Forelesning 6 Forhandling og koordinering Noen tall for fagorganisering –Fagorganiserte i Norge og andre land –Koordinering i lønnsdannelsen Fagforeningers.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Prestasjonsledelse og IA – avtalens mål
Advertisements

Mer om arbeidstilbud Humankapital
Stiftelsen Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning Ragnar Frisch Centre for Economic Research Tjenestepensjoner og mobilitet Presentasjon.
Likestilling og likelønn i offentlig sektor Arbeidsmiljøkonferansen 11. og 12. mars 2009 Pål Schøne Instiutt for samfunnsforskning, Oslo.
Kurs Utdanningsforbundet Halden Vann Landsmøte 2012 Kvalitet i utdanning. Hva dreier det seg om? Dagrun Lunsvoll.
Tema 4: BEDRIFTEN SOM LÆRESTED Systematisk opplæring av framtidas fagarbeidere.
GROW modellen.
EN KORT PRESENTASJON OM UNGDOMMER, LÆRLINGER OG
Kap 10 Estimering.
Vurdering av statistiske analysemetoder brukt i Læringslabens undersøkelser i videregående skole i Rogaland.
Grunnleggende spørsmål om naturfag
1 Noen utfordringer for fagbevegelsen – særlig i instituttsektoren Espen Løken, Fafo Innledning for NTL Forskningsinstituttene 24. september 2008.
Mobilitetsplanlegging/ felteksperiment med Kunnskapsbyen Lillestrøm
Ergoterapeutstudenter har et fagforbund OG en INTERESSEORGANISASJON  Presentasjon laget av: Ann-Heidi Adriansen, kull 07. Ergoterapeututdanningen ved.
NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Veksten i høyere utdanning. Styrt av arbeidslivets behov eller individenes preferanser?
Oppsummering Econ 3730 Høsten 2012.
Markedsstruktur - teori og empiri
10. Organisasjoners effektivitet
Sosial kapital og velferd
15. september, 2008 Rapport utarbeidet for KS Topplederne i kommunesektoren.
Undersøkelse om studiegjennomføring og faglig og sosial tilhørighet ved UiB Torunn Valen Mikalsen, 6. november 2009 Torunn Valen Mikalsen.
Corporate Finance Planlegging og kontroll. Investeringsprosessen Vi har hittil bare behandlet en snever del av investeringsprosessen, kun regneteknikker.
Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening (FHL) Landsomfattende nærings- og arbeidsgiverorganisasjon. Tilsluttet NHO. Organiserer mer enn 500 bedrifter.
Kapittel 10: Det unge norske demokratiet
11Jeg i arbeidslivet.
Statistikk på 20 2 timer PSY-1002
EN KORT PRESENTASJON OM UNGDOMMER, LÆRLINGER OG
Arbeidslivet må organiseres
Diskrete stokastiske variable
Forelesning 5 Forhandling og koordinering
Teoretiske og metodiske spørsmål innen trekk-psykologi
1 Eksternalisering av arbeid:Tilknytnings- former og motiver Torstein Nesheim Samfunns- og næringslivsforskning (SNF) Program for arbeidslivs- forskning,
Handlingsplan Utdanningsforbundet Karmøy.
HMS i Petroleumsnæringen. VISJON Et godt arbeidsmiljø i petroleumsvirksomheten Et tydelig fokus på arbeidstakernes sikkerhet, helse og trivsel, på kort.
Forelesning 4 12.september 2012
Forelesning 6-7 forts Litt mer om lønnsdannelse og mest om diskriminering.
Hypotesetesting, og kontinuerlige stokastiske variable
Standardisering Nico Keilman Demografi grunnemne ECON 1710 Høst 2009.
Foretak Bjørnar Sæther SGO 4601 V-07. Struktur på forelesningen Hva er foretak? Foretak i økonomisk geografi Dimensjoner ved foretak Foretak og territorier.
Norsk arbeidsliv 2011 Stabilt, men skyer i horisonten Ann Cecilie Bergene Arild H. Steen.
STRATEGIPROFILEN VED NHH
MAT0100V Sannsynlighetsregning og kombinatorikk Ørnulf Borgan Matematisk institutt Universitetet i Oslo Betinget sannsynlighet og uavhengige hendelser.
Validitet og reliabilitet: Fra teori –> via operasjonalisering –> til empiri Et teoretisk utsagn er en framstilling av sammenhengen mellom abstrakte begrep.
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
Økonomistyring Kjell Magne Baksaas, Øystein Hansen og Trond Winther Gyldendal Akademisk Prosjektanalyse © Gyldendal Akademisk Innholdet i dette dokumentet.
Side 1 omsorg solidaritet samhold Fagforbundet Vest-Agder Nyhetsbrev til medlemmene i UNE Forbundet for offentlig ansatte.
5.1 Innledning I arbeidsretten ser vi på ulike regler som regulerer ansettelsesforhold. Vi skiller mellom individuell og kollektiv arbeidsrett. I den.
LOVENDRING 2016 Til votering under landsmøteforhandlingene i Stavanger 4. april.
1 Livslang læring. Samhandling hele livet Etter LO-kongressen 2013: ”Lik rett til livslang læring er et grunnprinsipp i LOs utdannings- og kompetansepolitikk,
Lønn og arbeidsledighet. Lønn og lønnsforskjeller Markedsteori – teori om kompenserende forskjeller Forhandlingsteori Effektivitetslønnsteori Hvordan.
Intern opplæring for nye tillitsvalgte i bedriften Grunnopplæring Dato.
Innvandrere og sykefravær: Hvor viktig er yrke? Pål Schøne Institutt for samfunnsforskning NFR brukerseminar 17. november 2011.
Modell av problemstilling: Kausalitet- årsakssammenhenger I forrige del av leksjon 2 ble en modell av problemstillingen presentert som en måte å visualisere.
Kapittel 1 – Hva er samfunnsøkonomi?. I kapittel 1 skal du blant annet lære: Hva samfunnsøkonomi er Om forskjellen mellom mikroøkonomi og makroøkonomi.
Lønn- og lønnsdannelse Grunnopplæring del 2. Idémyldring om lønn og lønnsdannelse.
Prosjektleder: Liv Bente H. Friestad
Topplederne i kommunesektoren
Fagforeningens historie og Finansforbundet i samtiden
Kapittel 13 Lønn og lønnsforskjeller.
Problemstillinger Hvordan har sykefraværet i privat og kommunal sektor utviklet seg? Hvilken betydning har sammensetning av arbeidsstokken, typer arbeid,
OMFANG OG UTFORDRINGER VED MARKEDSEKSPONERING AV KOMMUNALE TJENESTER.
Hovedavtalen Hva, hvorfor og hvordan?.
Ressursfokus vs mangelfokus
Forskningsdesign: eksperiment
Verving Thorbjørnrud
Er velforeningen en frivillig forening?
10. Organisasjoners effektivitet
Lav rente – en gjeldsfelle
Undersøkelsesprosessen
Kapittel 3 Produsere data
Utskrift av presentasjonen:

