Marianne Nordstrøm Klinisk ernæringsfysiolog, PhD Frambu kompetansesenter for sjeldne diagnoser Ernæring og Retts syndrom.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
ENERGIOMSETNINGEN.
Advertisements

Foredrag eldrerådskonferanse 5/9 2011
Hjerneslag Primær- og sekundærprevensjon
Råd for et sunt kosthold (1)
Råd for et sunt kosthold (1)
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Ernæring i et legeperspektiv
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Hva skiller undervektig lungesyk fra undervektig lungefrisk ?
Hverdagsrehabilitering
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
«3 muffins i døgnet» - Hva inneholder maten?
Kosthold for idrettsutøvere
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 2 Barn og kosthold
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog
Generelle ernæringsanbfalinger
Marianne Dahlum Helsesøster
Ernæringsutfordringer ved Nevronal Ceroid Lipofuscinose
Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Oslo kommune Sykehjemsetaten ERNÆRING I SYKEHJEM.
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Hva er omega-3-fettsyrer – og trenger vi dem?
Forebyggende kostholdsråd mot hjerte- og karsykdom
Vekst og ernæring hos barn med cerebral parese
Svelgproblemer hos personer med Huntington sykdom
Kostsirkelen.
FISK Hvorfor utrykket: Frisk som en fisk?
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
OVERdrive ™.  OVERdrive bidrar til å gi maksimal utholdenhet under kraftig fysisk aktivitet, øker energiproduksjonen og bedrer restitusjonstiden.
Ernæringsarbeid i hjemmetjenesten
Grunnleggende ernæring
Lipider Trine Vingsnes Fagdag hjertesykdom Nordfjordeid
Markedstrender Frie radikaler Oksidativt stress Antioksidanter Kosttilskudd 1.
Sykdommer knyttet til livsstil
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
11 Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring Ger-IT Morten Mowe Avdelingsleder, dr. med Førsteamanuensis.
Underernæring Retningslinjer og konsekvenser Erlend Eliassen. Avdelingsleder og kostøkonom Nygård sykehjem ush Presentasjon av retningslinjene Praktiske.
Livsstil -et spørsmål om valg? Marianne Nordstrøm Klinisk ernæringsfysiolog og stipendiat Frambu senter for sjeldne diagnoser.
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Trening og kosthold Karl Filip Singdahlsen 15. Februar 2012.
SJØMATKONFERANSEN 2012 Alfred Halstensen professor, overlege Universitetet i Bergen Haukeland Universitetssykehus Randi J Tangvik klinisk ernæringsfysiolog,
Vitamin D mangel hos eldre Avdelingsoverlege Ole K Grønli Ph.D. stipendiat Alderspsykiatrisk avdeling UNN-Tromsø.
1 Eldre og ernæring Sigurd Evensen Avdeling for geriatri / INM Høsten 2015.
ELDRES ERNÆRINGSBEHOV Tjenestefeltets utfordringer.
Energi og næringsstoff Energi tyder evne til å utføre arbeid, dvs rørsle og fysisk aktivitet. Maten blir til energi i form av varme. Varmen bruker vi til.
Tryggleik og ernæring for trivsel og god eldrehelse
Trygg mat og næringsstoffer
Svelgproblemer hos personer med Huntington sykdom
Hva påvirker spising? Medisinske faktorer Barnets utviklingsnivå
Lage ernæringsplan og sette i gang tiltak
Risikovurdering og individuell kartlegging
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Tiltakspakke for forebygging og behandling av underernæring
Forebygging av underernæring er en av flere innsatsområder i pasientsikkerhetsprogrammet. De fleste innsatsområdene gjelder både for primærhelsetjenesten.
Hva påvirker spising? Medisinske faktorer Barnets utviklingsnivå
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vitaminer og mineraler
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Marianne Nordstrøm Klinisk ernæringsfysiolog, PhD Frambu kompetansesenter for sjeldne diagnoser Ernæring og Retts syndrom

Disposisjon Ernæringsoppfølging og tiltak Mage-tarm problemer Beinhelse Nytt fra forsningsfronten

Retts syndrom: En ernæringsmessig sårbar gruppe Klassisk bilde: God appetitt Behøver hjelp til å spise Nedsatt munnmotorikk Redusert vekst

