Sjømat, ernæring og helse Lisbeth Dahl Forsker - Program for sjømat og helse Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES)

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 3 Måltidet i barnehagen Norges sjømatråd Husk å sette inn ditt navn på denne foilen, introduser deg.
Advertisements

Foredrag eldrerådskonferanse 5/9 2011
Hva er psykisk utviklingshemming?
Hvor kritisk er innholdet av omega-3 hos oss mennesker? Livar Frøyland Forskningsdirektør NIFES 8. Maring FagDag 29. november
Fysisk aktivitet og helse
Leptin.
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Uten mat og drikke.
Hverdagsrehabilitering
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 2 Barn og kosthold
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Kosthold og trening, noen grunprinsipper
Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog
Vegetarmat Case for ungdomsskolen av Hanne S. Finstad i samarbeid med lærer Trude Nordli ved Jordal Ungdomsskole.
Marianne Dahlum Helsesøster
3. ERNÆRING OG HELSE sunt kosthold og aktiv livsstil
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Hva er omega-3-fettsyrer – og trenger vi dem?
Vitaminer.
Kostsirkelen.
FISK Hvorfor utrykket: Frisk som en fisk?
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hvorfor og hvordan mer sjømat i barnehagen?
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
OVERdrive ™.  OVERdrive bidrar til å gi maksimal utholdenhet under kraftig fysisk aktivitet, øker energiproduksjonen og bedrer restitusjonstiden.
Grunnleggende ernæring
Bruk av alkohol og medikamenter blant eldre (60+) i Norge.
Lipider Trine Vingsnes Fagdag hjertesykdom Nordfjordeid
Sykdommer knyttet til livsstil
Nucliomega Nucleomega er en naturlig kilde for viktige næringsstoffer, som man vanligvis får i seg ved å spise fisk. Produktet er rikt på DNA og DNA -sammensetninger,
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Protein og fett Uke 9. Protein Protein stammer fra det greske ordet ”PROTOS” og betyr det første/den viktigste Bygget opp av aminosyrer Esensielle aminosyrer-
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
1 Proteiner i fisk; nye resultater og pågående forskning. Oddrun Anita Gudbrandsen Institutt for indremedisin, UiB
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Sjømat, ernæring og helse Dr Marian Kjellevold Malde Fungerende forskningssjef i program for sjømat og helse Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning.
Sild og makrell forfolkehelsen Otto Gregussen Administrerende Direktør Norges Sildesalgslag.
SJØMATKONFERANSEN 2012 Alfred Halstensen professor, overlege Universitetet i Bergen Haukeland Universitetssykehus Randi J Tangvik klinisk ernæringsfysiolog,
Forskning på helseeffekter av sjømat -Et komplekst fagfelt Ingvild Eide Graff Forskningssjef NIFES Sjømatkonferansen 24. oktober
Vitamin D mangel hos eldre Avdelingsoverlege Ole K Grønli Ph.D. stipendiat Alderspsykiatrisk avdeling UNN-Tromsø.
Næringsrettet FoU for en bærekraftig og lønnsom sjømatnæring i vekst.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Fisk Noen som har vært på fisketur? Hvorfor? Matauk eller bare moro? Renser dere selv?
Tryggleik og ernæring for trivsel og god eldrehelse
NEKTON OG FISKERI-OSEANOGRAFI
Trygg mat og næringsstoffer
Protein og fett Uke 9.
Problemstilling: Er periodisk fasting bra for deg?
Oppgaver Næringsstoffer
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
FETTSKOLEN.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Hva består maten av og hvordan virker den
Hva gir oss energi i maten
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
La barn og unge oppdage hvor godt de liker sjømat!
Vitaminer og mineraler
Nyhet fra Berit Nordstrand Anbefalt døgndose: 5 ml (1 ts)
Etter denne timen skal du kunne:
Vitaminer og mineraler
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Sjømat, ernæring og helse Lisbeth Dahl Forsker - Program for sjømat og helse Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES)

Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES)

Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning NIFES NIFES driver forskning og utvikler analysemetoder innenfor hovedområdene trygg og sunn sjømat i et helkjedeperspektiv. Dette innbefatter forskning innen akvakulturernæring, sjømat i human ernæring, dokumentasjon og overvåkning av fôr og sjømat

Akvakultur- ernæring G.I. Hemre Dokumentasjon og overvåkning K. Julshamn Trygg sjømat A.K.L. Haldorsen Sjømat og helse L. Frøyland Fremmedstoffer A. Bjordal Næringsstoffer A.Bøkevoll Molekylærbiologi A. H. Kausland Direktør Øyvind Lie Kvalitetsleder K. Indresøvde Kvalitetsgruppe Styret Forskningsprogrammer Laboratorier Administrasjon Informasjonsrådgiver A.D. Mæland