Forelesning 6 Forhandling og koordinering Noen tall for fagorganisering –Fagorganiserte i Norge og andre land –Koordinering i lønnsdannelsen Fagforeningers adferd Hvorfor være medlem av fagforening? Modeller for fagforeninger og forhandlinger –Monopolmodellen –”Right to manage modellen” –”Efficient bargaining” Avkastning av fagforeningsmedlemskap Betyr nivået på forhandlingene noe?

Avkastning av å være fagforeningsmedlem Empiriske undersøkelser av avkastningen av å være fagforeningsmedlem: Ln w i = a 1 +a 2 Union i +a 3 X i +e i Hvor Union er en dummy variabel som måler medlemskap i en fagforening, og X er en vektor med forklaringsvariabler som antas å påvirke lønn (yrkeserfaring, utdanning, ansiennitet,mm)

Avkastning av å være fagforeningsmedlem

Hva måler egentlig avkastningen av utdanning? Avkastningen av å være fagforeningsmedlem for en tilfeldig valgt person dersom han hadde blitt medlem? Neppe Uobserverte forskjeller mellom medlemmer og ikke-fagforeningsmedlemmer Undersøkelser som har forsøkt å kontrollere for dette: Sprikende resultater

Effekten av fagforeningsmedlemskap på andre faktorer Exit-Voice teori (Richard Freeman) Ide: Fagforeningen gir deg en stemme (”Voice”) internt på bedriften, alternativt til å slutte (”Exit”). Resultat: Bedre arbeidsmiljø og lavere turnover/gjennomtrekk på ”Unionised firms”. Empirisk en viss støtte for dette.Turover lavere i unionised firms,også etter kontroll foren rekke faktorer sompåvirker turnover