Miljøavtrykket til norsk oppdrettsnæring Florø, 11.februar 2016 v/ Jorunn Vallestad, fagrådgjevar i Naturvernforbundet.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Alger, fiskefór og biodrivstoff
Advertisements

Kommunikasjonsdirektør FHL
Innlegg på Finnmark naturvernforbund sitt årsmøte
Miljømessig fotavtrykk fra havbruksnæringen
Søppel skaper trøbbel for havet
HAVBRUK I NORGE Harnøsand 15. mai 2013.
Jakt, fiske og friluftsliv som næring
Høring om fiskeforskrifter-laks  Hva skal vi uttale oss om?  Fiskeforskrifter som gjelder elvene(frist 15 januar)‏  Fiskeforskrifter som.
Miljøutfordringer og miljøledelse En introduksjon
Er det mulighet for mer oppdrett på Vestlandet?
Verdens beste sjømatnæring Geir Ove Ystmark direktør industri, FHL.
Utredning av konsekvenser av fiskeri i området Lofoten - Barentshavet Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet.
Norsk havbruk.
Miljøprosjektet Ren Drammensfjord
Miljøstatus i havbruksnæringa
Sameksistens mellom villaksen og oppdrettsnæringa Jørund Larsen Regionsjef, Midtnorsk Havbrukslag.
Rømmingsutvalget Tarald Sivertsen, nestleder i styret FHL havbruk og leder i Rømmingsutvalget.
Status nasjonale laksefjorder Aina Valland, fagsjef miljø, FHL havbruk
Helsemessig status i Møre og Romsdal
Akvakultur i Trøndelag
Fisk=Mat.
Fisk=Mat.
Har vi tilstrekkelig kunnskap for en framtidig god marin ressursforvaltning? Reidar Toresen Fiskebåtredernes Forbunds representantskapsmøte Oslo, 13.
Bærekraftig bioteknologi
Miljøeffekter av torskeoppdrett
Miniseminar om villaks, oppdrett og miljøkrav ”Situasjonsbilde for den atlantiske villaksen i Norge” Janne Solli, direktør i Direktoratet for Naturforvaltning.
Bærekraftig utvikling - miljø
Tradisjonelt fiske Basis for lokal verdiskaping og kystkultur? Malangen brygger 28. mars 2011 Arvid Ahlquist Fiskarlaget Nord.
Kystsoneplanlegging En viktig faktor for regional verdiskapning i kystsonen Regionrådet: Balsfjord – Tromsø – Karlsøy, 28.mars 2011 Seniorrådgiver.
V/ Sigvald Persen Sjøsamisk kompetansesenter Lokal kunnskap, fjorder og økologi i endring.
Refleksjoner fra havbruksnæringen
Rømt oppdrettslaks – hvilke konsekvenser får dette i fremtiden for laksefiske i elv og sjø?
Akvakultur og ny teknologi Florø 24 og
Strategi for en miljømessig bærekraftig havbruksnæring
Utfordringer med åpne merder
Norwegian Ministry of Fisheries Verdier fra havet - Norges framtid Havbrukspolitisk redegjørelse Stor oppfølgingsinnsats ”Verdensmester i rammebetingelser”
NJFF og Norske Lakseelver sier nei til skadelige gruveutslipp i nasjonale laksefjorder Av Alv Arne Lyse Prosjektleder villaks Norges Jeger- og fiskerforbund.
Bellona-konferansen, 3. juni 2003 AqKva 2006 Utfordringer for havbruksnæringa Marius Dalen Bellona.
Historikk Oppdrettsnæringa starta med Bergstø på Øyerhamn, Varaldsøy i lag med Ivar Heggen frå Valldal Ca 1962 Kvinnherad har i dag 37 lokalitetar for.
Strategien for ei konkurransedyktig norsk havbruksnæring og oppfølging av denne AqKva Konferansen, Stord Statssekretær Vidar Ulriksen 17. Januar 2008.
Dialog + omforent kunnskap = bedre lakseforvaltning «Til laks åt alle kan ingen gjera» -Eller kan vi det?
Fiskeripolitisk debatt Innledning Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen Haugesund, 15. august 2005.
Status for vill anadrom laksefisk i Skjerstadfjorden
Stamfiskkontrollen for laks
Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet i seismikkrådgivning Seniorrådgiver Kristoffer Bjørklund.
Helgeland Havbruksstasjon As
VEFSNAKONFERANSEN 2016 Vefsna - en fantastisk viktig faktor for å berge villaksen Vefsna - en fantastisk mulighet for næringsutvikling, rekreasjon og tilbud.
Villaks og rene fjorder - Hvordan leve sammen med oppdrettsnæringen? Årssamling Nettverk fjord- og kystkommuner (NFKK) Gardemoen, 4.april 2016 Rolv Sigurdsen,
To deler –laksefisk, marin fisk, skalldyr –bioteknologi, framtidsvyer 35 artikler 24 institusjoner.
Havbruksnæringa sitt miljøfond Pengene skal stilles til disposisjon for prosjekter knyttet til fangst av oppdrettslaks til beste for villaksen, i en periode.
Nærings- og fiskeridepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 1 Nærings- og fiskeridepartementet Avdelingsdirektør Yngve Torgersen Florø 10. februar.
Jakten på tidstyvene i forvaltningen Miljøseminaret i Florø 2016 Solveig Skjei Knudtsen, prosjektleder Fylkeskommunenes Akvakultursamarbeid.
WWF-Norges syn på havbruksnæringen Karoline Andaur WWF Norge 11 Februar 2010 Sats på torsk!
Bergensregionens innstilling til Hav 21, hotell Neptun 20/2.
Livet i havet – vårt felles ansvar Miljøpåvirkning fra legemidler mot lakselus- Fiskeridirektoratets arbeid Miljøseminar Florø 2016Else.
Sammenslutningen for utfisking av rømt oppdrettsfisk (OURO) Miljøseminar Florø Trude H Nordli, Forretningsfører OURO.
Hvor mye villaks er det egentlig
Vill laksefisk i Sognefjorden
Prioritering av akvakultur – korleis lage gode kommuneplanar for framtida? Miljøseminar Florø Håvard Tveit, Gulen kommune God morgon. Håpar.
Kveis-Pseudoterranovas decipiens
Leknes Oslo Øksfjord Ås Leknes Bergen Florø Bergen Ålesund Leknes Alta
Omlegging til produksjonsområder
SNVF sin fangsstatistikk for villaks i elv
Velkommen til Newton energi- og havbruksrom i Midt-Troms
Pukkellaks (Onchorynchus gorbuscha)
Kjetil Hestad, ordfører Tysnes kommune 25. november 2013
Kan oppdrettsnæringa bli en framtidsnæring?
Vitenskapelig råd for lakseforvaltning, forvaltning etter gytebestandsmål og underveisvurdering av lakseinnsiget i 2018 Peder Fiske Takk til Vitenskapsrådet.
Næringspolitisk organisasjon Partipolitisk uavhengig
Utskrift av presentasjonen:

