Fra uønsket deltid til heltidskultur Jostein Bø/HR-sjef i Asker kommune.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Innvandrerbefolkningen, utvikling
Advertisements

Kommunal- og regionaldepartementet Norsk mal: Startside Tips engelsk mal Klikk på utformingsfanen og velg DEPMAL – engelsk. Eller velg DEPMAL– engelsk.
Det store heltidsvalget Stokmarknes 3. april 2014
Hva nå? Strategiske utfordringer for RHF’ene etter evalueringen Fagrådets høringskonferanse Oslo 11. Juni 2007.
Levanger kommune Helse Levanger kommune – Dialogseminar , Åre – Utfordringer for helsefeltet - Øystein Sende UTFORDRINGER FOR HELSEFELTET Generelt:
Saman om ein betre kommune
Ledelse i ny organisasjon Innspill til mellomlederne i Levanger kommune Oddbjørn Vassli KPMG.
Kvalitetskommuneprogrammet – sykefraværsprosjektet
Kompetanseutfordringer og behov for kvalifisert arbeidskraft i arbeidslivet. Regionleder Arild Sørum Stana.
Levanger og Verdal som kvalitetskommuner
Rådmannens informasjon til sektorutvalgene 2011
Kompetansebehov i offentlig sektor for å levere god tjenesteyting.
ARBEIDSGIVERPOLITIKK
Omstillingsprosesser i staten
Tone Marie Nybø Solheim, direktør helse og velferd KS
Strategi for rekruttering til kommunene – hva kan kommunene og KS gjøre ? Strategikonferanse Hordaland 2009 Bente Stenberg-Nilsen, Fagsjef KS.
Heltid – hvorfor det? Det store heltidsvalget Stokmarknes 2.april.
KS – de største arbeidsgiverutfordringene Per Kristian Sundnes Områdedirektør KS Arbeidsliv
Tilsettinger Utdanningsforbundet sin politikk Utdanningsforbundet Akershus Januar Kent Inge Waaler.
Kompetanse og rekruttering. Likeverdig og høy kvalitet i alle barnehager Stortingsmelding om barnehagen i fremtiden, legges frem vår Gi tydelig.
UØNSKET DELTID INNLEGG TIL STYRINGSGRUPPEN ELIN TUSETH OG UNE HALLEM.
Innherred samkommune 1 Større stillinger - en fordel for både brukere og ansatte Anne Grete Wold Prosjektleder Innherred samkommune.
Innherred samkommune 1 Større stillinger - en fordel for både brukere og ansatte Anne Grete Wold Prosjektleder Innherred samkommune.
Det grenseløse oppdraget Kan et godt samarbeid bidra til å løse Oppdraget? Mette Nord, Fagforbundets arbeidsutvalg 13.mars.
HP MEDARBEIDERNE1 Arbeidsgiverpolitikk - strategier lStyrke kompetanseutvikling og faglighet på alle nivå lTa i bruk uutnyttet arbeidskraft.
Rettigheter og plikter i forbindelse med kompetanseutvikling kunnskap gir vekst
Stolt og unik Liv Overaae KS nfu konferanse 4. november 2008
Strategi for universitetets IT-virksomhet. Kontekst Strategi 2020 Mer strategisk IT: –U3 – USIT for UiO og UH, Rambøllrapporten –UiO-IT – Strategi, styring,
Ny IA-avtale ”Aktiviserings og nærværsreformen”
”Open Source” som strategisk virkemiddel i kommunen
Vedtatt mai Arbeidsgiverpolitisk plattform - AGP.
Lederens rolle i systematisk etikkarbeid og noen erfaringer…. Sandefjord, Stokke, Larvik Kommune Larvik, Leni Klakegg, KS.
Arbeidsgiverpolitiske utfordringer mot 2020
Driftskomiteen i Levanger – Uønsket deltid – Elin Tuseth og Une Hallem UØNSKET DELTID Et delprosjekt i kvalitetskommuneprogrammet Innlegg.
