Darwin ser en sammenheng

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvordan takler fisk midnattsol og mørketid?
Advertisements

Naturen som lekeplass for barnehagen
VIKTIGE BEGREPER Økologi er læren om samspillet mellom planter og dyr, og mellom disse og det miljøet de lever i. Individer: Enkeltmennesker eller enkeltdyr.
Vikingliv Av: Stefan Alexander Øvestad.
Grunnleggende spørsmål om naturfag
M ÅNEDSEVALUERING MAI Sommeren er kommet! Håper den varer lenge! Vi nyter dagene ute med vannlek, leting etter insekter og lek og moro. I mai har vi vært.
Arvelighet Kapittel 13 Copyright © McGraw-Hill Companies Permission required for reproduction or display Raven - Johnson - Biology: 6th Ed. - All Rights.
Ngitili Sukumaenes løsning for å gjenoppbygge skog og gresslandskap.
Naturens former – og formler
Evolusjon, systematikk Time 2
EN DAG I UKA GÅR VI PÅ PIRATEN PÅ TUR. VI ER SÅ HELDIGE SOM HAR EN EN LITEN SKOGHOLT RETT VEDSIDEN AV BARNEHAGEN, OG DER HAR VI OGSÅ EN KJEMPE FIN BÅLPLASS.
Darwins reisekiste Et ”Museum på boks”-tilbud fra Tromsø Museum.
Randomisering av deltakere i eksperiment
Regnskogen Vær De frodige skogene i sør-vest er avhengige av høye temperaturer hele året og mye nedbør. Regnskoger i tempererte soner trives mellom Stillehavet.
Evolusjon og klassifisering
DNA og arvelære..
Undring Tro Viten.
En apekatt.
Hva er biologi? Biologi dreier seg om alt levende, fra de minste bakteriene til de største hvalene Dyr spiser og blir spist. Avhengighet av andre gir mange.
Istid. Vi kjenner til at jorden har vært gjennom fire store istider. 2,7-2,5 milliarder år siden: Første store istid millioner år siden: Andre.
Evolusjon og klassifisering Charles Darwin Carl von Linné og taksonomi Marleen Kort.
Gener og evolusjon. Mange egenskaper skyldes arv Mange egenskaper er arvelig bestemt, som blodtype, fingeravtrykk, øye- og hårfarge Andre egenskaper som.
Den levande Tellus - vårt felles ansvar. Avfallet gir frå seg klimagassar – CO2 om det vert brent – Metangass om det vert lagra på ein avfallsplass –
I de norske fjellene. Mål Jeg kan navn på noen planter som lever på fjellet Jeg kan navn på noen dyr som lever på fjellet.
ULIKHETSKARTET. Hva betyr fattigdom, og hva er det som avgjør om en person er fattig? Finnes det fattigdom i Norge ? Primær fattigdom: Helt essensielt.
Geologiske tidsskalaen
Modell av problemstilling: Kausalitet- årsakssammenhenger I forrige del av leksjon 2 ble en modell av problemstillingen presentert som en måte å visualisere.
Nedbrytere Dyr, sopp og bakterier som lever av døde planter og døde dyr.
DET LEVENDE UNIVERSITET
ATOMER Atomer har nøytroner og positivt ladde protoner i kjernen, og negativt ladde elektroner som svirrer rundt kjernen. C = karbon.
Jorda, månen og sola Nils J. Nilssen.
Likner du på han her? Tema: Hominidene Plan for timen:
Darwins oppfatning Linnés oppfatning.
Medarbeiderdrevet innovasjon Jakten på beste praksis
TOV i granskog har foregått siden 1988 (det het ikke TOV da)
Hvorfor er det viktig med naturmangfold?
Evolusjon og klassifisering
Begrepsark Begrep Forklaring organisme
Omgrepsark Omgrep Forklaring organisme
Forskere har gjort dette funnet inne i en meteoritt.
Beveren Vil du bli kjent med en?.
Ordforklaringer til kapittel 1
Økologi.
Eksempler på dyr og formeringsmåter
Årsaker og sammenhenger
Celler er grunnlaget for alt liv
Kvifor er det viktig med naturmangfald?
Hva er et menneske? Å tro at «menneskets hensikt er å arbeide» får andre konsekvenser for livet, enn å tenke at «menneskets hensikt er å bygge gode relasjoner»
Skapelse og evolusjon – hvordan gå inn i disse spørsmålene når eieres og ansattes og foreldres syn spriker? Espen Ottosen.
TOV i granskog har foregått siden 1988 (det het ikke TOV da)
Sammenlign funnet i meteoritten med celler.
Arv og miljø Kapittel 1.
Dyr.
Plantar, dyr og sopp Kva er ein organisme?
En reise jorda rundt Områder på vår planet der mennesker ikke kan bo
Evolusjonsteoriens Akilles-heler
Framand art Framand art Paul Harald Pedersen CC BY 4.0.
Fremmed art Fremmed art Paul Harald Pedersen CC BY 4.0.
TOV i granskog har foregått siden 1988 (det het ikke TOV da)
Livets historie.
Evolusjon og klassifisering
Utskrift av presentasjonen:

Darwin ser en sammenheng Utviklingslæren Darwin ser en sammenheng

Reisen til Galapagos 1831 – HMS Beagle (jordomseiling) 22 år Lest medisin og teologi, interessert i biller og geologi. Brasil – Frodig og artsrikt, 68 ulike billearter. Kan alle være skapt samtidig? Reiste videre til Galapagos Dyrene lignet de på fastlandet, men var ulike. Større skilpadder, firfisler spiste tang i stedet for blader. Hvordan kunne de bli så forskjellige?

Utviklingslæren Jo flere fossiler, dyr og planter Darwin så, desto sikrere ble han på at disse hadde forandre seg over tid. Det kunne faktisk ble en helt ny art Galapagos – Finkefugler Fastlandet Galapagos Fange insekter, frøspisere, bark på trær. Utviklingslæren: Alle arter som lever på jorda nå, har utviklet seg fra arter som fantes tidligere.

Naturlig utvalg Forklaring på utviklingslæren i boka hans «artenes opprinnelse». Blant dyreunger har de ungene som er best tilpasset leveforholdene, større sjanse for å overleve og formere seg. Arter utvikler seg: Unger er ikke helt like hverandre Overproduserer unger Unger konkurrer: mat, skjulested++ Variasjon innad blant ungene Best tilpassede overlever og overfører sine egenskaper til sitt avkom

Bevis for utviklingslæren Hesten: Utviklet seg fra et lite skogsdyr til et stort dyr tilpassa tørre stepper. Urhesten var på størrelse med en rev Nåtidens hest går på tå som er blitt dekket av en hov. Fossil er de viktigste bevisene for evolusjon Arvestoff hos arter Skjelett til virveldyr Desto flere likhetstrekk mellom to arter, kortere tid siden de skilte seg fra et felles opphav.