Fagforeninger før og nå Grunnopplæring del 2. Slik oppsto fagforeningene... Fagforeninger slik vi kjenner dem i dag, har sin opprinnelse i den industrielle.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
© EL & IT forbundet, søndag, 22. juni 2014 Lysbilde nr.: 1 Hvordan er kravene fra LOs representantskap innfridd?: •Krav: •”- at AFP-tillegget skal utformes.
Advertisements

Fagforeningens arbeid for mangfold
Landsmøtet 2014 NTL har landsmøtet hvert fjerde år. Neste landsmøte er i år, 3. – 7. november, og skal avholdes i Oslo. NTL vil bruke hele året på å forberede.
Arbeidstakermedvirkning i HMS-styring
Barn og unges rett til deltakelse
EN KORT PRESENTASJON OM UNGDOMMER, LÆRLINGER OG

Hvem / hva er ? Norges største organisasjon for de som jobber!
Hovedstyrets møte med grunnorganisasjonen, høsten 2006 Teknas policydokumenter – hvorfor har vi dem og hvordan bruker vi dem?
Utfordringer fram mot 2015 – innspill fra sikkerhetsforums medlemmer februar 2004.
Prinsipp- og handlingsprogrammet Debatt frem mot landsmøtet 2014.
Lov- og avtaleforhold Distrikt Nord 27. og 28. februar 2008 Dag Sandvik.
SiO-Læringsmiljøs lederkurs - Modul 11 Vår kontekst 1 Funksjon Hvilken funksjon har foreningene? Hva er hensikten med å drive en studentforening?
EN KORT PRESENTASJON OM UNGDOMMER, LÆRLINGER OG
Arbeidslivet må organiseres
Kapittel 11 Ytringsfrihet og religion i Norge
MEDBESTEMMELSE OG ROLLEN SOM TILLITSVALGT PÅ ARBEIDSPLASSEN
JUR5620 Personvern - forelesning Arbeidsgiveres tilgang til ansattes e-post Vilkår for fjernsyns- overvåking (videoovervåking)
Samfunnsviterne - hvem er vi?
Kunnskapssamfunn & kunnskapsøkonomi
Roller Arbeidsgiver – Arbeidstaker – Verneombud (AML) AMU
Politisk streik den 28.januar Forsvar arbeidsmiljøloven!!

