SAMFUNNET FORANDRES Hva skjedde i samfunnet fra 1800-tallet?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
RESSURSER, NÆRINGER OG BOSETTINGER
Advertisements

Den første industrielle revolusjonen (Del 2)
Industribyen Notodden
Etter jobb på fredag var jeg ganske trøtt…
Den industrielle revolusjon
Velkommen til torsdag!. Aktiv imot passiv Hva er et eksempel på aktiv stemme? The man builds a house. Hva er et eksempel på passiv stemme? A house is.
Kapittel 8. Næringsutvikling i Norge
Husmannens tid Bilde: Husmannsplass på Glomdalsmuseet.
Setesdalsbanen – ny teknologi i bruk
Det førindustrielle Norge
• (så): • Han følte seg ensom, så han gikk på kino. • (derfor): • Han følte seg ensom. Derfor gikk han på kino. • (siden): • Siden han følte seg ensom,
Med sekken full av penger!
Den første industrielle revolusjonen (Del 1)
DRAMMEN Les og svar på oppgaver
Å vokse i erkjennelse og erfaring
Velkommen til Det Norske Utvandrersenteret
Ngitili Sukumaenes løsning for å gjenoppbygge skog og gresslandskap.
Lorax. Det var en gang et vakkert sted med fargerike planter og lekne dyr. Lorax passet på dette stedet og snakket for trærne, dyrene og andre som ikke.
Kapittel 8: Det moderne Norge blir til
Kapittel 5: Det moderne industrisamfunnet tar form
Kapittel 13: Sovjetunionen og verdenskommunismen
Kapittel 19 Et folk av bønder
Kapittel 20: Nordmennene møter den tidlige kapitalismen
Kapittel 14. Det moderne Norge blir til
Fremtidens matproduksjon
EROBRINGER Vikingene erobret store deler av Norden og litt ned mot de Britiske øyer og Frankriket.
Det norske utvandrersenteret
De forente stater: USA.
Nysgjerrigperprosjekt
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Antibiotikaresistens Bondens hverdag Senterkonferansen 2015 Egil Chr. Hoen Leder Buskerud Bondelag.
Kapittel 2 oppgave i Kjenner disse personene ansvarsfølelse?
Han sier: Jeg kaller dere ikke lenger tjenere, men venner.
«Æventyrlige Byen Vårres»
Jesus og evangeliene. Lammet Symbol på Jesus: - Guds lam - Påskelammet slaktet: Jesu død innledet noe nytt. Jesus som den gode hyrden eller gjeteren er.
Den amerikanske revolusjon
Den amerikanske revolusjon. På midten av 1700-tallet raste Sjuårskrigen mellom mange europeiske land. Det ble utkjempet kamper over store deler av verden.
Koloniseringen av Nord-Amerika. Amerika har vært bebodd i over år. De første menneskene som kom dit var nomader fra Asia. Menneskene tok seg til.
Vikingtiden.
 Hva vet dere om den industrielle revolusjon?  Begynte i Storbritannia på slutten av 1700 tallet.  Det var stor befolkningsvekst.  Jordbruket ble.
Den store verdenskrisen
Viktige ord vi skal jobbe med. Disse må dere forstå og lære: En revolusjon Et monarki Eneveldig konge Et klasse-samfunn En stand – flere stender En adel,
Matrix s Et av 1800-tallets største og viktigste byggeprosjekter Knyttet sammen Middelhavet og Rødehavet Ble mulig å seile fra Europa til India.
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
Den industrielle revolusjon Læreplanen sier du skal kunne: gjere greie for teknologiske og samfunnsmessige endringar som følgje av den industrielle revolusjonen.
Den industrielle revolusjon. Den industrielle revolusjon er navnet på tidsperioden som tok til i Storbritannia i andre halvdel av 1700-tallet.
USA i mellomkrigstiden. I 1929 var amerikanere uten jobb. Tre år senere var tallet steget til 14,5 millioner mennesker. I særlig grad ble byer.
Gode tider i USA, verre i Europa
Kapittel 35 Hans forteller om jobben som sosionom Hans ønsker å hjelpe andre mennesker.
Enorme forskjeller BNP og HDI BNP måler produksjonen i samfunnet, og ikke hvor bra befolkningen har det (selv om det er en sammenheng mellom BNP og velferd).
FEVIK MaretimeLeirskole. FISK FISK Du skulle sett sondre da han fikk den fisken Du skulle sett sondre da han fikk den fisken FORRESTEN DET VIL DU IKKE.
Fasteaksjonen som det diakonale prosjektet i reformasjonsjubiléet
Sentralisering.
Utviklet av Historiske toll- og skipsanløpslister og Alibier AS
sos-barnebyer barn på flukt
Årsaker og sammenhenger
Ideologier Syn på hvordan et samfunn skal styres og utvikles
Frem.
Hvem er dummest? Eventyr fra Thailand.
Den industrielle revolusjonen
Matt  I samme stund kom disiplene til Jesus og sa: Hvem er den største i himlenes rike? 2 Han kalte da et lite barn til seg og stilte det.
REFORMASJONEN.
Kap.5 Folketalet aukar i Europa
LEDDSETNINGER 23/10.
Den industrielle revolusjon
Historie kapittel 1 Norge blir et velferdssamfunn. Du skal lære om:
Anita forteller (FORSIDE) om søndagsskolen og de sinte mennene.
TEKNOLOGI, RESSURSER OG UTVIKLING UNDERVEIS GEOGRAFI KAP. 3.
Buddhismen Vokste fram i et hinduistisk miljø.
Nasjoners velstand (og fattigdom)
Utskrift av presentasjonen:

SAMFUNNET FORANDRES Hva skjedde i samfunnet fra 1800-tallet?

Flere mennesker i Norge fra 1800-tallet Antall mennesker i Norge ble fordoblet. Dødeligheten gikk ned Levealderen gikk opp Men HVORFOR?

Poteter: Rike på c-vitamin og gjorde at mennesker klarte bedre å motstå sykdom

Sild ble fisket langs kysten

Koppervaksinering førte til lavere dødelighet

Renslighet og bedre hygiene

Trangt om plassen Hva skjer når flere lever lenger? Det fantes nesten ikke lenger ledig jord til alle sammen, noe som førte til at det ble kamp om husmannsplassene. Det var vanlig at man leide et hus og litt jord av en bonde, og måtte jobbe på bondens gård som betaling. Men etter hvert var det ikke mulig å finne arbeid til alle som ville jobbe, så da dro flere nordmenn til….. Husmanssplass

AMERIKA

Håp om et bedre liv «Restauration» var den første utvandrerskuta som reiste fra Norge til New York. 52 personer var om bord. Flere nordmenn solgte alt de eide i Norge og dro over til Amerika. Der kunne de finne mye ledig jordområder. Ca nordmenn reiste over til Amerika og de fleste bosatte seg i de nordlige delene

Men hva med de som ikke dro? Hvor søkte de lykken? De fleste bodde ute på landsbygda, men nå ville flere bort fra slitet på husmannssplassene. Da dro flere inn til byene. Byene var til nå steder som få mennesker bodde fordi det var mest handel av varere som foregikk der. Fra midten av 1800-tallet ble det skapt mange nye arbeidsplasser. Dette gjorde at byene vokste raskt.

Teknologi kommer til Norge Endelig kunne man kjøpe maskiner i Storbritannia og frakte de til Norge. Dette benyttet blant andre Adam Hiort seg av som grunnla Nydalens Compagnie. På bildet ser du denne fabrikken hvor de hadde bomullsspinneri og veveri

Her ser vi de som jobbet på Nydalens Compagn ie i 1877

Trelast Norge hadde mye skog og nå hadde de mulighetene til å lage sager av dampmaskiner. Da slapp man å frakte tømmer fra skogen og til fabrikker som måtte ligge ved fossefall. Nå kunne disse sagene ligge ved havna, og da gjerne i Drammen, Fredrikstad eller Namsos. Det ble også produsert cellulose som gjorde at de kunne lage papir på en billig og mer effektiv måte.

«Det store hamskiftet» Bøndene solgte mye av produksjonen sin til de som bodde i byene. Jernbanen gjorde at det ble lettere å frakte varene fra bygda til byene. Da tjente bøndene penger slik at de kunne kjøpe seg jordbruksmaskiner. Arbeidet på gårdene ble lettere og matproduksjonen økte. Flere flytta til byene for å jobbe der istedenfor på gårdene.