Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter (FFL) Forskningsmidler over jordbruksavtalen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Seniorrådgiver Katrine Rese Shadidi, Forskningsrådet
Advertisements

Revisjon av FoU-policy for høgskolene Problemstillinger – plan for arbeidet Januar 2013.
Gauldalskonferansen 2. november 2011 Lars E. Onsøyen.
God, spennende, sunn og variert mat – en utfordring (også) for samfunns- forbruker- og økonomisk forskning EU forskning: Food Quality and Safety. Muligheter.
Kompetanseprogram for FoU-strategi og –ledelse i sjømatnæringa Landskonferansen 2013 Astri Pestalozzi, prosjektleder (tel )
Nye programmer i Forskningsrådet innenfor utdanning, helse og velferd
Tromsø, 1. juni 2012 Spesialrådgiver Trond Einar Pedersen
Bioenergiprogrammet 2009/ Biogass Ørlandet 11.mai 2009.
NHOs forskningspolitiske konferanse 7. april 2005 Olav Volldal Konsernsjef Kongsberg Automotive.
Universitetet i Tromsø Bidrags- og oppdragsfinansiert aktivitet økonomistyring Avdeling for økonomi 15. oktober 2009.
Premisser for framtidig landbruk i Oppland Honne 8.mai 2013 Merethe Lerfald Bjørnar Sæther.
Internasjonalt perspektiv Oslo, Audun Lågøyr Næringspolitisk direktør Byggenæringens Landsforening.
Eksp. sjef Frøydis Vold, Landbruks- og matdepartementet
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Sats på nyskaping – utnytt skatteFUNN
Nærings-ph.d Lise V. Sund ” Vilje til forskning ” …Samspillet mellom bedrifter og forskningsinstitusjoner skal styrkes gjennom etableringen.
Forskningsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Bakgrunn: Nye rammebetingelser Universitets- og høgskoleloven av 2005 Rådets høgskolestrategi.
Kontaktmøte med Høgskolen i Lillehammer 23. januar 2013.
SHP – oppsummering fra siste utlysningsrunde Januar 2013.
Regionale satsinger i EUs 7. rammeprogram Sverre Sogge Norges forskningsråd.
Kostnader i pensjonsordningene Pensjonsforum Jan Otto Risebrobakken.
Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority mai 2009Biogasskonferanse, Ørland1 Nasjonalt utviklingsprogram for klimatiltak i.
Forsker og bedrift- et lykkelig ekteskap? Sven Samuelsen P2005 konferansen 9./10. februar 2006.
Forsker og bedrift- et lykkelig ekteskap? Sven Samuelsen P2005 konferansen 9./10. februar 2006.
Regionale forskningfond – Regionens muligheter BTVØ 2010 Erna Wenche Østrem, Forskningsrådet.
Tillegg til plansjer Midt-Norge. Hvorfor kan vi ikke øke prisen på storfe mer? - men har økt med 30% siden 2006! (kpi økt med 11,5 %) Litt biff – mye.
Mål og virkemidler i den nasjonale skogpolitikken Skogarealene brukes til mange formål og det er mange ulike interesser Skogloven, 1965, rev Grunntanke.
Finansieringssystemet for universiteter og høyskoler
Møte med NTNU 6. november Søknadsinformasjon.
Sammen skal vi gjøre Stavanger-regionen åpen, energisk og nyskapende Vi arbeider med strategisk næringsutvikling i en flerkommunal.
FoU behov og næringslivet i Finnmark Marit Helene Pedersen Regiondirektør NHO Finnmark Alta 26.juni 2008.
KOMPETANSE FOR INNOVASJON En universitetspilot ved UMB Forskningsdirektør Odd Jarle Skjelhaugen.
Samspill mellom akademia og næringsliv - Utfordringer og virkemidler.
Grenland Arena, 26. februar 2015 Virkemidler for satsing i helsesektoren.
Nærings-ph.d.-ordningen Annette L. Vestlund, Divisjon for innovasjon.
Ragnhild Solheim – Forskningsdirektør 24. februar 2015
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet Fokus på næringsutvikling og innovasjon innenfor: Fiskeri- og jordbruksbasert matproduksjon og foredlings-
Regjeringens satsing på utdanning, forskning og næringsutvikling Innlegg på Universitetskonferansen for Innlandet, Statssekretær Per Botolf Maurseth 20.
Virkemidler for regional FoU og innovasjon VRI – 2007 – 2017 Seminar om kultur/opplevelsesnæringer og FoU 17. april 2007 Tindved Kulturhage, Verdal.
Utviklingsfondet for skogbruket Skogprogrammet Bidrag til FoU – fokus på fremtiden Kristin Danielsen Avdelingssjef Landbruk og marin virksomhet Norges.
Nasjonal satsing på TRE – ”Fellessatsing TRE” Tre i bygg Gardermoen
Regionale forskningsfond
Møte med NTNU 6. november Søknadsinformasjon.
els-fredrikstad En moderne industripolitikk for innovasjon og konkurranseevne Nærings- og handelsminister Ansgar Gabrielsen Sunndal 3. desember.
Verdiskaping gjennom mangfold Statssekretær Oluf Ulseth (H) Oslo, 6. november 2002.
Tjenesteyting, handel og logistikk - Puls Hvordan få frem gode prosjekter - søknadsprosessen og vurderingskriteriene Ulf Henriksen og Trond Knudsen 30.
Flere årsaker til gjennomgang av virkemidler for regionale innovasjonssystem (”Systemtiltakene”) Endinger innen virkemiddelapparatet Framveksten av SkatteFUNN-prosjekter.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Presentasjon av problemstillinger til utvalgsmøte Sekretariatet i samarbeid med utvalgsleder Norges forskningsråd.
Lars Holden Styreleder Forskningsinstituttenes fellesarena, FFA, adm. dir., Norsk Regnesentral NHO Oslo, 4. mars 2016 Forskning og innovasjon for omstilling.
Juni 2009 Regional FoU-strategi for Østfold ”Samspill og synergi”
Kor går Innovasjon Norge? Endringar Møte med Stortingsbenken
Regionale konferanser - Utvikling av virkemidler for regional FoU og innovasjon (VRI)
Investerer i Fremtidens internett Kjernekompetanse og verdiskaping i IKT - VERDIKT.
Trender i norsk og internasjonal forskning fra indikatorrapporten
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet
Mandat og rammeverk for evalueringen
Jesper W. Simonsen, divisjonsdirektør SHP-konferansen, Hamar
Regions of Knowledge i EUs 7. rammeprogram
KOMPETANSE FOR INNOVASJON En universitetspilot ved UMB
Problemstillinger rundt IPR-håndtering ved Matforsk
Terje Skjeggedal og Roald Lysø
Hvorfor regionale møter?
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side
Hva kan BIA-Nettverk INDO bidra med for din bedrift?
Innovasjon og nyskaping
Innovasjon og nyskaping
Betydningen av tidlig og langsiktig forankring i institusjonenes ledelse Finn-Eirik Johansen, visedekan for forskning, Det matematisk-naturvitenskapelige.
Langtidsplan og budsjett
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Utskrift av presentasjonen:

Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter (FFL) Forskningsmidler over jordbruksavtalen (JA) Rådslagningsmøte om framtidig brukerfinansiert forskning gjennom FFL og JA Per Harald Grue, styreleder i FFL/JA

Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority Formålet med rådslagningsmøtet  FFL og JA står for finansieringen av en betydelig del av den brukerretta forskningen i matsektoren  Styrene har i mange år arbeidet aktivt for å øke forståelsen for at brukerrettet forskning  Gledelig økning i engasjementet for å bruke forskning som et aktivt virkemiddel for å gjøre norsk matsektor til en mer slagkraftig og effektiv næring  Vi står overfor nye utfordringer. En av de store utfordringene er at vi ikke makter på en god nok måte å være et stort nok og effektivt nok serviceorgan for norsk primærproduksjon, næringsmiddelindustri og omsetning av norskproduserte matvarer.  På stadig flere områder møter næringen økt konkurranse fra importerte varer  Styret ønsker å drøfte disse spørsmål med toppledelsen i de sentrale organisasjoner og bedrifter i matvaresektoren  På dette møtet vil vi orientere om den virksomhet vi finansierer, om de planer vi har og om de utfordringer vi står overfor

Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority Om FFL og JA Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter (FFL)  Avgift som tas inn på alle nasjonale og de fleste importerte landbruksprodukter til næringsmiddelformål og på fôrkorn til husdyr  Avgiftssatser: 0,35% nasjonale og importerte råvarer og 0,25% på importerte halvfabrikata og ferdigvarer  Budsjetterte inntekter 2011: 125 mill. kroner  Administrasjonskostnader 2010: 4,4 mill kroner (3,3 % av utbetalt beløp)  Forvaltes av eget styre der næringsaktørene har flertall (LMD, NB, NBS, NHO, NL, LO, HSH) (NFR observatør)  Brukes til næringsrettede langsiktige (strategiske) prosjekter ved Nofima AS og til nasjonale prosjekter etter åpen utlysning.  Definert som brukerfinansiering av kollektiv art (grønn sektor) Forskningsmidler over jordbruksavtalen (JA)  Avsettes over jordbruksavtalen (Landbrukets utviklingsfond)  Budsjett for 2011: 48 mill. kroner (44 mill. kr for 2010)  Forvaltes av eget styre  Bredt formål – dekke avtalepartenes behov for FoU

Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority Kort om FFL og JA - ansvarsforhold Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter (FFL)  Styret har ansvar for både innkreving og forvaltning av midlene  Samarbeid mellom SLF, Tollvesenet og Mattilsynet om innkreving  Samarbeider med Norges forskningsråd om forvaltning  Har et særlig ansvar for finansiering av Nofima AS Forskningsmidler over jordbruksavtalen (JA)  Styret har ansvar for bruken av midlene  Samarbeider med Norges forskningsråd om forvaltning Sekretariat  SLF er sekretariat for styrene  Sekretariatsarbeid (saksutredninger mm)  Innkreving av avgift (sammen med Mattilsynet og Tollvesenet)  Regnskapsføring  Kontroll

Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter (FFL) – Utvikling i totale inntekter 2002 – 2011 I 2010 er som følge av endringer i rutiner bokført 13 måneder for kjøtt, fjørfekjøtt, egg og melk

Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter (FFL) - Utvikling i bransjevise inntekter 2002 – 2010 I 2010 er som følge av endringer i rutiner bokført 13 måneder for kjøtt, fjørfekjøtt, egg og melk

Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter (FFL) – utbetaling av midler i perioden  Nofima - strategiske prosjekter: Finansieringsmodellen endret i Beløpet består av næringsrettede langsiktige (strategiske) prosjekter og en ekstra satsing på matforskning rettet mot Nofima AS

Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority FFL/JA og ressursinnsats i landbruks- og matforskningen  NIFU utarbeider egen statistikk over ressursbruken i landbruks- og matsektoren. Den første omfattet 2007, oversikt for 2009 under sluttføring  Samlet ressursinnsats til landbruks - og matforskning i 2009 utgjorde mill. kroner. Av dette var 146 mill. kroner (8,7 %) oppgitt fra FoU- miljøene å komme fra FFL/JA (Nifu 2011, foreløpig rapport).  FFL/JA utbetalte i mill. kroner. Dette utgjør 10,5 % av den samlede ressursinnsatsen  58 % av ressursbruken gikk til områdene Mat, helse og forbruker

Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority Samarbeid med Norges forskningsråd (NFR) Formål: Best mulig utnyttelse av de samlede ressurser i mat- og landbruksforskningen og å redusere administrasjonskostnader  Samarbeidsområder  Utlysning av midler  Mottak av søknader (NFRs eSøknadssystem)  Vurdering og vitenskapelig kvalitetssikring av søknader  Oppfølging av vedtatte prosjekter  Kontakt mot næringsaktører  Drøfting av roller/strategier for de ulike finansieringskildene til FoU i landbruksektoren  Faglige tilknytningspunkter i NFR  Matprogrammet (FFL og JA) (Kun separatutlysninger fra 2009)  Natur og næring (JA) (Fellesutlysning av midler) (14,6 mill. kroner i 2010 av totalt forbruk på 85,6 mill. kroner (17 %))  Miljø 2015 (FFL og JA) (Rammebevilgning) 5 mill. kroner årlig, herav 1 mill. fra FFL

Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority Om den økonomiske situasjonen i FFL  Lavere inntekter i 2009 og 2010 enn budsjettert  Nivå på FoU-støtte i 2009 og 2010 var henholdsvis 140 og 130 mill. kroner. Planlagt nedbygging av egenkapitalen  Med grunnlag i tidligere vedtak har FFL for høy prosjektportefølje i 2010 og 2011 i forhold til inntektene  Aktivitet i 2011 må ned mill. kroner i forhold til 2009  Omfanget på avviket i forhold til budsjett først klart i november 2010  Utlysning av midler for prosjekter med planlagt oppstart i 2011 ble gjort i mars Søknadsfrist  Foreløpig ingen FFL-midler til nye prosjekter i 2011, gir også effekt i 2012  FFLs egenkapital er nå for lav og bør økes

Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority Søknadstyper aktuelle for FFL/JA. Navn og delvis innhold endret fra 2011 –forkortelser å lære seg  KPN ( KompetanseProsjekt for Næringslivet) (Sammen- lignbart med tidligere Kompetanseprosjekt med brukermedvirkning (KMB))  Næringsrettet forskerutdanning og langsiktig kompetanseoppbygging i norske forskningsmiljøer, innenfor faglige temaer med stor betydning for utviklingen av næringslivet i Norge  Søker skal være en norsk FoU-institusjon  20% av kostnadene må kontantfinansieres av næringsliv eller andre  FFL/JA forutsetter åpenhet om resultater. Samarbeidsavtaler beskytter konkurransesensitiv informasjon  IPN (InnovasjonsProsjekt i Næringslivet) (Sammenlignbart med tidligere Brukerstyrt Innovasjonsprosjekt (BIP))  Utløse FoU-aktivitet i næringslivet som spesielt bidrar til innovasjon og bærekraftig verdiskaping  Søker skal være norsk bedrift/organisasjon  Søker må normalt finansiere minst 50 % av prosjektkostnadene  Beskyttelse/patentering iht til NFR sin praksis

Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority Oppsummering av utlysningen av midler for 2011 på mat-/miljøområdet (Matfondavtale) Skisser – prekvalifisering  Prekvalifisering via skisser skal redusere ressursbruken i næringsliv, FoU- institusjoner og forvaltning  80 skisser med samlet finansieringsbehov for 2011 på 111 mill. kroner. Av disse var 23 BIP (nå IPN) og 57 KMB (nå KPN)  35 skisser ble invitert til å utarbeide fullstendig søknad. Av disse var 14 BIP. Finansieringsbehov 2011: 44 mill. kroner Søknader mottatt pr Søknads- type Antall Finansierings- behov 2011 (mill. kroner) Bruker- finansiering kommer i tillegg Finansieringsbehov over hele perioden (mill. kroner) Bruker- finansiering kommer i tillegg Bruker- finansiering KMB (KPN)1723,9102,5Inntil 20 % BIP (IPN)1413,852,850 % SUM3137,7155,3

Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority Om prosjektporteføljen til FFL/JA Innvilget for oppstart i 2011 :  Ingen prosjekter med FFL-finansiering  JAs midler gav rom for 4 prosjekter (Ramme 5,5 mill. kroner for 2011 – 26,2 mill. kroner over hele perioden) Restportefølje på 27 prosjekter :  Ferdig evaluert og klare til sluttbehandling  Betydelig finansiering fra næringslivet  Prosjekter med betydning for bedrifter, næringsmiddel- industri og landbruk både på kort og lang sikt  Flere av prosjektene har potensial for stor avkastning  Generell høy kvalitet  4 av prosjektene har søkt Matprogrammet, av disse er 3 under vurdering, en er administrativt avvist

Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority Noen eksempler fra FFL/JAs prosjektportefølje (1) BIP (IPN – Innovasjonsprosjekter i næringslivet)  Norsvin: Towards improved boar fertility by genetic characterization and detection of traits important in sperm production and quality  Animalia: Skader og transportdød hos slaktekylling - betydning for dyrevelferd og produktkvalitet  KLF: Merverdi av Hampshiregris i norsk svinekjøttproduksjon  Nortura: Kontroll av Listeria monocytogenes ved produksjon av animalske produkter  Geno: Genombaserte avlsverdier for helse og fruktbarhet  Tine: Robust platform for production of milk in Norway by improved nutritional quality and competitiveness  SpermVital: Forlenget levetid for spermier in vivo og forbedret fruktbarhet ved bruk av biopolymere som konserveringsmetode  Otterstad Gård: Bakterieråte i kepaløk, årsaker og tiltak  Fjordland AS: Optimale norske grønnsaker i sous vide-produkter

Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority Noen eksempler fra FFL/JAs prosjektportefølje (2) KMB (KPN –Kompetanseprosjekt for næringslivet)  Bioforsk: Reduced ticks and tick-borne diseases in sheep by integrated management  NVH: Rearing laying hens: development of optimal methods that safeguard welfare and productivity  Bioforsk: Nutrient supply and productivity in organic forage and milk production - improved forage production and utilization based on local resources  Nofima Mat: High-value products from low-grade byproducts of animal and marine origin - process monitoring of industrial enzymatic protein hydrolysis  UMB: Causes of piglet mortality, and the impact of uterine environment, maternal behavioural traits and their genetic component  Nofima Mat: High-value oils from camelina and oats  Bioforsk: Increased and sustainable production of healthy and nutritious protein crops

Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority Noen utfordringer for mat- og landbruksproduksjon  Behov for å øke konkurransekraften til norske landbruksprodukter  Behov for å øke innovasjonsgraden i hele matvarekjeden  Behov for mer anvendt kunnskap om landbruksproduksjon, foredling, distribusjon og forbrukersegmentet  Behov for økt innsats omkring kunnskapsformidling og kompetanseoverføring til næringsaktørene  Den sterke inntektsøkningen for FFL fram til 2008 har flatet ut

Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority Potensiale med økt innsats fra FFL (alle beløp i mill. kroner) * Avgift råvarer og halvfabrikata/ferdigvarer øker med 0,05% til henholdsvis 0,4% og 0,3 % ** Avgift råvarer og halvfabrikata/ferdigvarer øker med 0,1% til henholdsvis 0,45% og 0,35 % FA øker 0,5 promille- enheter * FA øker 1,0 promille- enhet ** Prosjekter Nofima AS FFL/JA utlysning mat/ miljø (ekskl. Nofima) Andre (miljø 2015, e-sporing m.fl ) 122 Merinntekt ved endring av avgift SUM FoU-aktivitet