Sosial kontroll Sosial kontroll består av tre gjensidig avhengige prosesser: Sosialisering – at nye medlemmer av samfunnet lærer seg viktige verdier Normdanning.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Trygge organisasjoner
Advertisements

Noen tips til undervisningen
Corporate Finance Kap 2 Decision objectives. Principal / Agent • Eierne av en bedrift (aksjonærene) ansetter ledere for å drive bedriften. • Vi får da.
Fra prosjekt til tiltak •Prosjekt - Felles ansvar –Snu unge lovbrytere i tide –Salten politidistrikt •Tiltak –Felles ansvar i Salten –Salten.
Økonomisk kriminalitet: mediabildet og klipp fra nyere undersøkelser
KOGNITIV UTVIKLING(3.del) Banduras sosial-kognitive teori
Kan vi stole på politiet? Sande videregående skole,
System og individperspektiv i spesialpedagogisk arbeid
Om faget og om eiendomsretten
Hvor tidlig? Hvor viktig?
7. Motivasjon i organisasjoner
Avviksteori Giddens: skillelinjer (utg. pkt. i kriminalitet)
Utviklingsøkologiske modell
Lek og læring er sterkt knyttet sammen med barnehagepedagogikken
Kriminalisering av forberedelseshandlinger og politiets bruk av inngripende etterforskningsmetoder Utvalgssekretær Ingvild Bruce.
Traumer og posttraumatiske reaksjoner blant nåværende og tidligere omsorgsplasserte Et samarbeid mellom Institutt for klinisk psykologi, Universitetet.
Generelle tiltak og forebygging
Konstruksjoners sikkerhet
Ungdomsrollen i dagens samfunn Elisabeth Backe-Hansen NOVA.
Kriminell lavalder Straffelovens § 46
4 Kriminalitet.
1 Jeg og samfunnet.
Inndragning Konkursrådet 11 november 2009
Tvangsekteskap 20.Mai 2009 Av Shilan Shorsh.
Av: Anette Helene Smørdal
RUSMESTRINGSENHETEN VED RAVNEBERGET FENGSEL
John Alfred Sætre Konkursrådet / SKD
Sammenhenger, problemstilling og forklaringer Forelesning 6/
Kontroll og kriminalitet
Erling Eide: Rettsøkonomi, 4. avd. Kap 8. Kriminalitet
Levanger kommunestyre Sigmund Laugsand MIL MEGLING I LOKALSAMFUNNET RESTORATIVE JUSTICE EN NORD-TRØNDERSK TILNÆRMING KONFLIKTRÅDSPROSJEKTET -
Introduksjon: Kriminalitet og kriminelle
VI Culpa-ansvaret Lasse Simonsen Lasse Simonsen.
David Garland: The culture of control Kjersti Ericsson.
An-Magritt Hauge (2007): Den felleskulturelle skolen
Inger-Lise Lien (2004): Gjenger, et innvandringsproblem?
Likeverd som prinsipp, utfordringer og muligheter Pedagogiske konsekvenser for likestillingsarbeid og toleransebygging i barnehager (og ellers) Forelesning.
CLAUDIA SCHIFFER PLAKATER
Lørdag 6. desember :00 – 11:45Forelesning (i) 11:45 – 12:00Evaluering 12:00 – 12:30pause 12:30 – 13:30Forelesning (ii) 13:30 – 14:00Bråk og uro.
KRIMINALITET SAM 1 Forelesninger uke Arnbjørg Engenes.
Samfunnsfagene. Hva er psykologi? Psykologi = ”Læren om sjelen” Vitenskap som omhandler atferd og mentale prosesser Men programfaget da?
Kapittel 3. Kriminalitet Del 1: Individ og samfunn Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 2a definere sentrale begreper.
RADAR Kapittel 1 Sosialisering. Sosialisering er en prosess der individet tilegner seg kunnskaper, ferdigheter, normer og verdier som kreves for at en.
Sosiale systemer og sosial struktur Et sosialt system er et sett av roller som står i et gjensidig definert forhold til hverandre. Sosiale strukturer er.
Kapittel 2. Familie og forbruk Del 1: Individ og samfunn Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 2a definere sentrale.
Argumenterende tekster
Informasjon om fagvalg på Eikeli vgs. Fagvalget gjøres elektronisk på Fagvalget åpner 29.1 og stenger 4.2 kl Elevene.
Kapittel 1. Tilpasning til samfunnet Del 1: Individ og samfunn Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 2a definere.
Normer, sanksjoner og internalisering Normer:  forventninger til et individs atferd i en bestemt situasjon Sanksjoner:  ros eller straff som har til.
Hva er kultur? Kultur er de ideer, verdier, regler, normer, koder og symboler som et menneske overtar fra den forrige generasjon, og som man forsøker å.
De store læringsteoriene : Psykologiske teorier: Det som skiller de store læringsteoriene er deres syn på: - Hvordan virkeligheten ser ut - Hvordan ting.
Bachelor i kriminologi 3-årig bachelorstudie. Hva er kriminologi? Kanskje greit å begynne med hva det ikke er: Ikke CSI, ikke «profiling». Kriminologi.
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Samfunnsviternes etiske retningslinjer. Hva er etikk? Etikk er begrunnelser for våre valg og handlinger. ”Man kan skille mellom etikk og moral. Moralen.
Sensur Læringsmål: Norsk
Sammenhenger, problemstillinger og forklaringer
Kommer fra latin ”colere” som betyr å dyrke eller foredle
Kapittel 2- Juridisk metode
Hvordan bruke presentasjonene
Samfunnsfag s
6 Culpa-ansvaret Lasse Simonsen Lasse Simonsen.
Det er en realitet at ledere er forbilder for de ungdommene de er ledere for, og for hverandre. Det er viktig å ha gode forbilder. Det å være et forbilde.
7. Motivasjon i organisasjoner
12. Organisasjonsutvikling
Sammenstøt av forbrytelser
12. Organisasjonsutvikling
7. Motivasjon i organisasjoner
Utskrift av presentasjonen:

Sosial kontroll Sosial kontroll består av tre gjensidig avhengige prosesser: Sosialisering – at nye medlemmer av samfunnet lærer seg viktige verdier Normdanning – at det skapes enighet om hva som er ønskelig og normal atferd Sanksjonering – at ønskelig eller normal atferd belønnes og avvik straffes

Hvorfor blir noen kriminelle? Grovt sett kan vi dele teorier om årsaker til kriminalitet i to grupper: 1.Årsakene ligger i forbryteren selv 1.Kriminaliteten skyldes forhold i samfunnet.

Samfunnsforklaringer Stempling – hva som er kriminalitet varierer og er et resultat av reglene som til enhver tid brukes Muligheter – kriminalitet oppstår fordi noen ikke får de samme mulighetene som andre Subkulturer – kriminelle subkulturer fanger inn mennesker – særlig ungdom – og gjør dem til kriminelle

Ulike typer kriminalitet Volds- og vinningsforbrytelser Narkotikaforbrytelser Økonomisk kriminalitet Moderne kriminalitet

Begrunnelser for straff Individualpreventive hensyn  Skal avskrekke den enkelte fra å begå flere kriminelle handlinger Allmennpreventive hensyn  Skal avskrekke den øvrige befolkningen fra å begå kriminelle handlinger

Hjelper straff? Må skille mellom individual- og allmenpreventive hensyn Tilbakefallsprosenten er svært stor Det viser seg at særlig unge lovbrytere kan oppleve fengslet som en ”forbryterskole” Land med strenge straffer har ikke nødvendigvis lavere forekomst av kriminalitet Finnes det noe alternativ til straff?