Flyktninger og asylsøkere Amnestys fokus og prioriteringer Politisk rådgiver Beate Ekeløve-Slydal.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Midtøsten, Iran, Afghanistan
Advertisements

Hurra for deg som fyller ditt år...
Kjært barn har mange navn IKS v/ Ronald Nolet.
14 Samarbeid over grenser
Hvorfor jobber PRESS med asyl?
For en mer barnevennlig returpolitikk. Bakgrunn Flere tvangsreturer Økende antall papirløse Barn ikke lenger unntatt Dublin II.
1. Verdenskrig Mål: Du skal vite hvorfor 1. verdenskrig brøt ut og hvordan krigen utviklet seg Du skal ha kjennskap til hvordan det var å leve.
Hovedpoenger i boka: Vi har ikke tatt inn over oss hvor stort problem dette er – og hvor hjelpeløse barn er. Systemer lagd av voksne, for voksne, som snakker.
Menneskerettslige utfordringer knyttet til asylpolitikken. Amnesty temamøte om menneskerettigheter og asylpolitikk Jon Ole Martinsen NOAS
Ny betalingsforskrift på kommunal medfinansiering og kommunal betaling for utskrivningsklare pasienter.
1 Inntak for søkere med fortrinnsrett Rådgiversamling 17. november 2015.
En urolig tid - for hvem? Sosialarbeiderdagen 2016 Trygve G. Nordby VID, Oslo, 15. mars 2016.
 Verdens største solidaritetsaksjon arrangert av, med og for ungdom  Ungdom i Norge gir én dag av egen utdanning for å bidra til å gi utdanning til.
Retur og tilbakevendingsarbeidet rettet mot enslige mindreårige Susanne Utsigt, UDI RMA Fagstab Arbresha Dula, Sårbare grupper prosjektet, IOM 1.
Minnemarkering: Stasi-fengselet Den kalde krigen Bilde inn Bildet viser levningene av det beryktede Stasi-fengselet i Øst-Berlin. Her ble politiske fanger.
MR-utfordringer i migrasjons- og asylpolitikk Styreleder Trygve G. Nordby.
Migrasjon i vår tid Granbykonferansen 2016 Trygve G. Nordby Selbu, 5. april 2016.
Kapittel 12. Det internasjonale samfunnet Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a.
Organiseringen av FN Generalforsamlingen (ofte kalt Hovedforsamlingen) er kanskje det nærmeste vi kan komme et verdensparlament FN-sekretariatet, som er.
Norsk flyktningpolitikk Sylo Taraku Rådgiver i Tankesmien AGENDA KrF, 10. juni 2016.
Prosjektorganisering av arbeidet med enslige mindreårige i Bufetat region nord. desember 2015 – desember 2018 OSO barnevern
Micron Associates: Headlines Micron Associates la slip Spania har ikke råd til høye priser for lenge.
SEKSUELLE OVERGREP Kjennetegn og Fakta Elisabeth Torp kirkeligressurssenter.no.
KOMMUNEREFORMEN OG PLAN- OG BYGNINGSLOVEN (PLANDELEN) - HVORDAN GJØRE BEGGE OPPGAVENE I KOMMUNENE? Planforum Østfold februar 2015 Prosjektleder Torleif.
Fagforbundets stipendordning. 2 Stipendordningen har som formål å støtte opplæringstiltak og kompetanseutvikling for yrkesaktive medlemmer. I budsjettet.
Diktatur I diktaturer er det viljen til én person eller en liten gruppe som bestemmer politikken. Et slikt fåmannsstyre kaller vi ofte for oligarki. Når.
Den franske revolusjon. På 1780-tallet var det stor misnøye i den franske befolkningen. Landet hadde store økonomiske problemer. Sult og uår gjorde livet.
Enorme forskjeller BNP og HDI BNP måler produksjonen i samfunnet, og ikke hvor bra befolkningen har det (selv om det er en sammenheng mellom BNP og velferd).
Holdninger til helseforsikring
Byrådet har følgende overordnede mål for det psykiske helsearbeidet ( ) i Oslo kommune:
Pårørende.
Informasjonsprogram modul 11
INFORMASJON OM BARNEVERN
Et prosjekt finansiert av KS for Bergen bystyre
Rapport: Å ville utvikle skolen
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Hvorfor en tilsynsdugnad for barns skolemiljø
arbeidsinnvandring og flyktningkrise
Er prosessen som fører til at individer eller grupper
4/12/2018 Bjørn Songe-Møller Grants Subcommitee Chair Hei! Jeg er…
Meg.
Statsbudsjettet mangler klarspråk. Eksempler fra delen «Hovedtrekk».
Gang.
Omlegging til produksjonsområder
Den internasjonale arenaen
Menneskerettigheter Før man går i gang med selve presentasjonen som er forløperen til IGP (individ-gruppe-plenum) arbeidet der elevene selv skal lage rettigheter.
En forskningsstudie utført av SINTEF og advokatfirma Schjødt
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Kompetanseutvikling og Effektiviseringsprogrammet Kompetanse koster, men inkompetanse koster mer! Det skal lønne seg å være seriøs ! NVF 2. mars 2015.
SkatteFUNN Eirik Normann,
Menneskerettslige utfordringer knyttet til asylpolitikken.
HVA GJØR KIRKENS NØDHJELP?
Verdiøkning.
KOMPETANSE FOR MANGFOLD
Grunnlovens grenseland Energiunionen og grunnloven
Norden som foregangsregion
LIONS CLUB KOLSÅS - RYKKINN
Barn som kommer alene til Norge – under 15 år
12/29/2018 Bjørn Songe-Møller Grants Subcommitee Chair Hei! Jeg er…
Forskningsinfrastruktur – Litt kort om juridisk
Asylprosessen
Forsterkningstiltak fosterhjem
Rettslige aspekter ved informasjonsinfrastrukturer og semantisk interoperabilitet Dag Wiese Schartum.
Flyktninger og asylsøkere Amnestys fokus og prioriteringer
Ny IA-avtale for Avtalen ble signert 18. desember 2018
Norsk Folkehjelps ståsted i flyktningdebatten
1.
Kompetanse for mangfold
Hvor privilegert er du?
Utskrift av presentasjonen:

