Premisser for små kraftverk i Vefsnavassdraget Arne Jørgen Kjøsnes.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvordan sikre nødvendig kontroll med legemiddelutgiftene dersom bruken av individuell refusjon reduseres? FFO-seminar 24. mai 2007 “Hvor står vi – hvor.
Advertisements

NATURRESSURSER - STATUS FOR VERN OG UTBYGGING :
Naturpåkjenninger og konstruksjonssikkerhet
Gravbrøtfoss kraftverk Erfaringer fra utbygging av kraftverk i egen regi Jørgen Gravbrøt Daglig leder Gravbrøtfoss Kraft AS.
ENERGISEMINAR I HARDINGTINGET
Hvilke rettsregler gjelder for norske nettsteder? Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
«Mot lysere tider» – Bergen 14. – 15. mars 2013
Potensialet for Opplevelsesturisme i Vefsnavassdraget Innlegg på Vern Vefsna’s vassdragstreffseminar i Mosjøen 13. august 2004 Audun Sandberg© DNT’s landsstyre.
Utfordringer i bransjen
Saksbehandling i ht Plan- og bygningsloven
Nyere tids kulturminner i kommuneplanens arealdel
Kommunens engasjement og kommuneplanen
Vernekategoriene Nasjonalpark Landskapsvernområde Naturreservat
Den Norske Turistforening Vassdragsvern, bruk og næring Jan Olav Nybo Den Norske Turistforening.
Raskiftet vindkraftverk
To lovproposisjoner er fremmet av regjeringen: Ot.prp nr 32 ( ) – plandelen Ot.prp nr 45 ( ) – byggesaksdelen Antatt ikrafttreden 1.juli.
Arkitektbransjens erfaringer og opplevelse av prosessen
Samspill mellom de nye plantypene
Status nasjonale laksefjorder Aina Valland, fagsjef miljø, FHL havbruk
1 Ketil Krogstad, KRD BE-dagene 2005, Storefjell Tidsfrister en liten oppklaring.
Forvaltning av Forollhogna. Den grønne nasjonalparken Stort, sammenhengende, og i det vesentlige urørt fjellområde. Plante- og dyreliv. Villrein. Kulturminner.
Ot.prp. Nr. 32 ( ) Plan- og bygningsloven (plandelen)
Fredrikstad 7. september 2005

