Nyre og urinveier NYRENES FUNKSJON. Nyrene blodets rensestasjon:  Skille ut urinstoff (urea), som er et nedbrytningsprodukt av proteinstoffskiftet. 

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Nødvendig for et normalt liv
Advertisements

CELLER OG VEV: Fra læreplanen:
Vann og elektrolytter Randi Vassbotn.
Stresshormoner på godt og vondt
Leptin.
Kjemiske reaksjoner i kroppen, i og utenfor cellene.
Lars Magnus, Vegard og Eivind
Toksikologi Toksikologi læren om kjemiske stoffers skadelige virkninger på levende organismer Toksikokinetikk opptak fordeling omsetning utskillelse Økotoksikologi.
Nyrer og Urinveier Sykepleierutdanningen, Høyskolen i Oslo, høsten 2003 Thor Andreas Moe Slinning Litteratur: Utgangspkt. i kap. 12 i ”Menneskekroppen”.
STRESSRESPONS.
Sykdommer i nyrene Thor Andreas Moe Våren 2002.
Blodets sammensetning : Plasmaproteiner
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Hormonproduksjon Hypotalamus Pineal/ kongle Hypofysen Thymus
Skjoldkjertel og tyroksin Hvordan påvirker de vår helse
 Det skal være 4 studenter pr. gruppe
Øyvind Nylenna Stud.med. Oslo
Diabetes mellitus FASTENDE PLASMAGLUKOSE ≥ 7,0 mM eller TILFELDIG PLASMAGLUKOSE ≥ 11,1 mM.
Av Joachim og Fredrik Bukspyttkjertelen.
Celler (Guyton kap 2) Celle: Celle homeostase - egenskaper
ENDOKRINE ORGANER Endokrine organer: Har som hovedfunksjon å produsere hormoner. Funksjon: Langtidsregulering av kroppsfunksjonene. Endokrint sekret.
Urologi: Kirurgiske sykdommer i urinveiene og mannlige kjønnsorganer.
Nina Gulbrandsen Avdeling for blodsykdommer Oslo Universitetssykehus
Mennesket spiser organske stoffer fra dyr
Blodet og immunsystemet
Kollokvie 8 Fettsyrenedbrytning Ureasyklus
Det endokrine system Reidun Høines.
Kirurgisk traumerespons
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Blodårer og blodtrykk. Blodårenes oppbygning Tilførsel av næringsstoffer fra arteriene til cellene og fjerning av avfallsstoffer fra metabolismen er sirkulasjonssystemets.
Hormoner.
NEGATIV FEEDBACK REGULERING Førstelektor og lege Mona Elisabeth Meyer.
Nina Gulbrandsen Avdeling for blodsykdommer Oslo Universitetssykehus Myelomatose Bristol 6/
{. Framlappen i hypofysen er ein hormonkjertel. Han produserer hormon som verkar direkte på celler i kroppen, og hormon som verkar på andre hormonkjertlar.
Hormon og bukspyttkjertelen. Mål for timen Kva er eit hormon? Kvar blir hormona laga? Korleis vert dei transporterte?
Energi og næringsstoff Energi tyder evne til å utføre arbeid, dvs rørsle og fysisk aktivitet. Maten blir til energi i form av varme. Varmen bruker vi til.
Bukspyttkjertelen og binyremargens hormon. Binyremargen Organ Produserer adrenalin Begynner å svette, nervøs, skriker Adrenalinet slipper stoffer direkte.
NERVESYSTEMET KOMPETANSEMÅL:
Fra celle til flercellet organisme. Mål Du skal kunne cellenes felles grunnleggende bygningstrekk.
Nyrenes fysiologi Væskebalansen Julian Hamfjord, HiOA Deler av illustrasjonsmaterialet er fra Servier Medical Art av Servier med lisens sv.t. Creative.
HORMONSYSTEMET, DEL I Førstelektor og lege, Mona E. Meyer.
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
Trygg mat og næringsstoffer
Hormonsystemet.
Tubulusfunksjonen Julian Hamfjord, HiOA
Væskebalansen Julian Hamfjord, HiOA
Hormonsystemet Nervesystemet sender informasjon i form av elektriske impulser gjennom nerver. Hormonsystemet (endokrine systemet) sender stoffer (hormoner)
Nerver og hormoner – kommunikasjon i kroppen
Nerver og hormoner – kommunikasjon i kroppen
Kroppen som helhet Laget av Anniken Ordbegrep Anatomi= Læren om hvordan kroppen er bygd opp Fysiologi= Læren om hvordan kroppen fungere, oppgave Livsstilssykdommer=
MediYoga på Pusterommet - en metode for stressmestring
Ekskresjon og osmoregulering
Blodet.
Fordøyelseskjertlene
Vitaminer og mineraler
Utskrift av presentasjonen:

Nyre og urinveier NYRENES FUNKSJON

Nyrene blodets rensestasjon:  Skille ut urinstoff (urea), som er et nedbrytningsprodukt av proteinstoffskiftet.  Skille ut urinsyre, som er et nedbrytningsprodukt av nukleinsyrer.  Skille ut toksiske stoffer og legemidler (metabolitter) som er nedbrutt i leveren.  Reguleringen av væske- og elektrolyttbalansen i kroppen:  regulerer konsentrasjonen av natrium i blod og vevsvæske, og holder organismens totale innhold av natrium konstant, som er med på å regulere BT.

Nyrene blodets rensestasjon:  Nyrene en viktig faktor i reguleringen av syrebalansen, ved å øke eller redusere dens innhold av H + -ioner.  Utskillelse/regulering av bl.a. kalium, klor og bikarbonat.  Aktiverer og inaktivering av D-vitamin, som har innvirkning på beindannelse.

Litt om hormonell regulering i nyrene:  Renin, deltar i renin-angiotensin-aldosteronsystemet som er viktig for å regulere kroppens væskebalanse og blodtrykk.  Renin fører til spalting angiotensinogen, som dannes i leveren, til angiotensin som virker karkontraherende og får hjertet til å banke fortere.  Renin stimulerer også binyrebarken til dannelse og utskillelse av aldosteron, og framkaller tørste.  I tillegg stimulerer det hypofysen til å skille ut ADH, antiduretisk hormon, som nedregulerer diuresen

Litt om hormonell regulering i nyrene Regulerer produksjon av røde blodceller Nyrene produserer hormonet erytropoietin (EPO), som stimulerer beinmargen til å produsere røde blodceller.

Binyrenes hormoner styres av ACTH (adenokortikotropt hormon)  Binyrebarken (cortex) produserer hormongrupper som aktiviserer cellenes enzymproduksjon: * mineralkortikoider som regulerer natriumbalansen (aldosteron). * glukokortikoider som virker på omsetningen av karbohydrater, salter, fett og proteiner i kroppen (kortisol). * Androgener (testosteron/østrogen)

Binyrenes hormoner (fortsatt)  Adrenalin  Noradrenalin