark!

Alternative ekspropriasjonsmåter Oppsummeringsmessig: Begrensning av reindriftsretten kan altså skje på følgende måter: Alternativ A: Avtale inngås med reinbeitedistriktet i stedet for ekspropriasjonsvedtak. F.eks. Målselv fjellandsby. Gjorde avtale med reinbeitedistriktet. Avtale vil som hovedregel inngås etter forhandlinger. Her avgjøres som hovedregel også erstatningen (kjøpesummen) mellom partene, ikke skjønnssak! Alternativ B: Avtale inngås med reinbeitedistriktet, men erstatningens størrelse avgjøres ved skjønn fordi man ikke blir enig om summen i forhandlingene. (avtaleskjønn). Her vil tiltakshaver normalt kreve forhåndstiltredelse for gjennomføring av planen. Alternativ C: Vedtak om ekspropriasjon – deretter utmåles erstatning i skjønnsretten – planen kan gjennomføres. (ekspropriasjonsskjønn) Vi bryr oss om Finnmark!