Seniorsentre og innbyggertorg Utvikling og organisering.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Nasjonalforeningen for folkehelsen Datakurs og dataklubber
Advertisements

Koordinatorforum 5.mai 2009 ”ReHabilitering – fra plan til praksis”
Velkommen til hornemansgården
Rådmannens forslag til Handlingsprogram 2012– 2015 Ragnar Sand Fuglum Direktør for kultur og teknikk AIRs høstkonferanse
Framtidsbygda Å skape et sted Evje 17. april 2008 Rådmannskontoret.
Arbeidsgivers losteam Arbeid og psykisk helse
Ungdomstrinn i utvikling
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Prosjekt tidlig innsats
Lover Helse- og omsorgstjenesteloven Pasient- og brukerrettighetsloven
Vivian Abbi Johnsen prosjektleder Groruddalssatsingen Bydel Stovner
Hva er god kvalitet i eldreomsorgen? Faglig Forum for helse og sosialtjenesten, Oslo juni 2003 Politisk rådgiver Roger Iversen, KRD.
Forskningssamarbeid i UH-nett Vest: Status, utvikling og perspektiver Sigmund Grønmo Samarbeidsmøte HiB 30. november 2010.
Kommunenes rolle i den nye helsereformen Nils Fr. Wisløff rådmann i Drammen kommune og medlem i helsereformens ekspertgruppe.
Strategisk næringsplan - Høringsforslag PSN
Sandvika seniorbase - Kommunegården
Potensialet i samarbeid mellom kommunen og frivillige organisasjoner.
Spydeberg kommune Vår start på kommunereformen KS Østfold Høstkonferanse 20. oktober 2014.
Idrettsrådets ansvar og rolle
En vital arena for 60+ møteplass | aktiviteter | informasjon | helse
Pilotprosjektet Samhandling innen helse – og omsorgstjenester
Frivilligsentralene og framtiden
Prosjekt og Prosjekt Fokus på overganger Fra barnevernstiltak til voksentilværelse Målgruppe: Utsatt og sårbar ungdom – Ettervern –
Oslostudentenes Idrettsklubb Langtidsplan Vedtatt første gang årsmøtet 8.mars 2007.
Planstrategi og planhierarki
Høring kommunedelplan folkehelse
Ordfører Lene Conradi, Asker kommune Kommuneøkonomikonferansen 2015
Folkehelse i kommunene. Kommunene er pålagt å drive med helsefremmende arbeid Følger opp myndighetenes mål og arbeid for folkehelse gjennom tjenester.
Økt aktivitets- og arbeidstilbud til mennesker med nedsatt funksjonsevne, både i forhold til drift og investering (strategi- og behovsplan). Arbeidet med.
Kompetansebehov i fremtidens spesialisthelsetjeneste RSA, Torbjørg Vanvik Direktør for eierstyring.
PSU Tariff 2015 Lønnsoppgjør Orientering.
Lederdialog 8. – 10. juni. Samlingens innhold Status: Hvor er vi? Hvor langt er vi kommet? Hva er særlig viktige utfordringer fremover? Refleksjon: Hvordan.
KIF-planens innhold og formål Innspill til Handlingsprogram Kommuneplan Kunnskapsgrunnlag Kartvedlegg Vedlegg fra Asker Idrettsråd Strategier, mål og.
1. Virksomhet Samfunnshelse og integrering – etablert Avdelinger: o Integrering og migrasjonshelse o Seniorsentrene o Opptrening og rehabilitering.
Frivillighetsmeldingene Frivillighetsmelding 2007 «Frivillighet lever av lyst – og dør av tvang» – Oppretting av stilling som frivillighetskoordinator.
UTVIKLING DEL AV 89/1 “SKRANGLA” Asker, 20. august 2015.
Å bygge en ny kommune 12.mai 2016 Gudrun Haabeth Grindaker Prosjektleder/ny rådmann.
 Skal hete ”Sentraler”  Utvikles av mennesker tilknyttet sentralen  Kraftsenter og kontaktpunkt for mennesker, foreninger/lag og det offentlige.
Utredning av innføring av et Opplevelseskort i Asker Hvordan samskape med innbyggerne om deltagelse og aktivitet på tvers av funksjonsevne, kulturelle.
Øygarden kommune Driftstilpasningsprosjekt 2013.
Tjenesteområdene Kultur, frivillighet og fritid Teknikk og miljø Komite for teknikk, kultur og fritid Ragnar Sand Fuglum, direktør for kultur og teknikk.
KULTURPLAN Saksordfører: Ole Christoffer Rønning.
Sammen for bedre: LEVEKÅR INKLUDERING NÆRMILJØ PSYKISK HELSE AKTIVE ELDRE
Hva er utfordringene? Økonomisk ulikhet > Levekårsutfordringer: Mange barn som lever i lavinntektsfamilier > Forskjell i medianinnteksten på Sosial.
Prosjekt vår 2016 Samlokalisering av allmennlegetjenester og kommunale helse- og omsorgstjenester Økt tjenestekvalitet?
Lederdialog Miljø og plansaker
Videreutvikling og systematisering av aktiv omsorg for eldre i sykehjem/omsorgsbolig Saken ble første gang beh i kom. 26/10 da Ut ble valgt som saksordfører.
Aktivitetskort- «Aktiv i Asker»
HVA OPPNÅR VI MED HVR? Helse og omsorg
Aktivitetskort- «Aktiv i Asker»
Presentasjon 14. juni 2017 Rådgiver Magnar Simensen
Jeg skal presentere innholdet i planen
Fremtidig organisering av seniorsentrene
Seniornett Asker (SnA)
«Samskaping og medborgerskap» Gjør det sammen Gjør det enkelt
Handlingsprogram Rådmannens forslag.
Asker Kommune Helse og omsorg
1. Muligheter og utfordringer på Furuset og i Bydel Alna
HVA OPPNÅR VI MED HVR? Helse og omsorg
Hva jobbet vi med i går? Kommunen i systemet Rollene og spilleregler
Lørenskog kommune PUBLISERT: 11. OKTOBER 2015
Økonomi og handlingsplan
Frivillighetserklæring – hva, hvorfor og hvordan?
Lokal samfunnsutvikling i kommunene (LUK)
Medborgerskap Gjøre sammen Gjøre enkelt
Å veve sammen et samfunn: sosialøkologi i nærmiljøet
Strategi for lokaldemokratisk utvikling
Seminar med partiene 14. november 2018
Økonomi Moss kommune som arbeidsgiver
Velkommen til BRV årsmøtet 2019.
Utskrift av presentasjonen:

Seniorsentre og innbyggertorg Utvikling og organisering

Seniorsentrene Asker kommune har i dag 5 seniorsentre: Asker, Holmen, Vollen, Heggedal, Borgen. I tillegg bidrar kommunen med økonomisk støtte til et privatdrevet seniorsenter på Nesøya. Organisatorisk tilhører driften av sentrene tjenesteområdet helse og omsorg v/virksomhet samfunnshelse og integrering. Seniorsentrene er et tilbud til alle Askers alderspensjonister fra fylte 62 år. Seniorsentrene skal stimulere til helsefremmende og forebyggende aktivitet blant seniorer i Asker.

Sentrene tilbyr i dag… En sosial møteplass i nærmiljøet Foredrag, kurs, hobbyaktiviteter og trening i grupper Kafeteria - noen har også servering av middag Det arrangeres også turer og ulike tilstelninger Det koster ikke noe å besøke seniorsentrene, men for enkelte aktiviteter er det en egenandel

Mandat Det skal fremmes forslag til en fremtidig organisering og konsept av seniorsentrene i tråd med målsetting. Dette skal blant annet sikre: Samskaping med innbyggere Samarbeid med frivilligheten En arena for forebyggende helsetiltak Tilrettelegger for en fremtidig samlokalisering med andre kommunale tilbud. (Jfr. innbyggertorget i Heggedal) Ny organisering skal etableres innenfor eksisterende budsjettramme. Arbeidet skal sikre involverende prosesser av både ansatte og brukere. Det utarbeides en informasjonsplan for presentasjon av mandat og sluttrapport.

Arbeidsgruppe

Anbefaling Seniorsentrene organiseres i tjenesteområde kultur, frivillighet og fritid. Seniorsentrene et viktig helsefremmende og forebyggende tiltak som kan fremme medborgerskap og samskaping, og derigjennom styrke folkehelsen. Et grunnelement i seniorsentrene er frivilligheten – som også er organisert i dette tjenesteområdet.