Felles tilsyn på særskilte brannobjekt
Samarbeidsrådet for Naturvernsaker Vassdragsvern og kantsone- forvaltning Jan Olav Nybo Samarbeidsrådet for Naturvernsaker.
Informasjonsmøte Om utredning av Ringeriksbanen Råd til utredningsfasen.
Universitetet i Tromsø
Gjennomgang av gruppearbeid til bolk A - DRI Dag Wiese Schartum, AFIN.
Markaloven og Maridalen Fem fylker – 19 kommuner 310 km2 i Oslo 850 km2 i Akershus 325 km2 i Buskerud 210 km2 i Oppland 5 km2 i Østfold Til sammen 1700.
Mange bekker små gjør en stor Å! Fra helhetlig tenkning til helhetlig handling i ? Kristin Uleberg Vest-Agder fylkeskommune Prosjektleder for.
Byggesaksbehandling Tiltak som krever søknad og tillatelse Tiltak som krever søknad og tillatelse, uten krav om ansvarsrett Tiltak.
Konsesjons- og meldeplikt Datatilsynets og Personvernnemndas oppgaver og myndighet Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Naturmangfoldloven og plan- og bygningsloven
Konsesjons- og meldeplikt Datatilsynets og Personvernnemndas oppgaver og myndighet Prof. Dag Wiese Schartum.
Reguleringsplaner OMRÅDE – OG DETALJREGULERING Grete Sildnes
Kommunens plikt til å forfølge ulovlige forhold
Privatrettslige forhold
Helhetlig forvaltning av vassdrag og kystvann - forvaltningsplanen - Anders Iversen, DN Jon Lasse Bratli, Klif.
Velkommen til Drømtorp vgs Foreldremøte Vg2. Agenda Presentasjon av skolen Visjon/målsettinger Resultater Forventninger Nyttig informasjon Eksamen Lærlingeordningen.
Kirkebygget og biskopens oppgaver Presentasjon under kurs for kirkelige fellesråd 2016 Agder og Telemark bispedømme.
Hva kan man gjøre i et vernet vassdrag? Dag Bastholm Dato 22. januar 2014.
Planlegging. I kommunene er målene formulert på ulike måter, men de fleste har mål som er knyttet til følgende tema: Levekår og livskvalitet Boliger.
Norges vassdrags- og energidirektorat. NVE, områdekonsesjonsordningen og avbøtende tiltak Erlend Bjerkestrand Seksjon for energikonsesjoner.
Olje- og energidepartementetwww.regjeringen.no/oed Retningslinjer for små vannkraftverk Bente Anfinnsen, rådgiver Energi- og vannressursavdelingen, OED.
Foto: Bjørn Erik Olsen Forskrift om konsekvensutredninger for tiltak etter sektorlover – Akvakulturloven Elisabeth Karlsen 10. mars 2015.
Kommunedelplan for kulturminner og kulturmiljøer Høringsfrist: 31. mars.
Landbruk og vernet vassdrag Gang- og sykkelvei, Sørvågen til Alsvåg.
Dialog i plansaker Bodø 21. april Pbl. § 1-1, andre ledd Planlegging etter loven skal bidra til å samordne statlige, regionale og kommunale oppgaver.
Rådgiversamling i Vrådal nov
Mulighetsstudie landbasert vindkraft Prioritering i saksbehandlingen Inger Helene Waagaard NVE.
1 Endringer i barnehageloven Samling for kommunene i Hordaland 13.sept 2016.
Forvaltningsplanen er sektorovergripende og skal bidra til å styre og samordne både vannforvaltning og arealbruk på tvers av kommune- og fylkesgrenser.
Inntak , fortrinn og individuell behandling
Flomdempende tiltak i Vossovassdraget
Hva betyr helhetlig vannforvaltning for lokal forvaltning og saksbehandling? Rådgiver, Lars Ekker Nordland fylkeskommune/ vannregionmyndigheten i Nordland.
Quality Hotel Klubben 2. november 2016 Velkommen!
Personvern som del av enkeltsaksbehandling i offentlig forvaltning
Samhandling om plan Fylkeskommunens rolle Regionalt planforum
Markarådet 5. mai 2015 Bjørn Bugge 2015 Markarådet Mai 2015.
Massehåndtering og kulturminner
Helse- og omsorgstjenestelovens Kap. 4A
Norges vassdrags- og energidirektorat
Damnedleggelser på nedre Romerike
Fylkesmannen i Buskerud
Jordvern og leiejord Hvordan vi som landbrukskontor jobber med disse tema Stein-Even Fjellaksel, Plan- og landbruksrådgiver i Evenes kommune.
E10/rv. 83/rv. 85 Evenes–Harstad-Sortland
Nasjonal ramme for vindkraft
Velkommen til NVEs Informasjonsmøte
Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN
Utskrift av presentasjonen:

Premisser for små kraftverk i Vefsnavassdraget Arne Jørgen Kjøsnes

Norges vassdrags- og energidirektorat St.prp. nr. 53 I St.prp.nr.53 ( ) om avsluttende supplering av Verneplan for vassdrag, ble det vedtatt at Vefsnavassdraget med tilhørende nedbørsfelt blir varig verna mot kraftutbygging. Unntak er Gluggvasselva, Fiskelauselva og Elvasselva som allerede er utbygd.

