Trening og kosthold Karl Filip Singdahlsen 15. Februar 2012.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
ERNÆRING HIL FOTBALL.
Advertisements

Heidi Ødegaard Gammelsrud
Kosthold og trening med fokus på syklister
Råd for et sunt kosthold (1)
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft
Råd for et sunt kosthold (1)
fra helsemyndighetene
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Nye nasjonale kostråd – hva er nytt?
Kosthold og fotball Hvordan få ut kapasiteten til hver enkelt spiller ?
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
Kosthold for idrettsutøvere
Kosthold.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Generelle ernæringsanbfalinger
Marianne Dahlum Helsesøster
Kurstreff 2 Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som.
Restitusjon og kosthold
Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Vitaminene Fett- og vannløselige
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Måltidene (1) Frokost er et viktig måltid. En god frokost gir energi, øker konsentrasjonen og gir bedre humør. Hvis du ikke har appetitt om morgenen, ta.
Kostsirkelen.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Prestasjonsmat for idrettsungdom
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Presentasjon Tema 2: Kosthold og helse Forholdet mellon mat og helse og hvordan komme i form Cristina Andrea Lydia.
Grunnleggende ernæring
Kosthold og restitusjon
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Tallerkenmodell og karbohydrater
Protein og fett - Uke 9 -.
Tallerkenmodell og Karbohydrater Uke 8. Tallerkenmodell.
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Klikk for å redigere undertittelstil i malen Ernæring og prestasjon Før –under - etter.
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Livea Xpress Tallerkenmodellen. Måltidsrytme 3 hovedmåltid 2 mellommåltid Hver 3-4 time.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
KOSTHOLD FÅ KROPPEN TIL Å YTE MAX GJENNOM HVERDAGEN, PÅ TRENING OG KAMP!
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Protein og fett Uke 9.
Oppgaver Næringsstoffer
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Kroppens byggesteiner.
Hva gir oss energi i maten
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vitaminer og mineraler
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Kroppens byggesteiner.
Vitaminer og mineraler
Kroppens byggesteiner.
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Trening og kosthold Karl Filip Singdahlsen 15. Februar 2012

Daglig kosthold

Næringsstoffer

Karbohydrater O Funksjon: Gir energi O Kilder: Brød, mel, poteter, frukt, grønnsaker, sukker og sukrede matvarer. O Står for opptil 70% av energitilførselen i U-land.

Proteiner O Funksjon: Gir energi og er byggemateriale. O Bygd opp av aminosyrer. Viktig for cellevekst og vedlikehold. O Ikke betydelig som energikilde O Kilder: Kjøtt, fisk, kornvarer, melk, ost og egg.

Fett O Mest konsentrerte energikilden i maten. O Bidrar med nødvendig umettede fettsyrer og fettløselige vitaminer. O Deler i mettet og umettede fett. O Umettet fett inneholder fettsyrer kroppen selv ikke klarer å lage. (Omega 3 og 6) O Fett fra kjøtt og meieriprodukter noe annet. O Sykdomsfare ved for høyt inntak.

Vitaminer O Regulerer kroppens stoffskifte O Viktig for omsetningen av karbohydrater, fett, proteiner og mineralstoffer. O Kroppen produserer ikke vitaminer. O Andre funksjoner: Vekst, utvikling, opptak av jern, utnytte kalsium, blodgjennomstrømning. O Kilder: Frukt, bær, grønnsaker, gulrot, kornvarer, melk, ost, fet fisk, smør.

Mineralstoffer O Uorganiske stoffer som kroppen trenger. O Store mengder: Kalsium og fosfat O Små mengder: Jern og sink. O Kilder: Kornvarer, kjøtt, leverpostei, fullkorn

Antioksidanter O Forebyggende mot skader på kroppens celler. O Beskytter oksidativt stress O Tilhører vitaminer C, E og A O Kilde: Druer, ananas, blåbær, paprika og rosenkål.

Vann O Viktig for transport av næringsstoffene i kroppen. O Ved for lavt inntak, kan man øke blodtrykket. O 50-70% vann i mennesket O Kroppen mister 2,5 til 3 liter vann daglig.

Måltidsmønster O Tilberedningen trenger ikke ta tid. O Riktig varer er det viktigste. O Jevn tilførsel av energi gir lavere produksjon av stresshormoner, bedre blodsukkerkontroll og redusert sultfølelse. O Stabilt blodsukkernivå er viktig for psykisk og fysisk yteevne.