Mat = energi og viktige næringsstoffer Karbohydrater Fett Proteiner Vitaminer Mineraler

Viktige næringsstoffer i fisk Fet fisk Mager fisk Protein Omega-3 fettsyrer Vitamin A og D Selen Protein Jod Selen Omega-3 (mindre)  Fett, Proteiner, Vitaminer og Mineraler i sjømat

Helsefordeler ved å spise sjømat regelmessig Positiv innvirkning på dysleksi og hyperaktivitet hos barn Stress, depresjon, Schizofreni Mindre risiko for astma Hindrer fedme Mindre risiko for diabetes Bedrer hud- sykdommer Viktig for hjerneutvikling Mindre risiko for hjertesykdom Mindre risiko for utvikling av Alzheimers Bedre intelligens Bedrer migrene Mindre risiko for kreft

Norsk arktisk torsk Skrei Borgundfjord torsk Reker Makrell Sild Brisling Laks Havål Vest av Sptisnbergen Barentshavet Norskehavet Nordsjøen Atlanterhavet Nordsjøsild Sei Uer Hyse Brosme Lange Kveite (fra 2002) Breiflabb (fra 2002) Steinbit (fra 2002) Hummer (fra 2002) Miljødatabasen/Sjømatdata: Overvåkning av fremmedstoffer i fisk og annen sjømat 1994-

30 % 10 % Oppdrettslaks den viktigste bidragsyteren til fet fisk! Hentet fra: Helhetssyn på fisk; Hvilken fisk/sjømat spiser vi?

Sosial- og helsedirektoratet “I et folkehelseperspektiv er hovedutfordringen at mange spiser mindre fisk enn ønskelig.” [Publisert: ]

vs. Erstatte kjøtt med fisk  bedre balanse I kosthold Redusert inntak av for eksempel mettet fett

Skjev fordeling mellom n-3/n-6 Vestlig kosthold har et mye høyere omega-6 innhold sammenlignet med omega-3 –Ønskelig n-6/n-3 ratio 5:1 – n-6 kan virke proinflammatorisk – n-3 kan virke anti-inflammatorisk + for hjerte og karsystem + gastrointestinale sykdommer + artritt + psykiske lidelser  Viktig med riktig balanse mellom n-6 og n-3!

Omega-3 og omega-6 Omega-3 (n-3): –Fra vegetabilsk fett (18:3n-3) –Fra marine kilder (EPA:20:5n-3, DHA:22:6n-3) Omega-6 (n-6): –Fra vegetabilsk og animalsk fett 18:3n-3 18:2n-6 Gir positive helseeffekter, men vi lager LITE selv.

Hvor mye marine omega-3 fettsyrer bør man spise? I Norge er det ikke en egen anbefaling om daglig inntak av marine omega-3 fettsyrer men internasjonale studier viser at ca 0,85 til 1 gram per dag gir positiv helseeffekt Hvor mye må vi spise av ulik sjømat for å dekke 1 gram marine omega-3 fettsyrer? –Mager fisk 1000 gram –Fet fisk20-40 gram –Makrell i tomat/sardiner20-40 gram –Fiskeboller, fiskepinner, fiskekaker, etc.1000 gram Mager fisk og proteiner –“Fiskeproteiner kan redusere overvekt” (

Innhold av marine omega-3 fettsyrer (EPA, DPA og DHA) i ulike typer fiskeprodukt Fisk/fiskeprodukt/tranMarine omega-3 fettsyrer per 100 gram Fiskeboller, fiskekaker og fiskepinner 0,1 g Sei, torsk og hyse0,1 g Reker, krabbeklør, blåskjell og østers 0,1-0,4 g Villlaks1-2 g Oppdrettslaks1-4 g Sild2-4 g Makrell1-8 g Sardiner i olje og makrell i tomat 3 g Kaviar, torskerogn0,6 g Tran20-30 g Kilder: Den store matvaretabellen, Nifes ( og Eksportutvalget for fisk (

Fôrets fettsyresammensetning gjenspeiles i laksefilét og i blodet til dem som spiser laksen Filét Serum Seierstad, SL. et al. Eur. J. Clin. Invest Råstoff 100 % Fiskeolje 50% Fiskeolje & 50 % Rapsolje 100 % Rapsolje FôrFôr FôrFôr Filét Serum

Produksjon av skreddersydd laks Fiskeforsøk: –produserer laks med ulike nivåer av vitamin D i samarbeid med Nutreco Mulig å produsere laks med ønsket nivå av vitamin D (Graff et al 2002)

Positive effekter versus negative effekter? _ Bromerte flammehemmere Jod Kvikksølv Dioksiner Omega-3 Vitamin A og D +

Folkehelse Nye utfordringer Ikke overførbare sykdommer (Non-communicable diseases) eller livsstilssykdommer innbefatter blant annet hjerte-kar sykdom, fedme, diabetes, osteoporose og mentale lidelser og utgjorde i 1999: Basert på dagens utvikling vil situasjonen i 2020 være: 73% av alle dødsfall 60% av alle sykdommer 60% av alle dødsfall 43% av alle sykdommer

Veien videre…?