Å bygge en profesjonsgerilja på sosiale medier
Kapittel 12 Lønn, levestandard og livskvalitet
Avdelingsstrukturen i Nord-Trøndelag. Hva har hendt siden 1988 Siden etableringen av Fellesforbundet i 1988 har avdelingsstrukturen vært et sentralt tema.
I ET HISTORISK PERSPEKTIV 1.1.3
IMDi Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Gjøvik
Arbeidsmiljøet angår alle. Bra for både deg og din bedrift. Samarbeid, ledelse og medvirkning Hva kan ESENER fortelle om om arbeidsgivers ledelse og arbeidstakers.
Forholdet mellom stat og org. I Norge er det lang tradisjon for at de som blir berørt også skal bli hørt før myndighetene gjør viktige vedtak. De store.
Kapittel 10. Arbeid Del 4 Arbeids – og næringsliv Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 3a finne informasjon om.
Morten Halvorsen Spesialrådgivere. Hva skal vi snakke om?
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
1 Innledning på plankonferansen Utbygging av IC-triangelet innen sammen om bedre og mer effektive planprosesser.
Side 1 omsorg solidaritet samhold Fagforbundet Vest-Agder Nyhetsbrev til medlemmene i UNE Forbundet for offentlig ansatte.
1. mai og fagforeninger. Refleksjonsspørsmål - fagforeninger I innslaget hørte dere om fagforeninger, og hvordan de første fagforeningene oppstod. De.
Fagforbundets lønnspolitikk er en viktig del av forbundets prinsipp- og handlingsprogram. I prinsipprogrammet heter det:. Fagforbundets lønnspolitikk.
Sosial ulikhet og goder Goder og byrder fordeles av noen Og noen har mer makt til å bestemme fordelingen enn andre I alle samfunn er godene ulikt fordelt.
Omtanke solidaritet samhold Oslo 1 Samling for plasstillitsvalgte og verneombud i bydel Østensjø  Ny som tillitsvalgt  Roller og oppgaver  Samarbeid.
2. INNLEDNING Mesta ble etablert i 2003 da den tidligere produksjonsavdelingen i Statens vegvesen ble skilt ut som et konkurranseutsatt aksjeselskap.
Intern opplæring for nye tillitsvalgte i bedriften Grunnopplæring Dato.
Spilleregler i arbeidslivet. Arbeidslivet består av arbeidstakere og arbeidsgivere Arbeidstakere: er ansatt og får betalt for arbeidet de gjør Arbeidsgivere:
Historisk tilbakeblikk på fagbevegelsen. Fellesskap og kollektive avtaler NTL 9. mars 2016.
Emnebeskrivelse Matematikk spiller en stor rolle i moderne samfunnsliv. Kunnskaper i matematikk er ofte avgjørende for yrkesvalg og senere karriere.
TEKSTILFABRIKKEN Et rollespill om bærekraftig arbeidsliv.
Folkehelsekonferansen 2015 Det nære friluftsliv Folk i friluft! Hvordan kan kommunene tilrettelegge? Morten Dåsnes daglig leder Friluftsrådenes Landsforbund.
Lover og avtaler i arbeidslivet 1. Arbeidsmiljøloven 2.
Samfunn og produksjon Det er to generelle trekk som preger utviklingen av de ulike samfunnsformene: Samfunnene har blitt stadig mer spesialisert. Både.
Verdien av et organisert arbeidsliv Parats flaggsak 2016.
Arbeidsgivers styringsrett Grunnopplæring del 2. Historie Industriell revolusjon og salg av arbeidskraft Arbeidstakerne samlet seg om krav mot arbeidsgiver.
Lønn- og lønnsdannelse Grunnopplæring del 2. Idémyldring om lønn og lønnsdannelse.
Pensjon i randsonen av offentlig sektor 17. november 2016 Endre Lien
Fagforeningens historie og Finansforbundet i samtiden
Tillitsvalgtes rolle Morten Halvorsen mai 2017.
Kapittel 13 Lønn og lønnsforskjeller.
► For deg som skal bli helsesekretær
Synlighet og oppslutning
Intern opplæring for nye tillitsvalgte i bedriften
2. INNLEDNING   Mesta ble etablert i 2003 da den tidligere produksjonsavdelingen i Statens vegvesen ble skilt ut som et konkurranseutsatt aksjeselskap.
Samfunnsfag s
Innspill til utkast: «NTNUs retningslinjer for håndtering av personkonflikter, trakassering, utilbørlig opptreden mv.» Trondheim – Gjøvik – Ålesund Retningslinjene.
NSF lønnspolitikk Påstander om NSFs lønnspolitikk – riktig eller galt?
Synlighet og oppslutning
Samfunn og produksjon Det er to generelle trekk som preger utviklingen av de ulike samfunnsformene: Samfunnene har blitt stadig mer spesialisert. Både.
Alle tiders historie Kapittel 8: Opplysningstid og revolusjoner
Fra ruiner til velferdsstater
Jeger- og sankersamfunn
2. INNLEDNING   Mesta ble etablert i 2003 da den tidligere produksjonsavdelingen i Statens vegvesen ble skilt ut som et konkurranseutsatt aksjeselskap.
Folketrygden - alderspensjon
Utskrift av presentasjonen:

Fagforeninger før og nå Grunnopplæring del 2

Slik oppsto fagforeningene... Fagforeninger slik vi kjenner dem i dag, har sin opprinnelse i den industrielle revolusjon Fabrikkeiere hadde kontroll over produksjonsmidlene, og dermed makt (styringsrett uten begrensninger) Arbeidstakerne samlet seg etter hvert for å sikre egne rettigheter Arbeidsgiverne samlet seg også i egne foreninger

Fagforeningene har vært foregangsorganisasjoner for å sikre helse, miljø, sikkerhet og rettigheter på arbeidsplassen I Store Norske Leksikon står følgende: Det er nå allment anerkjent i de fleste land at fagforeningene er et nødvendig ledd i det moderne samfunn, og at de har bidratt sterkt til å heve arbeidernes levestandard, kulturnivå og selvtillit og dermed til å skape et mer demokratisk samfunnsliv. Mange rettigheter som per i dag er lovfestet, startet som tariffestede rettigheter arbeidet fram av fagforeninger Hva har fagforeningen bidratt med?

Finansforbundet Finansforbundet slik vi kjenner det i dag er en fusjon mellom Norske Assurandørers Forbund (NAF fra 1901), Forsikringsfunksjonærenes Landsforbund (FL fra 1922) og Finansforbundet, tidligere Norske Bankfunksjonærenes Forbund (frem til ) Finansforbundet er en del av YS

Finansforbundet i samtiden Finansforbundet er en moderne fagforening Hva jobber vi med? aldersdiskriminering målinger likestilling pensjon karriere omstilling/nedbemanning kompetanseheving for medlemmer