Natur og samfunn på kollisjonskurs. Frisk natur?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Nordlys Drivhus- effekten Ozonlaget Solvind→
Advertisements

Å være eller å drite i været
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
Konsekvensenes tid Ola Skaalvik Elvevold Stavanger, 28. april 2014.
Klima- og miljøpolitikk i lokalsamfunn
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Fotosyntesen Her er et forsøk på å vise på en veldig enkel måte hvordan vi kan tenke oss fotosyntesen foregår Vi kan tenke oss at det er en liten fabrikk.
Klima Klimaendringene er farlige, urettferdige og allerede i gang
Konsekvenser av klimaendring
Tuvalu: - en stille katastrofe. Hva forteller historien om Tuvalu oss? •Vi kan ikke leve med urettferdigheten! •Vi må løse problemet!
Atmosfæren og Stråling
Bondens gull •Et historisk CO2 nivå på 240ppm er økt til 390ppm. •Det brukes 84,7 millioner fat olje om dagen i verden, og 1 million fat bioetanol/diesel.
Side Av Karina Schjølberg
Fornybar energi sør Presentasjon for DK-samling, 16. jan 2010.
Bærekraftig utvikling
Litt om stjerner og planeter Klikk deg frem .
Kortversjonen av foredraget Borger HMS-standarden i petroleumsvirksomheten for en bærekraftig utvikling? Nei, men den hjelper.
Klimaendringer og havforsurning
Klimaendringer Foto: Kaet44.
Drivhuseffekten Jordens panelovn.
Kap 3. Luft og luftforurensning:
VERDENSROMMET Av: Hannah.
Å være eller å drite i været -om å skape et rettferdig klima.
SIB 5005 BM3 Miljøteknikk Globale atmosfære-endringer (Del 1)
SIB 5005 BM3 Miljøteknikk Globale atmosfære-endringer (Del 2)
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
Klimakrisen og dens konsekvenser for land i sør
Fremtidens matproduksjon
Litt om stjerner og planeter Klikk deg frem .
Quiz om vann, klima og faste
ECON 3910 Innføring i miljøøkonomi, vår 2008 Foreleser: Finn R. Førsund.
Regnskog og klima.
Drivhuseffekten Krisemaksimering eller naturlig prosess?
På de høyeste bredde-gadene
Velkommen til klimatoppmøte!
Kapittel 13. Internasjonalt økonomisk samarbeid Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen:
Fattige og rike land Av Elisabeth Slaaen Blikstad.
Enova-quiz Spørsmål og svar fra Enova-heftet Energi for framtiden.
Drivhuseffekten av Rune Rogne Bileta og redigert tekst frå
ENERGI FOR FRAMTIDA - på veg mot ein fornybar kvardag.
Fornybar energi-utbygging - hjelper det klimaet? Professor Ånund Killingtveit CEDREN/NTNU SRN-seminar: Natur, klima og energi Håndtverkeren, Oslo 29. april.
HANDELSSPILLET med klimaforhandlinger. FNS HOVEDOPPGAVE: FORHINDRE KRIG OG KONFLIKT.
Velkommen til klimatoppmøte! Klimatoppmøte i skolen Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening.
Nytt tema er……... BEFOLKNING. FOLKETALL. Forstår du disse ordene? NORSK MORSMÅL / ENGELSK SETNING PÅ NORSK MED ORDET. en befolkning et folketall å øke.
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
Årsaker til miljø- og ressursproblemer Produksjon og forbruk – dagens høye velstandsnivå i de vestlige landene er et resultat av industrialiseringen som.
Olje og gass Petroleum - fossilt brennstoff. Oljeeventyret Kol kjem av gamle sumpskogar som har rotna under stilleståande og oksygenfattig vatn. Råolje.
Bærekraftig utvikling Viktige prinsipper for handling (fra Nasjonalbudsjettet): – Rettferdig fordeling (nåværende og fremtidige generasjoner) – Internasjonal.
ATMOSFÆREN.
Solsystemet vårt. Jorda sammen med sju andre planeter hører til solsystemet vårt som ligger i galaksen Melkeveien. Planetene befinner seg langt fra hverandre.
Globalt og lokalt klima
Hva skjer med klimaet sett fra et naturvitenskaplig ståsted?
REDD regnskogen Ønsker du mer informasjon enn det som står i notatfeltet i denne presentasjonen, bruk nettstedet Foto: Thomas.
Klima i endring Helge Drange
– Hvor er vi? – Hvor går vi? Helge Drange
Øyvind Grøn TAF 1. februar 2016
En reise jorda rundt Områder på vår planet der mennesker ikke kan bo
Spørsmål og svar fra Enova-heftet Energi for framtiden
Klima Så enkelt at bare en fysiker kan forstå det…
Klima Så enkelt at bare en fysiker kan forstå det…
KLIMA.
TEKNOLOGI, RESSURSER OG UTVIKLING UNDERVEIS GEOGRAFI KAP. 3.
Solsystemet vårt.
Produksjon av elektrisk energi
Livets historie.
Samfunnsfag 8. klasse Atmosfæren – lufthavet rundt jorda
Klimapraten 2019 Presentere deg selv og klimapraten2019.
Utskrift av presentasjonen:

Natur og samfunn på kollisjonskurs

Frisk natur?

Drivhuseffekt

Atmosfæren er som et drivhus Atmosfæren er veldig viktig! Middeltemperaturen på jorda er 15 grader C. Om vi ikke hadde hatt den naturlige drivhuseffekten hadde middeltemperaturen vært -18 grader C. Det er skyer og drivhusgasser som lager drivhuseffekten. De viktigste gassene er vanndamp og karbondioksid (co2).

Vi forurenser vannet, lufta og jorda. For år siden levde vi i pakt med naturen. Etter den industrielle revolusjon på 1800-tallet har vi brukt maskiner for å produsere varer. I dag produserer vi veldig mye og vi har blitt veldig mange mennesker, mer enn 6 milliarder. Vi bruker og kaster, bruker og kaster. Vi forurenser og skader naturen.

Vi bruker kull, olje og gass (fossilt brensel) og da produseres CO2. Vi produserer CO2 raskere enn plantene klarer å bruke i fotosyntesen. Derfor blir det for mye CO2 i atmosfæren. Det kaller vi en menneskeskapt drivhuseffekt. Det blir for varmt i drivhuset vårt, eller på kloden vår. Klimaet blir ustabilt, værsystemene forandrer seg. Vi får ekstremvær. Isen ved polene smelter. Havnivået stiger.

Ozon-laget Helt ytterst i atmosfæren vår er det et tynt lag som heter ozonlaget. Det beskytter oss mot ultrafiolett (UV) stråling fra sola. For mye UV- stråling gir kreft. Støv og gass fra vulkanutbrudd bryter ned ozonlaget. Det gjorde også gasser som tidligere ble brukt i bl.a. spraybokser, kjøleskap og brannslokningsanlegg.

Klima-avtaler Montreal-protokollen i land skrev under på avtale om verne ozon-laget. Skadelige utslipp ble redusert med 99%! Kyoto-avtalen i land skrev under avtalen om å redusere utslippene av seks drivhusgasser, først og fremst CO2. Paris-avtalen i land har blitt enige om…

Hovedpunkter: Global oppvarming skal begrenses til to grader, og det skal jobbes for å klare 1,5 grader. Verden skal bli klimanøytrale i løpet av siste halvdel av dette århundret. Det står intet om hvor raskt utslippskutt skal skje, kun "så raskt som mulig". Nasjonale klimaplaner skal oppdateres hvert femte år – og helst styrkes. Fra 2020 skal det brukes minst 100 milliarder dollar i året på klimateknologi u-land – fra rike regjeringer og næringsliv. Fattige land som rammes av klimaendringer skal få økonomisk støtte, men det blir ingen automatiske erstatningsordninger.

Måtte vi lykkes!

Kilder: Kosmos 8 Google bilder var/blog/ var/blog/