Inntak av marine omega-3 fettsyrer og sjømat er gunstig gjennom hele livsløpet Barn: Bedre hjerneutvikling Mor: Beskytter mot fødselsdepresjon Reduserer hyperaktivitet og øker læringsevne Reduserer hjerte-karsykdommer og mentale lidelser Beskytter mot Osteoporose og Altzheimer

Ernæring og hjerne Matinntak påvirker humør og oppførsel –Sultenirritert og rastløs –Metttilfreds og rolig Hjernen trenger mye energi og næringsstoffer –Næringsstoffer påvirker neurotransmittere –Endringer i næringsstoff kan påvirke hjernens kjemi og nervecelle funksjon

Hjerne Det organet etter fettvev som inneholder mest fett ~50-60 % av tørrvekt er fett Omega-3 viktig for utvikling av hjernen (spesielt DHA, 22:6n-3)

Inntak av sjømat og tilskudd av omega-3 fettsyrer (EPAog DHA) i svangerskap og i ammeperioden forhøyet IQen hos barn ved 4 års alderen i forhold til kontroller Kilde: Helland et al Det er sammenheng mellom mental forståelse og bearbeidelse ved 4-årsalderen og inntak av omega-3 fettsyrer hos mor. Norsk studie på småbarn

Verbal IQ hos barn – avhengig av morens sjømatinntak i svangerskapet 0 gram0-340 grammer enn 340 gram Hibbelen et al., Lancet (2007); 369, sjømatinntak Verbal IQ – jo høyere score, jo dårligere

Bergen fengsel Kostholdets betydning for kognitiv fungering hos en gruppe innsatte Spiser fet fisk 3 ganger i uka i 6 måneder Undersøker om økt inntak av omega-3 fettsyrer påvirker fysiologiske mekanismer som har vist seg å ha en sammenheng med kognitiv fungering; –Evne til å planlegge, resonnere, ta avgjørelser

Mental helse; hvordan er situasjonen i dag? 25% utvikler mentale lidelser eller adferdslidelser i løpet av livet. 450 millioner lider av mentale, nevrologiske eller adferdsrelaterte lidelser på verdensbasis Depresjon Demens (Alzheimer) Schizofreni Kilde:WHO

Befolkninger som spiser mye fisk, har lite depresjon Hibbeln (1998) Lancet 351, 1213 Fiskeinntak Depresjon

Postpartum depression (EPSD) point prevalence (%) Mindre fødselsdepresjon ved høyt sjømatinntak Hibbeln (2002) Journal of Affective Disorders, 69, Sjømatinntak Fødselsdepresjon

Opp til 50% av norske barn og unge mellom 4 og 13 år spiser lite eller aldri fisk og annen sjømat… Kilde: ”Et helhetssyn på fisk og annen sjømat i norsk kosthold, VKM 2006

Marine omega-3 fettsyrer forbedrer læringsevne og oppførsel hos skoleelever Bakgrunn: –mange barn med konsentrasjons -og lese/skrive problemer Ga kapsler eller placebo i 3 mnd Deretter fikk alle kapsler i 3 mnd ”Oxford-Durham studien” Richardson and Montgomery (2005) Pediatrics Omega-3 fettsyrer Omega-6 fettsyrer

Elever som lå langt bak resten av klassen i lese- og staveferdigheter, tok igjen de andre etter å ha fått omega-6 fettsyrer og marine omega-3 fettsyrer i 3 mnd. Resultater fra studien

30% med symptom før start Etter 3 mnd. var symptom redusert med 18%, mens placebo bare ned 1% Resultater fra studien forts.

Vitenskapelige helhetsvurderinger (risiko-nytte) på sjømat (fisk): Sverige 2007 USA 2006 Norge 2006 EFSA 2005 England (UK) 2004 Danmark 2003 Kan spise mer fisk _ Dioksiner Kvikksølv Bromerte flammehemmere Vitamin A og D Omega-3 Jod Selen +

Sjømat Kapsler

Takk for oppmerksomheten!