Miljøavtrykket til norsk oppdrettsnæring Florø, 11.februar 2016 v/ Jorunn Vallestad, fagrådgjevar i Naturvernforbundet

Naturvernforbundet

«Riksrevisjonen er av den oppfatning at de miljømessige utfordringene i havbruksnæringen er blitt så vidt omfattende at næringen ikke kan sies å ha hatt en tilstrekkelig miljøtilpasset vekst, slik Stortinget har forutsatt». «Miljøutfordringene i næringen er etter Riksrevisjonens vurdering av et omfang som vil kreve vesentlige endringer i havbruksforvaltningen og måten havbruksnæringen blir regulert på.» Samlet belastning er for stor, og vurderes ikke ved tildeling av konsesjon Ingen overordna strategi for effektiv arealbruk Miljøutfordringene er størst i områder med mange oppdrettsanlegg

Utfordringar: Lus Rømming Forureining Næringssalt Kjemikalier Sjukdommar Fòr Dyrevelferd Arealbruk

Havforskningsinstituttet gir ut årlege statusrapportar for miljøtilstanden i oppdrettsnæringa. Smittepress av lakselus og genetisk påvirkning frå rømt oppdrettslaks blir framleis vurdert som dei største risikofaktorane. I rapporten blir det anslått at det rømmer 1,5 millionar fisk årleg, fem gongar so mykje som det som blir rapportert. t_laks_er_de_storste_miljoutfordringene/nb-no

Påverkar lakselus frå oppdrett villaks? Lakselusa var der jo også før oppdrettsnæringa? – 1000 gongar fleire oppdrettslaks enn talet på villaks som vandrar til elvene for å gyte. Eit lite reknestykke: Dersom 94% av smolten dør naturleg i sjøen, vil eigentleg 2% ekstra dødelegheit frå lakselus ha noko å sei? Frå stortingsmeldinga om forutsigbar og miljømessig bærekraftig vekst i norsk lakse- og ørretoppdrett: ”Komiteen er av den oppfatning at det er en klar sammenheng mellom den totale lakselusforekomsten i merdene og lus på villfisk, og at dette også har en påvirkning på dødelighet på utvandrende smolt.”