Vurdering av ernæringssituasjonen 2 ganger pr år i alder 0-12 år 1 gang pr år etter 12 års alder Mål for ernæringsbehandlingen BMI tilsvarende 25 persentil for alder (Leonard H, et al, 2013, J Pediatr Gastroenterol Nutr)

Hvordan følge opp? Måle vekt (og høyde hos barn i vekst) og vurdere status Vurdere matinntaket og kostens næringsinnhold, endring? Appetitt og måltidslengde Toleranse og preferanse for konsistens, endring? Spisesituasjonene behov for tilrettelegging Forstoppelse, oppkast og refluks Tannstatus Ved misstanke om underernæring supplerende biokjemisk måling av ernæringsrelaterte biomarkører (Leonard, H et al 2013, J Pediatr Gastroenterol Nutr)

Energibehov og Retts syndrom Høyere basalmetabolisme som gir økt energibehov (Platte P, et al., 2011, Neuropediatrics) Energibehov Basal metabolisme Fysisk aktivitet

Vekstkurver for Retts syndrom (Tarquinio DC et al Neurology) Det er utviklet vekstkurver for klassisk og atypisk Retts syndrom

Ernæringstrappen

Tilrettelegging av spisesituasjon Sittestilling Bruk av hjelpemidler Spiseteknikk Omgivelser

Konsistenstilpasning Mål: mer enhetlig konsistens som er lettere å svelge Mat som kleber: – Brunost, peanøttsmør, vingummi Mat som krever mye tygging: – Hele kjøttbiter, rå grønnsaker, harde frukter Most mat og tyktflytende drikke tolereres ofte best!

Næringstett og beriket kost Bruk sauser og oljer Berike den vanlige kosten – Olje, fløte, smør, egg, ost

Mellommåltider Små, hyppige måltider Bruk næringstette matvarer

Næringsdrikker og næringspulver Næringsdrikker Berikning med næringspulver

Gastrostomi Utrygg svelgefunksjon Dårlig ernæringsstatus og andre tiltak for å øke energiinntaket ikke har gitt adekvat resultat Stressende måltidssituasjon Foto: Pediatric surgery

Magetarm og Retts syndrom Refluks (40 %) Forstoppelse (80 %) Luft/luftsmerter (Motil KJ, et al, 2012, J Pediatr Gastroenterol Nutr)

Refluks Symptomer Oppkast og gulping Surkling i brystet Tiltak Medisinsk behandling Små hyppige måltider Oppreist stilling etter måltid (Baikie G et al J Pediatr Gastroenterol Nutr)

Forstoppelse Ekstra inntak av væske Størst mulig fysisk aktivitet Regelmessige toalettbesøk Forebyggende behandling med laxantia (Duphalac eller lignende, unngå flytende parafin) (Baikie G et al J Pediatr Gastroenterol Nutr)

Luftplager Pustemønster og svelging av luft Kan sjelden bedres med kosttiltak Dersom man har PEG/Knapp kan man slippe ut luft gjennom denne (Baikie G, et al., J Pediatr Gastroenterol Nutr)

Kost og beinhelse Lav beintetthet og økt risiko for brudd Tilstrekkelig inntak av Protein, kalsium og fosfor og (vitamin D) er forbundet med økt beintetthet (Motil KJ et al J Pediatr Gastroenterol Nutr) Foto: Wikipedia.no

Vitamin D mangel I en undersøkelse fant forskerne at 20 % hadde vitamin D mangel (n=157) (Motil KJ, et al., 2011, J Pediatr Gastroenterol Nutr)

Blod lipid profil hos jenter med Retts syndrom (Segato M, 2014, Plos One) T-kolTGHDLLDL Kontroller Retts syndrom

Langkjedede omega-3 fettsyrer Studie med tilskudd av omega-3 fettsyrer (DHA og EPA) har vist bedret hjertefunksjon Tilskudd med omega-3 fettsyrer i 12 mnd viste reduksjon i total kolesterol, reduksjon i serum triglyserider og økning i HDL-kolesterol (Silvia M, et al Mediators Inflam) (Signorini, et al Prost Leuk Ess Fat)

Følg Helsedirektoratets anbefaling – Ta Tran!