Måltidsmønster O 4 hovedmåltider + mellommåltider etter behov. O Maks 3-4 timer mellom hvert energiinntak. O Frokosten er avgjørende. Lageret med karbohydrat er fastet vekk gjennom natten.

Måltidene O Frokost, lunsj og kveldsmat: O Karbohydratrike matvarer. I tillegg til mat eller drikke med proteiner, antioksidanter fra frukt, bær og grønnsaker. O F.eks: Havregrøt med melk og et glass juice. Kornblanding med yoghurt. Tykke grove skiver med ost, skinke, kalkun. Pasta eller risrett med kylling. Salat med kylling.

Middagen O Proteinrike matvarer. O En del karbohydratrike matvarer O Kokte og rå grønnsaker samt salat.

Utholdenhetsutøvere O ¼ fisk,kylling,kjøtt O ¼ grønnsaker eller salat O ½ ris, pasta, poteter

Andre utøvere og mosjonister O 1/3 grønnsaker eller salat O 1/3 fisk, kylling, kjøtt O 1/3 ris, pasta, poteter

Ved vektreduksjon O ¼ fisk, kylling, kjøtt O ¼ ris, pasta, poteter O ½ grønnsaker eller salat

Mellommåltid O Frukt O Gulrøtter O Nøtter O Smoothies O Yoghurt O Knekkebrød

Måltidsmønster O – Frokost O – Lunsj O – Mellommåltid O – Middag O 1700 – – Trening O – Restitusjonsinntak O Kveldsmat

Anbefalt dose karbohydrat O Trening mindre enn min per dag: 5-7 g/kg/dag O Trening mer enn min per dag: 7-10 g/kg/dag O Eks.

Kost med 50 gram karbohydrat Sportsdrikke8 dl Fruktjuice5 dl Saft5 dl Banan2-3 stk Eple, appelsin og pære3-4 stk DruerCa 50 stk Kokte poteter330 gram Sportsbar1-2 stk Brød med brunost2,5-3 skiver Hvetebolle2 stk Pasta/nudler200 gram

Restitusjon O Spis rett etter treningsøkten. O Nok karbohydrater for å fylle opp glykogenlagrene. O Proteiner O Forslag: O Fruktjuice, bananer, rosiner, sjokolademelk, yoghurt med korn, energibarer, sportsdrikk, brødskiver med ost,skinke eller egg.

Spiseforstyrrelser

Anorexia nervosa O Intens frykt for å bli tykk eller legge på seg selv om man er undervektig, har et feilaktig kroppsbilde og benekter at man er syk. O Kan miste menstruasjonen helt/midlertidig. O Ved langvarig sykdom reduseres bentettheten. O Kan påvirke død. 7 til 10 ganger høyere dødelighet.

Symptomer O Tydelig, hurtig og dramatisk vekttap. O Tvangsmessig opptatthet av kalorier og fettinnhold i mat. O Slanking selv om personen er tynn. O Skjærer maten i små biter, nekter å spise med andre tilstede. Skjuler eller kaster mat. O Hyppige og harde treningsøkter. O Tåler ikke kulde. Mindre kroppsfett. O Klær seg i store og løstsittende plagg.

Bulimia nervosa O Personen overspiser og føler at han/hun ikke har kontroll over matinntaket. O For å unngå vektøkning tar pasienten avførings- eller vanndrivingsmidler, kaster opp, driver mye fysisk aktivitet eller slanker seg. O Brekninger og oppkast medfører hevelse av spyttkjertlene, emaljeskader på tennene og skader spiserøret. Kan også bli dehydrert.

Symptomer O Magesår O Forstoppelse O Dehydrering O Uregelmessig hjerterytme tom. Hjertestans. O Traumer i munnen. O Rift på fingre O Vektsvingninger O Tannråte

Overspising O Ligner på bulimi, men pasienten kaster ikke opp. O Spiser raskere enn normalt O Spiser seg ubehagelig mett O Spiser store menger uten å være sulten O Spiser alene. Føler skyld og skam.

Eksempler

Kroppen som et unikt legeme

Hvordan endre? O Bevisstgjøring O Endringssmerte O Hva er sant? O Endre spiserutiner. Tygging og innhold. O Mer muskler, mer forbrenning. O Sunt i dobbel betydning.

Takk for meg!