Videre konseptutviklingen Hva skal til for at seniorene ønsker å benytte innbyggertorgenes seniortilbud? Hva skal til for at seniorene ønsker å påta seg frivillig arbeid ved innbyggertorgene? Hvordan differensiere tilbudet til seniorene slik at det favner fra 62 år til 100 pluss? Hvordan sikre balansen mellom tiltak som hører innunder kultur og tiltak som hører inn under helse og omsorg? Hvordan gjøre innbyggertorgene til en tydelig arena for sekundærforebyggende tiltak som utsetter behovet for tyngre helsetjenester Utfordringer for seniorene som følge av at Innbyggertorgene har tilbud på tvers av alder, for eksempel lydstøy og tilgjengelighet

Heggedal - kommuneplanen Tettstedene og nærsentraene har en viktig funksjon som møteplass for innbyggerne Heggedal sentrum skal fungere som nærsenter for et område i sterk vekst og med betydelig boligbygging

Heggedal innbyggertorg Etablering av Heggedal innbyggertorg, med samordnet drift av seniorsenter, bibliotek, helsestasjon og Heggedal nærmiljøsentral, er en pilot knyttet til samarbeid og samskaping mellom kommunen og frivilligheten. Heggedalsmodellen vil være aktuell også når det gjelder utvikling av andre tettsteder.

Heggedal innbyggertorg Heggedal innbyggertorg er en helt ny modell for lokalt tjeneste og medvirkningsarbeid. Innbyggertorget skal i tillegg til lokale tjenester være et brohode mellom kommunen og lokalmiljøet for å utvikle nærdemokratiet.

Arbeidsgruppen  Frid Feyling, biblioteket  Rikka Anne Nilson, seniorsentrene  Sidsel Gangnæs, BFE  Ellen Gillebo, servicetorget  Per Sletaune, Heggedal nærmiljøsentral  Arbeidsgruppens leder; direktør Ragnar Sand Fuglum Drøfting med hovedtillitsvalgt Virksomhetenes ansatte/tillitsvalgte involvert Frivillighetsutvalget, Heggedal nærmiljøsentral, seniorsentrene og Kulturhuset involvert

Arbeidsgruppen anbefaler etablert en egen organisatorisk enhet/avdeling i en av kommunens virksomheter hvor oppgaver og ressurser fra eksisterende virksomheter tilføres den nye organisasjonsenheten. Anbefalinger

Et treffpunkt i Heggedal sentrum mellom innbyggerne, organisasjonene, næringslivet og kommunen, som fremmer medborgerskap, samskaping og dermed god folkehelse. Etableres som en samlokalisering av tjenester fra fire ulike virksomheter i Asker kommune; Seniorsenteret, biblioteket, helsestasjonen og servicetorget. I tillegg er Heggedal nærmiljøsentral lokalisert i innbyggertorget. Være et brohode mellom kommunen og lokalmiljøet for å bygge nærdemokratiet. Grunnlag for etablering

Andre føringer og prosesser Kommuneplanen angir senterstruktur og etablering av gode møteplasser Samskaping og medborgerskap Folkehelse Kulturplan/arenaplan Utvikling av nærdemokrati Borgenprosjektet Arbeidsgruppe for Heggedal innbyggertorg Arbeidsgruppe for utvikling av seniorsentrene

Lokalsentre med innbyggertorg AktivitetssentreFrivilligsentraler Heggedal Borgen Vollen (Holmen)Holmen(Holmen) (Dikemark) Asker (kulturhus)AskerHasselbakken

Organisasjon

Modell 1Modell 2Modell 3 UpolitiskPolitisk Valgt av innbyggerne på årsmøte Valgt av kommunestyret Valgt av innbyggere Rådgivende/ interessehevding Rådgivende/- interessehevding av visse oppgaver Rådgivende/- interessehevding Delegert lokale oppgaver innen samfunnsutvikling og tjenesteyting Noe driftsstøtte, egen koordinator/ felleskaper i kommunen Liten administrasjon, egen koordinator i kommunen Egen administrasjon Modeller for nærdemokrati

Status – HP Saker i råd/komiteer/KS i august/september om Heggedal og Borgen innbyggertorg, samt utvikling seniorsenteret Ny leder for Heggedal innbyggertorg er ansatt Mellomleder med ansvar for alle innbyggertorgene/seniorsentrene i Asker kulturhus Borgen innbyggertorg fra i nye lokaler (?) Seniorkonferanse