En befolkning er mengden mennesker, innen et avgrenset område. F.eks: De som bor i Norge, er Norges befolkning. De som bor i Afrika, er Afrikas befolkning.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Befolkningstidene Befolkningens historie Bærekraftig utvikling
Advertisements

Befolkningen doblet seg akkurat nå
Attføringsmessa 18. januar 2012
Brasil bilde 1 Presentasjon:
Befolkningsutviklingen i verden.
Nico Keilman Befolkning og velferd ECON 1730 Høst 2010
Demografisk analyse Nico Keilman Befolkning og velferd ECON 1730 Høst 2009.
Demografisk utvikling generelt
Helge Brunborg Statistisk sentralbyrå
Strømmestiftelsen er utviklingsorganisasjonen som hjelper folk i gang. Som gir fattige mennesker starthjelp til å klare seg på.
Kapittel 8: Det moderne Norge blir til
Kapittel 5: Det moderne industrisamfunnet tar form
Kapittel 14. Det moderne Norge blir til
Kapittel 4 oppgave j Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme.
Befolkningsutvikling
FRAMTIDENS OMSORGSTJENESTER 2007 – 2030 MESTRING MULIGHETER MENING SBL, Bergen Halvor Holmli, leder RO.
13 En verden uten grenser.
BYENES GEOGRAFI : LEVEKÅR I BY OG LAND – ILLUSTRASJONER MED ETTERFØLGENDE KONKLUSJONER.
Befolkningsvekst Nico Keilman Demografi grunnemne ECON 1710 Høst 2008.
Nico Keilman Demografi grunnemne ECON 1710 Høst 2010
Oslo vokser Arbeid med ny kommuneplan Finansbyråd Kristin Vinje
Befolkningsvekst Nico Keilman Demografi grunnemne ECON 1710 Høst 2009.
Kapittel 6 oppgave k Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme.
Underveis Geografi 10 Del 2
FN-SAMBANDET Eva Gran, Internasjonal uke i Bodø 2008.
Innvandring og migrasjon - Nøkkeltall -
Liberale og konservative på 1800-tallet i Spania og Portugal
Pensumbok: Underveis Geografi 10, Kapittel 2-4
NORSKKURS GRUPPE A.
Samoa I. Fakta om landet  29 grader C  km. luftlinje unna Norge (Oslo-Miami-Oslo) ”Stressnivået er lik null, og vi kan vedde på at det ikke finnes.
Nyere global historie Etter 1800.
1. Verdenskrig Mål: Du skal vite hvorfor 1. verdenskrig brøt ut og hvordan krigen utviklet seg Du skal ha kjennskap til hvordan det var å leve.
Fattige og rike land Av Elisabeth Slaaen Blikstad.
Hva menes med demokrati? Hva forbinder dere med demokrati? Skriv en liste.
DEN AMERIKANSKE REVOLUSJON (en revolusjon = en veldig stor og rask forandring) Før 1500: Indianere alene i Amerika. Mange ulike grupper, ulike språk, ulike.
Sosial ulikhet i Norge Fattigdom i Norge handler ikke om mangel på mat eller tak over hodet Den handler om systematisk ulik fordeling av viktige goder.
Kapittel 14. Fattigdom og utvikling Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a definere.
Ordbank i høve demografi: Frå førre time: Demografi Naturleg tilvekst Fødselsoverskot Fødselsrate Dødsrate Samla folketal Fruktbar(fertil) alder Nytt:
DEN RUSSISKE REVOLUSJON Hva betyr ordet «revolusjon?» STOR FORANDRING – SKJER FORT.
MR-utfordringer i migrasjons- og asylpolitikk Styreleder Trygve G. Nordby.
 Konflikten mellom Israel og Palestina.  CA 6 Mill. Jøder blir drept under 2. VK  Stor sympati for jødene etter 2. VK  Enighet om at jødene skulle.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Den store verdenskrisen
Viktige ord vi skal jobbe med. Disse må dere forstå og lære: En revolusjon Et monarki Eneveldig konge Et klasse-samfunn En stand – flere stender En adel,
Nytt tema er……... BEFOLKNING. FOLKETALL. Forstår du disse ordene? NORSK MORSMÅL / ENGELSK SETNING PÅ NORSK MED ORDET. en befolkning et folketall å øke.
Hva gjør mennesker lykkelige? Jens Tennebø Jensenius.
Statistikk Dette er Norge Å kunne tolke statistiske data er en.
Gode tider i USA, verre i Europa
Geografi kap. 1 Befolkningsutviklinga i verda. Fakta Menneska har levd på jorda i 2 millionar år Jorda mellom 4,4 og 4,6 milliardar år Lenge lågt folketal-matmangel/sjukdom.
Demografisk overgang:. - begrep som beskriver et mønster for befolkningsutvikling som er observert i de fleste land, og som gjenspeiler store samfunnsmessige.
Fattige og rike land Kapittel 6. Rike land  Vest-Europa, USA, Canada, Australia og Japan  Også mennesker som lever under fattigdomsgrensen i disse landene.
Hva er våre krav framover? Pensjonskonferanse 17. oktober 2016 Gudrun Høverstad Forsvar offentlig pensjon
Statistikk Dette er Norge
Kap. 4 ein berekraftig folkeauke Mål: Vite kvifor vi må bremse befolkningsveksten i verda Vite korleis dette kan gjerast Vite kvifor dei rike landa må.
Aktuarforeningen 22. mai 2008 Fredrik Haugen
Sentralisering.
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Nye bøker En «øko-fantasy»: norsk folketro og norrøn mytologi
Befolkning.
Pensumlitteratur: Underveis Geografi 10, Kapittel 2-4
Underveis Geografi 10 Del 2
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Hva kan vi forvente av en ny Regjering
Economic growth around the world
Befolkningsframskrivinger 2018
Nysgjerrigperprosjekt
Prøve i tema «Den Franske revolusjon»
Befolkningsutvikling
Nettverksamling lokalsamfunnsutvikling 1. 11
Utskrift av presentasjonen:

En befolkning er mengden mennesker, innen et avgrenset område. F.eks: De som bor i Norge, er Norges befolkning. De som bor i Afrika, er Afrikas befolkning

Befolkningsveksten i verden

Se foredrag på youtube Hans Rosling: Global population growth, box by box RkLg

Demografiske ord og uttrykk Demografi er kunnskapen om befolkningsutviklingen Naturlig tilvekst: Forskjellen på antall fødte og døde. Fødselsrate: Antall fødte pr innbyggere pr. år i landet. Dødsrate: Antall døde pr innbyggere pr. år i landet. Fødselsoverskudd: Differansen mellom antall fødte og antall døde. Samlet fruktbarhetstall (SFT): Hvor mange barn i gjennomsnitt en kvinne føder.

Med SFT på 2,1 vil folketallet i verden stabilisere seg. I dag får kvinner i Norge i gjennomsnitt 1,8 barn. I Spania får kvinner i gjennomsnitt 1.2 barn. I USA får de i gjennomsnitt 2 barn. I Angola og Burundi får de i gjennomsnitt 6,8,barn. I Tanzania er SFT på 5,0. I rike land får kvinnene færre barn enn i fattige land. Hvorfor?

Man tror at folketallet vil stabilisere seg.

Spedbarnsdødelighet -betyr hvor mange babyer som dør første leveår.

Kvinner lever lenger enn menn I Norge er gjennomsnittlig levealder for kvinner 82,7 år Forventet levealder for menn er 78,1 år. Diskuter årsaker. (Grupper på 3 blir enige om minst 3 årsaker. Skriv ned stikkord.)

Befolkningen har utviklet seg i faser, i takt med materiell velstand Fase 1: Høy fødselsrate og høy dødsrate. D.v.s.at mange blir født og mange dør. Fase 2: Bedre levekår. Høy fødselsrate og synkende (lavere) dødsrate. Flere lever, befolkningen øker (befolkningsvekst). Fase 3: Fødselsraten synker (kvinnene føder færre barn) og befolkningsveksten avtar (blir mindre). Fase 4: Lav fødselsrate og lav dødsrate gir lav befolkningsvekst.

Eldrebølge

Om noen år blir det mange flere gamle enn unge. Hvem skal passe på og stelle de gamle? Er det nok folk til å arbeide og betale skatt slik at de gamle får pensjon? Hvordan har Norge tenkt å løse det problemet? Finnes det «skjær i sjøen»?

Folk flytter og flykter På 1800-tallet begynte folk i Storbritannia å flytte fra landsbygda og inn til byene (den industrielle revolusjon). De fikk jobb i byene. Urbanisering. I fattige land i dag flytter de også inn til byene, men de får ikke jobb der. Befolkningsveksten i framtida skjer i byene.

Urbanisering

I dag bor 1 milliard mennesker i slum (fattige bydeler). Hvordan er det å leve her?

Storbyene er miljøbomber

Migrasjon betyr folkevandring Migrant. En migrant er en som flytter. Emigrant. En emigrant er en som flytter ut. F.eks.: Du har emigrert fra Afrika, du har flyttet ut fra Afrika. Immigrant. En immigrant er en som flytter inn. F.eks: Du har immigrert til Norge, du har flyttet til Norge.

Grunner til at det er så mange flyktninger i verden (gå sammen 3 og 3 og diskuter)

Hva er en illegal immigrant?

Bærekraftig befolkningsvekst Hva trenger menneskene for å leve? Hva skjer når det blir for mange mennesker? Det må være balanse mellom befolkning og ressurser.