Lokal tjenesteyting og kommunale omstillingstiltak Statssekretær Frank Jensen Solstrand oktober 2003.
SI DIN MENING OM LØNNSOPPGJØRET! TARIFFPERIODEN DM
1 Losam utdanning og læringskvalitet Inkluderende arbeidsliv Anne Lise S. Larsen Personalavdelingen Om du ønsker, kan du sette inn navn, tittel.
Strategi for utdanning og kompetanseutvikling i Helse-Midt-Norge
Rekruttering og strategisk kompetanseheving
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
Modellkommunene Hva er unikt?
Heltid framfor deltid Sarpsborg kommune en attraktiv arbeidsgiver? Reidar Ø. Handelsby.
Arbeidsgiverpolitiske utfordringer mot 2020
Hovedavtalen – Et rammeverk for god samhandling
Medarbeiderundersøkelsen 2015
«Saman om ein betre kommune» Mål for prosjektet: FAGFORENINGENE VIL HA EN HETIDSKULTUR I ELVERUM KOMMUNE.
Presentasjon av Arbeidstidmodellen i Hurum kommune Heltid – Deltid – Frihet til å velge v/prosjektleder Grethe Reinhardtsen «Saman om ein betre kommune»
Best på kommunal sektor KS-Konsulent as Mer fleksibilitet – mindre uønsket deltid - jakten på attraktive løsninger både for arbeidstaker og arbeidsgiver.
PSU Tariff 2015 Lønnsoppgjør Orientering.
Oppegård kommune innbyggere 37 km2 Pleie- og omsorgsektoren og tjenester for funksjonshemmede har til sammen 472 årsverk og består bl.a. av: - 3.
Involvering og forankring av arbeidsgiverpolitikken i Gjøvik kommune. HR – sjef Elin G. Limoseth
Arbeidsgiverpolitikk gir gode resultater Strategikonferansen i Akershus Spesialrådgiver Hanne Børrestuen.
Handlingsprogram for heltid Kommunesjef Reidar Handelsby, des 2015.
EIERSKAP Behov og muligheter for politisk styring av selskaper og samarbeid i kommunene Bent Aslak Brandtzæg, Terje Kili og Ailin.
Fleksible arbeidstidsordninger – muligheter og utfordringer – hva mener partene i arbeidslivet Samarbeidskonferanse 22. februar 2006 – Bente Stenberg-Nilsen.
Kampen om kompetansen – rekruttering av arbeidskraft Karrieresentrenes rolle Karriereveiledning i skolen og tilbud til voksne Nina Tande Hansen og Gry.
Hvordan lykkes med arbeidsgiverpolitikken? Hamar, Leif Moland, Fafo: Nettverk for arbeidsgiverpolitikk Ufrivillig deltid (AD, NAV, VOX) Partene.
Arbeidsgiverstrategi og ledelse i Elverum kommune v/Arbeidsgruppa for arbeidsgiverstrategi i Elverum kommune For KS-nettverkssamling
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Kvalitetskommuner Hva er unikt? Trepartssamarbeid Aktiv medarbeiderdeltagelse Fokus på kvalitet i omsorgssektoren og oppvekstsektoren.
Myndiggjorte medarbeidere i pleie- og omsorg – hvorfor og hvordan?
Fleksibel arbeidstid Hjelpemiddel for å ivareta de verdier som ligger til grunn for virksomheten. Eks. Gi tjenester ut fra brukernes reelle behov Myndiggjorte.
EIERSKAP politisk styring av selskaper og samarbeid i kommunene
Asker kommune – mer enn en jobb
ARBEIDSGIVERPOLITIKK
Effekter av en heltidskultur:
Fylkesrådsleder Alf Daniel Moen Stiklestadkonferansen 2008
Midtveisvurdering IA-avtalen 2016
Økonomi Moss kommune som arbeidsgiver
Strategisk kompetansestyring i kommunene
Utskrift av presentasjonen:

Fra uønsket deltid til heltidskultur Jostein Bø/HR-sjef i Asker kommune

Et kort tilbakeblikk > 2006: Kartlegging av uønsket deltid > 2006: Retningslinjer for uønsket deltid vedtatt > 2008: Ukentlig behandling av ledige stillinger > 2011: Prosjekt «uønsket deltid» vedtatt i PSU 31/ > 2012: Stor satsing på kompetanseutvikling av ufaglærte (praksiskandidater) > 2013: Policy knyttet til uønsket deltid > 2014: Satsing på lærlinger(1 pr 1000 innbygger). Prosjektet dreies i retning av «Heltidskultur». > 2015/16: Ny arbeidsgiverpolitisk plattform. Egen handlingsplan for heltidskultur. Et bredere spekter av virkemidler.

Hvorfor har vi ikke lykkes? > Manglende forankring både hos ledelse, tillitsvalgte og ansatte. > Manglende prioritering av arbeidet, ikke minst fra tillitsvalgte. > Manglende interesse fra de ansatte. De vil «shoppe vakter» når det passer dem selv, i stedet for å gå inn i en forpliktende turnus. > For ensidig fokus på de negative konsekvensene for ansatte ved deltid > For lite fokus på at heltid er det normale og ønskede ut fra arbeidsgivers hensyn til effektiv drift, arbeidsmiljø, god tjenestekvalitet og økt brukertilfredshet > Manglende enighet om virkemidler og manglende evne til å se virkemidlene i sammenheng. > Vi manglet noen ildsjeler i linjen for å gi energi til prosjektet. > Avsette tid og ressurser til prosjektet.

Hva er situasjonen nå? > De sentrale aktørene har forpliktet seg til å understøtte de lokale prosessene. > Satsingsområdene i handlingsprogrammet( ): –Videreutvikle arbeidsgiverpolitikken –Rekruttere og beholde kvalifisert arbeidskraft –Redusere sykefraværet –Etikk og antikorrupsjon –Styrke evnene til omstilling og endring –Utvikle heltidskultur > Politikerne har etterspurt en politisk sak om arbeidet med heltidskultur > Fokuset er endret i retning av behovet for arbeidskraft, kvalitet på tjenestene, kompetanseutvikling og ikke minst brukernes behov for forutsigbarhet og kontinuitet. > Et bredere spekter av virkemidler, og større involvering og aktiv deltakelse for linjen(virksomhetene).

Det lokale partssamarbeidet er godt, og dette er en sentral forutsetning. Målekart for arbeidsgiverpolitikken, med større fokus på konkrete, målbare kriterier. Slutte å telle gjennomførte tiltak, og i større grad måle effekten: Hva er sykefraværet? Hva er gjennomsnittlig stillingsprosent? Hva er kompetansesammensetningen på virksomheten, innenfor tjenesteområdet og kommunen? I forbindelse med utarbeidelse av strategi-/temaplaner for tjenestene, bør redusert sykefravær og heltidskultur komme inn som viktige momenter knyttet til kvalitet for brukerne.

Fokus rettes mot at hele stillinger har utelukkende positive konsekvenser, for: –Arbeidsgiver(f.eks.forenklet personaladministrasjon, rekruttering etc) –Behovet for arbeidskraft i fremtiden –Unge menneskers valg av yrkesretning –Bedre kjønnsmessig fordeling –Arbeidsmiljøet på arbeidsplassene –Kvaliteten på tjenestene –Brukernes behov for kontinuitet, forutsigbarhet og kompetente medarbeidere Hele stillinger har konsekvenser for organisering av arbeidet og organisering av arbeidstiden(turnuser).

Fra AGP 2020 – Asker kommune > Alle ansatte skal i utgangspunktet tilbys 100% stilling > Utvikling av heltidskultur er et ansvar på alle nivåer og tjenesteområder i organisasjonen > For at Asker kommune skal være en attraktiv arbeidsplass i fremtiden, er det viktig at nyutdannede tilbys faste hele stillinger