Norges vassdrags- og energidirektorat Nedbørsfelt 3560 km 2 Foto A J Kjøsnes

Norges vassdrags- og energidirektorat Gluggvasselva

Norges vassdrags- og energidirektorat Austervefsna Foto A J Kjøsnes

Norges vassdrags- og energidirektorat Eiteråga Foto A J Kjøsnes

Norges vassdrags- og energidirektorat Velfjordskardelva Foto A J Kjøsnes

Norges vassdrags- og energidirektorat Fiplingvatna Foto A J Kjøsnes

Norges vassdrags- og energidirektorat Mjølkelva Foto A J Kjøsnes

Norges vassdrags- og energidirektorat Tiplingelva Foto A J Kjøsnes

Norges vassdrags- og energidirektorat I og med at hele Vefsnas nedbørsfelt er vernet innebærer dette at det må tas hensyn til vernet i arealplanleggingen etter pbl, og ved behandling etter vannressursloven og andre sektorlovverk Foto A J Kjøsnes

Norges vassdrags- og energidirektorat Kraftutbygging i verna vassdrag ■ Stortinget vedtok i 2005 at det i verna vassdrag kan gis tillatelse til bygging av mini- og mikrokraftverk, dvs. kraftverk med effekt på mindre enn 1 MW (3 MW i Bjerkreimsvassdraget). ■ En forutsetning for at det gis tillatelse er at verneverdiene ikke forringes. Dette samsvarer med kap. 5 i vannressursloven ■ NVE kan avslå en søknad uten ytterligere saksbehandling dersom det er satt i gang en samlet planlegging for bruk eller vern av vassdraget (vrl. § ledd.)

Norges vassdrags- og energidirektorat Svenningdalselva Foto A J Kjøsnes

Norges vassdrags- og energidirektorat Sitat fra St.prp.nr.53 ■ ”Stortinget samtykker i at det i regionalt planprosjekt innan samla vassforvaltning for Vefsna, vert opna for små vasskraftverk utan nærare avgrensingar i storleiken på installert effekt dersom disse ikkje på nokon måte er i strid med verneverdiane.” ■ ”Alle aktuelle prosjekter skal konsesjonshandsamast” ■ ”Ingen prosjekt vil bli handsama før planen er godkjent”

Norges vassdrags- og energidirektorat I praksis betyr dette at: Alle planlagte prosjekter, uansett størrelse på prosjektet, må gjennom en konsesjonsbehandling Foto A J Kjøsnes

Norges vassdrags- og energidirektorat ■ Det åpnes opp for at det kan søkes om kraftverk med effekt større enn 1 MW ■ Det fremgår av St.prp. at det ikke åpnes for konsesjonsfrie kraftverk ■ Ingen saker vil bli behandlet før regional plan er ferdigstilt ■ Alle andre tiltak (vei, bru, grusuttak mm) som berører vassdraget bør i utgangspunktet meldes inn og vurderes av NVE

Norges vassdrags- og energidirektorat Status 17

Norges vassdrags- og energidirektorat Grønne sertifikater ■ NVE har signalisert at konsesjonssøknader som er innmeldt i 2012 blir avklart innen NVE vil også tilstrebe å behandle søknader som kommer inn i de kommende år slik at de kan ha mulighet til å inngå i el- sertifikatordningen. ■ NVE vil ikke sette noen frist for innmelding mtp å bli med i el-sertifikatordningen, men behandle saker fortløpende ■ Det kan være aktuelt at søknader i Vefsna behandles samtidig

Norges vassdrags- og energidirektorat NVEs praksis i verna vassdrag ■ NVE vektlegger at utbygd strekning skal ha en naturlig vannføringsdynamikk. Det betyr at slukeevne og minstevannføring på aktuell strekning må dimensjoneres i forhold til dette

Norges vassdrags- og energidirektorat NVEs praksis ■ Felles for mange verna vassdrag er at det urørte preget er viktig. Verneverdiene tillegges avgjørende vekt i konsesjonssaker om kraftutbygging. ■ Sumvirkninger av flere kraftverk i samme vassdrag vil bli vurdert i forhold til verneverdiene

Norges vassdrags- og energidirektorat ■ Premissene for å søke må være at det først er utarbeidet og vedtatt en forvaltningsplan slik at søknadene utformes i henhold til de føringer og krav som ligger i planen.

Norges vassdrags- og energidirektorat Spørsmål? Foto A J Kjøsnes