Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

«Samskaping og medborgerskap» Gjør det sammen Gjør det enkelt

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "«Samskaping og medborgerskap» Gjør det sammen Gjør det enkelt"— Utskrift av presentasjonen:

1 «Samskaping og medborgerskap» Gjør det sammen Gjør det enkelt
Heidi Thommessen, frivillighetskoordinator/rådgiver Teamleder Samskaping og medborgerskap Strategi og samfunn Asker kommune Takk for at jeg får komme og presentere saken som ble lagt frem for orientering i eldrerådet, rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne og bygningsrådet i forrige uke. Samtlige tok saken til orientering. Eldrerådet tilbød seg å være medspillere i prosessen fremover.

2 Formynderkommunen Servicekommunen Samskapingskommunen
Kommunestyret vedtok den at utvikling av samskaping og medborgerskap skulle være en gjennomgående og sektorovergripende strategi for samfunnsutvikling i Asker kommune. I samskapingskommunen legger vi til rette for prosesser hvor vi undersøker hva vi kan gjøre sammen, i stede for å gjøre for. Formynderkommunen Kommunen bestemte «ovenfra og ned» Servicekommunen Kommunen bærer innbyggeren gjennom livet Samskapingskommunen «Hva kan vi få til sammen?»

3 Skape sammen Samskaping kan forstås som et sett med verktøy for å mobilisere til deltagelse, og betyr at flere aktører er sammen om å skape verdier og velferd på nye måter. Å praktisere samskaping innebærer at de som er berørt kommer sammen helt i starten av en prosess for å definere felles behov. Målet er at vi sammen skaper et lokalsamfunn hvor vi føler oss inkludert og tar ansvar for oss selv og andre rundt oss som medborgere.

4 Medborgerskap betyr å delta aktivt inn i fellesskapet
Med begrepet medborgerskap siktes det til at innbyggerne deltar aktivt i samfunnsutviklingen, engasjerer seg og bidrar til å finne løsninger. Det å være en medborger i våre dager kan kjennetegnes ved at den enkelte ikke opplever barrierer i det å kunne delta. Gjennom å gis muligheten for deltagelse uavhengig av funksjonsevne, kan den enkelte føle seg innenfor og inkludert. For noen er det helseutfordringer som utgjør barrierer, for andre er det språk.

5 FORHINDRER KLAGER OG UNØDIGE KOSTNADER
ENGASJERER FORHINDRER KLAGER OG UNØDIGE KOSTNADER BEDRE RESULTAT ØKER TILHØRIGHET OG EIERSKAP GIR MER TREFF-SIKRE LØSNINGER Det finnes mange gevinster ved å skape sammen. Den enkelte deltager øker sitt engasjement og får tilhørighet og eierskap til løsningene som kommer utav prosessene. Gjennom prosessen avdekkes behovene på en mer treffende måte. Og delaktighet i prosessen fører til færre klager i etterkant, noe som gir lavere kostnader. Løsningene blir mer treffsikre og alt i alt blir resultatet bedre for innbyggerne og for felleskapet. Punktene i sirklene er hentet fra erfaring i plan og byggingsprosesser. Men mange av disse faktorene beskrives som gevinster av tidlig delaktighet allerede i 1986 da begrepet "empowerment« ble lansert i Ottawa-chartret. Samskaping benyttes ikke der løsningene allerede er definert gjennom vedtatt praksis, lover og regler. AV-DEKKER BEHOV

6 Samskapingens faser Realisere Velge løsning Definere felles behov
Kunnskapsdeling Teste ut Realisere Evaluere Implementere Felles suksess feires Denne foilen viser faser i en samskapende prosess. En nødvendig forutsetning er erkjennelsen av at en god prosess ikke oppstår automatisk selv om ulike aktører bringes sammen. Hvilke metoder som er hensiktsmessige avhenger av i hvilken fase prosessen befinner seg i. Erfaringer fra brukermedvirkning, frivillig sektor, og ulike pilotprosjekt har gitt oss innsikt i hvilke og hvordan metodene bør benyttes. Våre medarbeidere blir nøkkelen til å tilrettelegge for kunnskapsbaserte prosesser i henhold til godt medarbeiderskap definert i Arbeidsgiver politisk plattform 2020.

