Tallerkenmodell og Karbohydrater Uke 8. Tallerkenmodell.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Råd for et sunt kosthold (1)
Advertisements

Bra mat for bedre helse- Kurstreff 2
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft
fra helsemyndighetene
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Nye nasjonale kostråd – hva er nytt?
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
«3 muffins i døgnet» - Hva inneholder maten?
Kosthold for idrettsutøvere
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Haukeland universitetssykehus
Et sunt kosthold.
Generelle ernæringsanbfalinger
Kurstreff 2 Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som.
Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Vitaminene Fett- og vannløselige
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Måltidene (1) Frokost er et viktig måltid. En god frokost gir energi, øker konsentrasjonen og gir bedre humør. Hvis du ikke har appetitt om morgenen, ta.
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Kostsirkelen.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Prestasjonsmat for idrettsungdom
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Samtaleverktøyet «Gode vaner for god helse» er utviklet av Kreftforeningen i samarbeid med helsesøstre og fysioterapeut. Målgruppen for samtaleverktøyet.
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Grunnleggende ernæring
Kosthold og restitusjon
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Tallerkenmodell og karbohydrater
Ernæring og dietter Fagforbundet, Noresund, 7. mai 2009 Klinisk ernæringsfysiolog Laila Dufseth.
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Klikk for å redigere undertittelstil i malen Ernæring og prestasjon Før –under - etter.
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Nøkkelhullet – enkelt å velge sunnere Navn, sted, dato.
Livea Xpress Tallerkenmodellen. Måltidsrytme 3 hovedmåltid 2 mellommåltid Hver 3-4 time.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
KOSTHOLD FÅ KROPPEN TIL Å YTE MAX GJENNOM HVERDAGEN, PÅ TRENING OG KAMP!
Trening og kosthold Karl Filip Singdahlsen 15. Februar 2012.
Energi og næringsstoff Energi tyder evne til å utføre arbeid, dvs rørsle og fysisk aktivitet. Maten blir til energi i form av varme. Varmen bruker vi til.
Kompetanseheving sukker
Kurstreff 2 Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som er i maten, med ekstra fokus på karbohydrater og fiber. Men først.
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Undervisningsmateriell om sukker
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Korn, Frø og kornprodukter
Nøkkelhullet Enkelt å velge sunnere
KARBOHYDRATER.
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
SUKKERSKOLEN Til bruk i frisklivssentraler, tannhelsetjeneste og andre helsetjenester «Sukkerskolen» er et undervisning- og veilendingsverktøy til bruk.
Kompetanseheving sukker
Kosthold og ernæring ved diabetes type 1
Hva gir oss energi i maten
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vitaminer og mineraler
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Grønnsaker, frukt, bær og poteter.
Kompetanseheving sukker
Ungdom og kosthald Kvifor er det ikkje likegyldig kva slags mat barn og ungdom et når de går på skule og er fysisk aktive ?
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Tallerkenmodell og Karbohydrater Uke 8

Tallerkenmodell

Måltidsrytme 3 hovedmåltid 2 mellommåltid Hver 3-4 time

Karbohydrater 45-60% av den daglige kosten skal komme fra karbohydrater 4 kcal per gram Ikke essensielt for kroppen

Forskjellige typer karbohydrater ”Raske” karbohydrater: Hvitt sukker, finmalt mel, lys pasta, stivelse etc ”Langsomme” karbohydrater: Grove kornprodukter, grønnsaker, søtpoteter, fullkorns pasta

Kostfiber Anbefalt daglig inntak er gram. Kostfiber finnes man i Grove kornprodukter, rotfrukter, belgvekster, grønnsaker, frukt og bær 2 kcal per gram

Hvordan få i seg nok fiber? 5 skiver (200 gr) grovt brød med 100% sammalt mel: gir 17 gram fiber 2 poteter (ca 150 gram): gir 3 gram fiber 1 stor gulrot (ca100 gram): gir 2,7 gram fiber 1 porsjon brokkoli (ca 100 gram): gir 3 gram fiber 1 tomat (50 gram): gir 0,7 gram fiber 1 appelsin (100 gram): gir 1,9 gram fiber 1 eple (100 gram): gir 2,5 gram fiber Til sammen 31 gram.

Innvirkning på blodsukkeret Karbohydrater og blodsukker Insulin Insulinresistens Diabetes type 2

Ranger karbohydratene fra lavest til høyest Hvor finners vi flest og hvor finner vi minst… Banan Grønne druer Spagetti Jasmin ris Potet Melkesjokolade Sukkererter Mais Havregryn Grovt rugbrød