1. mai og fagforeninger. Refleksjonsspørsmål - fagforeninger I innslaget hørte dere om fagforeninger, og hvordan de første fagforeningene oppstod. De.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Tariffavtale – vi? Informasjon til medlemmer i barnehager som ikke har tariffavtale Utdanningsforbundet februar 2011.
Advertisements

Nytt regelverk for innleie - og kampen for et seriøst arbeidsliv
Krabbe sesongen høsten 2011 Havbris jr
Arbeidslivskurs og språkpraksisoppgaver tilpasset B-løpselever
Er alt tillatt i krig og kjærlighet?
EN KORT PRESENTASJON OM UNGDOMMER, LÆRLINGER OG
ANSETTELSER! Kort gjennomgang av ansettelses – rutinene

FBF seminar Trondheim 6mai 2011 Hvilken kompetanse trenger bibliotekene ved overgang til nytt system FBF seminar Trondheim 6mai 2011 Kari Normo.
Hvem / hva er ? Norges største organisasjon for de som jobber!
Oppsigelse - virksomhetens forhold
Morten Hagen Forretningsfører OTAF
11Jeg i arbeidslivet.
Oppgavehefte.
Nasjonsbygging og demokratisering (Del 3)
Marius Vøllestad Bø vgs
Bildebehandling i Paint
© EL & IT forbundet, tirsdag, 15. juli 2014 Lysbilde nr.: 1 Tariffprosessen EL & IT Forbundet har en bred og demokratisk prosess Klubb, fagforening og.
EN KORT PRESENTASJON OM UNGDOMMER, LÆRLINGER OG
Arbeidslivet må organiseres
 Hva gjør du om bedriften vil leie inn?  Hva gjør du om du finner ut at bedriften har leid inn uten at du har visst noe om det?  Hva gjør du om bedriften.
MEDBESTEMMELSE OG ROLLEN SOM TILLITSVALGT PÅ ARBEIDSPLASSEN
Medbestemmelse på arbeidsplassen
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
STAFOs modulbaserte opplæringsmodell Presentasjon.
I ET HISTORISK PERSPEKTIV 1.1.3
Bør private skoler ha lokale forhandlinger? Noen sider ved saken!
Fylkesårsmøtet 6-8 mai Scandic Havet Hotell Bodø.
Arbeiderpartiet.no HUSBESØK PÅ 1 – Valgkamp ansikt til ansikt.
Fagbevegelsens Historie og Ideologi
Om lokallaget og skoleringstilbudet til arbeidsplasstillitsvalgte Skolering av nye tillitsvalgte Lokal introduksjon Utdanningsforbundet Bergen 2014.
2. verdenskrig Før krigen: 1933: Hitler blir diktator i Tyskland
Norsk økonomi I 2007 var bruttonasjonalproduktet (BNP) i Norge på ca milliarder. BNP er verdien på alt som blir produsert av varer og tjenester.
1 Kollektiv arbeidsrett og forhandlingsordningen i KS Gjennomgang av sentrale begrep i arbeidstvistloven og Skape forståelse for hva den kollektive arbeidsretten.
5.1 Innledning I arbeidsretten ser vi på ulike regler som regulerer ansettelsesforhold. Vi skiller mellom individuell og kollektiv arbeidsrett. I den.
Virksomhetsoverdragelse Rolv Rynning Hanssen Omstillingskontoret Fagforbundet.
Omtanke solidaritet samhold Oslo 1 Samling for plasstillitsvalgte og verneombud i bydel Østensjø  Ny som tillitsvalgt  Roller og oppgaver  Samarbeid.
Den industrielle revolusjon. Den industrielle revolusjon er navnet på tidsperioden som tok til i Storbritannia i andre halvdel av 1700-tallet.
Lønn og arbeidsledighet. Lønn og lønnsforskjeller Markedsteori – teori om kompenserende forskjeller Forhandlingsteori Effektivitetslønnsteori Hvordan.
Spilleregler i arbeidslivet. Arbeidslivet består av arbeidstakere og arbeidsgivere Arbeidstakere: er ansatt og får betalt for arbeidet de gjør Arbeidsgivere:
Historisk tilbakeblikk på fagbevegelsen. Fellesskap og kollektive avtaler NTL 9. mars 2016.
Kapittel 14: Ansette medarbeidere – del 2 Entreprenørskap og bedriftsutvikling 1. Lærer: Roar Bjerkeli Intervjue søkere Stille riktige spørsmål Kroppsspråk.
TEKSTILFABRIKKEN Et rollespill om bærekraftig arbeidsliv.
Lover og avtaler i arbeidslivet 1. Arbeidsmiljøloven 2.
FØRSTEHJELP VED OMSTILLINGER OG ARBEIDSKONFLIKTER FOR LEDERE SOM ARBEIDSTAKERE Arbeidslivet preges stadig mer av omstillinger og konflikter Dette rammer.
Verdien av et organisert arbeidsliv Parats flaggsak 2016.
Arbeidsgivers styringsrett Grunnopplæring del 2. Historie Industriell revolusjon og salg av arbeidskraft Arbeidstakerne samlet seg om krav mot arbeidsgiver.
Doping. Refleksjonsspørsmål I innslaget hørte dere at Therese Johaug har avlagt positiv dopingprøve etter en treningsleir i Italia. Hva er doping og hvordan.
Fagforeninger før og nå Grunnopplæring del 2. Slik oppsto fagforeningene... Fagforeninger slik vi kjenner dem i dag, har sin opprinnelse i den industrielle.
Samtykke.
Avd. møte(r) mai 2014 | Skyss Kundesenter |
Fagforeningens historie og Finansforbundet i samtiden
Sensur Læringsmål: Norsk
Kapittel 13 Lønn og lønnsforskjeller.
Skumle klovner.
Rammevilkår for medbestemmelse
Nobels fredspris I innslaget hørte dere at det hadde vært borgerkrig i Colombia i over 50 år, noe som gjør at mange aldri har opplevd fred i landet. Det.
Sunn og klimavennlig nedkjøling av norsk oljeøkonomi
Intern opplæring for nye tillitsvalgte i bedriften
Frem.
Velkommen til Newtonrommet
Den industrielle revolusjon
Høring av barn i Utlendingsnemnda
Undersøkelse blant synshemmede For Norges Blindeforbund
Mål og opplegg for dag 1.
Velkommen til Newtonrommet
Stress Hva betyr det å være stresset? Hva gjør deg stresset?
Personvern Personvern i spesiallovgivningen - særlig om personvern i arbeidslivet Line Coll Stipendiat Senter for rettsinformatikk (SERI), Institutt.
Inflasjon og arbeidsledighet
Utskrift av presentasjonen:

1. mai og fagforeninger

Refleksjonsspørsmål - fagforeninger I innslaget hørte dere om fagforeninger, og hvordan de første fagforeningene oppstod. De hadde lange dager, dårlig lønn og farlige arbeidsforhold – og samlet seg for å få til endringer. Hvorfor tror dere det var viktig at arbeiderne samlet seg om sine krav framfor at hver enkelt tok opp sakene med arbeidsgiverne? I dag har vi en rekke lover og avtaler som regulerer mange av disseforholdene, f.eks. Arbeidsmiljølov og hovedavtalen. Tror dere behovet for fagforeninger er like stort nå som da de ble startet? Hvorfor/hvorfor ikke?

Refleksjonsspørsmål – fagforeninger 2 Oljeprisen har gått ned, og det har ført til at mange har blitt arbeidsledige i oljesektoren. Hva slags rolle har fagforeningene i slike saker – de kan jo ikke kreve at arbeiderne får jobbe hvis det ikke er jobber? Det finnes land i dag hvor arbeidernes har få rettigheter, omtrent som det var i Norge tidligere. De har lange dager, dårlig lønn og farlige arbeidsforhold. I flere av disse landene har opprettelse av fagforeninger møtt stor motstand fra arbeidsgiverne. Hva tror dere det kan komme av? I Norge går man i tog også for å sette fokus på arbeidsforholdene i andre land. Tror dere at dette fører til at arbeidere i disse landene får bedre betingelser? Hvorfor/hvorfor ikke?