Rømming Ny rapport fra Vitenskapelig råd for lakseforvaltning – Norsk institutt for naturforskning (NINA) og Havforskningsinstituttet har i fellesskap klassifisert genetisk påvirkning av rømt oppdrettslaks på ville laksebestander. Basert på genetisk analyse av laks klekket i naturen har forskerne klassifisert 125 laksebestander.

Utslepp av næringssalt

I dag er fiskeoppdrett den største kjelda til menneskeskapte utslepp av næringssalt langs kysten Organisk materiale frå oppdrett tilsvarer utslepp frå 20 millionar menneske Eit gjennomsnittleg anlegg slepp ut like mykje kloakk som Florø og Førde til saman Nedslamming i grunne områder med lite straum – anlegga må flyttast lenger ut – meir utsatt for ver og vind. Langtidseffekter?

Suspenderte partiklar av oppdrettsfòr påverkar svampindivids helsetilstand negativt. Feltforsøk i Hardangerfjorden (Hansen et al. 2012) indikerer at svampbestander på sikt kan forsvinne under og nerme anlegg Vart ikkje observert dødelegheit Lengre studium nødvendig for å bekrefte langtidseffekt.

Lusemiddel

Kitinsyntesehemmarar Diflubenzuron (DFB) hindrer krepsdyr, inkludert lakselus, i å danne skal. Sidan 2009 er forbruket av DFB meir enn tredobla. Flubenzuroner har fleire månaders halveringstid i marine sediment. Dermed er det tilgjengeleg for reker og andre dyr i ein lang periode. Forskarar forventar at andre krepsdyr, som hoppekreps, krabber og sjøkreps, og vil kunne rammast av desse stoffa.

Hydrogenperoksid Blir rekna som det mest miljøvennlege - brytast raskt ned til vatn og oksygen Bruken har auka så mykje at Fiskeridir meinar negative effekter ikkje kan utelukkast Fiskarar viser til negativ effekt på rekefelt. HI har vist dødelegheit på plankton

Desperate situasjonar gir desperate tiltak Formaldehyd Giftig ved hudkontakt Mistenkt for å kunne forårsake kreft Ukjent risiko for og omfang av miljøeffekter ved utslepp av store volum formaldehyd i sjø

Fiskarane roper varsku Nedgang i rekebestander Innsig av gytetorsk kraftig redusert i fjordar med oppdrettsanlegg – Då Tanafjorden blei erklært nasjonal laksefjord og oppdrettsanlegg fjerna tok torsken opp igjen sitt gamle gytemønster Forskarane har ikkje klart å finne ein klar samanheng.

Dyrevelferd 20%

Eter oppdrettslaksen meir enn den smakar? Vi treng … kg villfisk for å produsere 1 kg oppdrettslaks I fiskefor er … prosent av villfisken menneskemat – Men norsk laks har større kjøpekraft Resten er feit stimfisk som torsk, hyse sei osv. spiser 70 % vegetabilsk for

Det store bildet Må sjåast i samanheng med andre utfordringar med forureining, overbeskatting m.m. Fjordane er på raudlista over naturtyper Villaks halvert sidan 80-talet Oppdrettsnæringas økologiske fotavtrykk er for stort

Kva gjere regjeringa med utfordringane?

«Visjonene for havbruksnæring legger til grunn en femdobling av lakseoppdrettet innen 2050.» «Det er en forutsetning at dette skjer innenfor rammene av sosial, økonomisk og miljømessig bærekraft.»

Kilde: Direktoratet for naturforvaltning Oppdrett ikkje inkludert i vassrammedirektivet

Naturvernforbundets innspel til Stortingsmelding om havbruk Uaktuelt med vekst i oppdrettsnæringen med dagens miljøsituasjonen Endring trengs og eit «trafikklys» kan fungere med strenge nok krav og ein klar handlingsregel Indikatorar for alle fem berekraftsmåla, rømming, forureining, sjukdom, arealbruk og forforbruk. Strenge grenseverdiar for alle indikatorane Områder fri for oppdrett Låg risikoprofil

Naturvernforbundet oppfordrer Regjeringen til: Ingen vekst i næringen inntil miljøutfordringene er løst Redusere oppdrettsvolumet i hardt belasta områder, som f.eks Hardangerfjorden Innføre krav om at all oppdrettsfisk merkes slik at rømt fisk kan identifiseres og spores tilbake til anlegget. Fokusere forskning mot ny miljøteknologi, rømningssikre anlegg, lukkede anlegg og strengere brakkleggingsregimer. Bedre kartlegging av biologisk mangfold og økosystemer i fjordene som grunnlag for kunnskapsbaserte arealplaner og mer effektive forvaltningstiltak som reduserer miljøbelastningen i fjordene og havet. Fase ut oppdrett av regnbueørret som er en fremmed art som ikke bør oppdrettes i norske farvann.