7 Partnergrupper Barn, voksne og deres nettverk
Frivillige, organisasjoner og næringsliv Innbyggere og andre samfunnsaktører  Eksempel: Hverdagsrehabilitering Fra passiv bruker til aktiv deltager- mestringskultur. Andre eksempler: «La meg klare selv» barn i Barnehage, Vennegrupper i skolen, Velferdslab-Et innbyggerorientert og helhetlig tjenestekonsept  Eksempel: Tursti rydding og merking. Asker Turlag(DNT) og AK «Bli digital venn» Seniornett og AK, Aktivitetsvenn-Nasjonalforeningen for folkehelsen, Hasselbakken og Asker kommune Innbyggertorg i Heggedal ++ Seniorsenter, Bibliotek og Frivilligsentral tilbyr innbyggere en felles sosial møteplass inkl. kommunale tjenester. Borgen områdeløft Innovativ offentlig anskaffelse Samskaping skiller seg fra samarbeid ved at partene møtes før felles behov er avklart. De ulike partene er her sortert i tre ulike partnergrupper Den første gruppen sikter til at kommunens tjenester arbeider sammen med hverandre, og sammen med det menneske som trenger tjenester for å sikre at denne og dennes familie definerer behovet utfra prinsippet om gjøre sammen med. Den andre gruppen innebærer at innbyggerne skaper velferd for andre ved å stille seg til disposisjon – gjerne som frivillige. Men organisasjonene kan også være bedrifter som ønsker å gjøre en konkret oppgave. Den siste veien innebærer å involverer innbyggeren og andre samfunnsaktører i dialog omkring utviklingen av nye løsninger og servicetilbud. Oppstarten på denne prosessen kan initieres av kommunen eller av innbyggeren. Samskaping kan skje gjennom nye former for høringer og dialogmøter, fokusgrupper, gjestebud og arbeidsseminar. Her kan deltagerne fortelle om sine egne og andres ønsker og behov og respondere på forslag til løsninger i felleskap. Saken som legges frem for behandling i 2 kvartal 2017 skal beskrive prinsipper og strategier for hvordan Asker kommune skal gå frem for å øke antall gode eksempler innen hver av partnergruppene.

8 Gjøre sammen med folkevalgte og ledere - innbyggere
Saksordfører oppnevnes Saksprosess i alle komiteer, råd og utvalg- workshop Kunnskapsspredning for de som er med i prosessen Vedtak om prinsipper og strategier i 2 kvartal Ledere og medarbeidere Workshop Kunnskapsspredning Intern kommunikasjon Innbygger Ekstern kommunikasjon gjennom relevante prosesser Avklares videre under saksutredning Prosessen «Gjøre sammen med» starter i januar 2017 og involverer folkevalgte, råd og utvalg inkl. frivillighetsutvalg og næringsråd, kommunens medarbeidere og ledere frem mot juni. Det er gjort et bevist valg om å starte med oss selv før vi går ut blant våre innbyggere.

9 Arbeidsprosess Juni Hørings-portal som infra-struktur
Inn-byggertorgsom infra-struktur Forarbeid workshops Workshop Film Håndbok på nett Sak strategier og prinsipper Arbeidsprosessen beskrives på denne måten for å synliggjøre betydningen av at partene, som er folkevalgte, råd og utvalg inkl frivillighetsutvalg og næringsråd, ledere og medarbeidere, involveres i løsningen. Partene inviteres inn under forarbeidet før workshops og håndboken ferdigstilles. Et viktig tiltak vil være ulike kunnskapsverktøy som blant annet en nettbasert håndbokløsning som vil bli utarbeidet underveis i prosessen. I det dette verktøyet legges på internett vil det også være søkbart for våre innbyggere. Slikt sett kan den interne kommunikasjonen også benyttes som verktøy for våre innbyggere. En animert film som kommuniserer gode eksempler og snakker til hjertene med humor er også under utarbeidelse. Andre prosjektet som ny høringsportal på nettet og Innbyggertorgene vil være med å utvikle infrastruktur for samskaping. Uke 4-5 Juni

10 Leveranse i perioden Implementering/opplæring av begreper og definisjoner Avklaring og bevisstgjøring av rollene de ulike interessentene har Metoder/verktøykasse for samskaping med vekt på gode erfaringer fra prosjekter og tiltak som er gjennomført/er under gjennomføring Utvikle infrastruktur for samskaping; møteplasser/Innbyggertorg, høringsportaler etc Kommunikasjonsplan/håndbok i samskaping Asker kommunes kommunikasjonsstrategi er førende for involvering og informasjon i prosessen. Mer konkret vises her leveransen i perioden. Asker kommunes Kommunikasjonsstrategi er førende for hvordan vi skal kommunisere og legges tilgrunn for det videre arbeidet. En videre kommunikasjonsplan med beskrivelse av hvilke tiltak man videre legger inn ovenfor innbyggere vil utarbeides når vedtak om relevante prosesser er fattet.

11 Aktive innbyggere Gjør det enkelt Gjør det sammen
Arbeidet skal bidra til at Asker kommune fornyer sin rolle som samfunnsaktør gjennom å utvikle samskaping og medborgerskap som metoder for samfunnsutvikling. I fremtidens velferdssamfunn må det mobiliseres ressurser, og skapes verdier på nye måter for å møte velferdsbehovene i tillegg til at mindre sammensatte oppgaver og tjenester fortsatt skal utføres som tidligere. Gjør det enkelt Gjør det sammen


Laste ned ppt "«Samskaping og medborgerskap» Gjør det sammen Gjør det enkelt"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google