Flyktninger og asylsøkere Amnestys fokus og prioriteringer Politisk rådgiver Beate Ekeløve-Slydal

Den syriske flyktningkrisen Amnesty etterforsker og dokumenterer fortløpende situasjonen for flyktningene fra Syria i bl.a. flyktningleirene i Libanon og Jordan, og i hvilken grad Europa bidrar til å ta sitt ansvar for hjelpe menneskene på flukt fra krigen i Syria.  2,4 millioner er nå på flukt utenfor Syria  97% av flyktningene befinner seg i Libanon, Jordan, Tyrkia og Egypt  Hver fjerde innbygger i Libanon er en syrisk flyktning  Jordan har tatt i mot mer enn tusen flyktninger  Tyrkia har tatt imot tusen flyktninger  Irak og Egypt har hver seg tatt imot flyktninger  0,5% av flyktningene har Europa sagt seg villig til å ta imot

Den syriske flyktningkrisen  I verdens nest største flyktningleir, Za’atri, i Jordan kan ikke kvinner og jentebarn lenger gå på toalettet etter mørkets frembrudd i frykt for voldtekt, og antallet tilfeller av voldtekt, seksuell trakassering og tvangsgifte øker dramatisk  Libanon og Jordan har i lang tid sagt at deres samfunn kneler under å måtte bære en så stor del av byrden, at de ikke makter det verken m.h.t økonomi, infrastruktur og politisk, og de har innstendig bedt europeiske land om å være med på en ansvarsfordeling og ta imot flere flyktninger  UNHCR har gjentatte ganger oppfordret de europeiske landene til å ta imot flere flyktninger fra Syria  Norge har sagt seg villig til å ta imot 1000  Amnesty mener de europeiske lederne bør bøye hodet i skam over sin manglende vilje til å hjelpe de syriske flyktningene, og oppfordrer de europeiske landene til å ta imot et langt større antall flyktninger fra Syria

«Festning Europa» Amnesty er kritisk til de europeiske landenes grensekontroll, særlig slik den foregår på grensen mellom Tyrkia og Hellas, og ved Europas yttergrenser, og til den såkalte eksternaliseringen av ansvar. Norge er med på å finansiere og drifte EUs grensekontrollmyndighet Frontex; i 2014 sender Norge 30 politifolk som skal arbeide i Polen, Bulgaria, Spania, Hellas og Italia. Bidraget omfatter bl.a. to hundepatruljer, to dokumenteksperter, debrifere og intervjuere.  Amnesty etterforsker og rapporterer om situasjonen på grensen mellom Tyrkia og Hellas, og i Tyrkia og Hellas; "push back-operasjoner«, og flyktninger og migranter stenges inne i regelrette fengsler i Hellas under ekstremt vanskelige forhold, fratas retten til å søke asyl  Amnesty har også etterforsket og dokumentert situasjonen for de mange som flykter fra Nord-Afrika over Middelhavet til Europa (Italia, Spania), og de mange som drukner hvert eneste år på den farefulle ferden

Dublin II Amnesty er kritisk til praktiseringen av Dublin II avtalen; asylsøkere bør ikke returneres til første ankomstland: 1) når det er fare for refoulment 2) når det er dokumentert at landet ikke er i stand til å foreta en grundig, uavhengig og effektiv behandling av asylsøknader, 3) når det er dokumentert at landet ikke er i stand til å gi asylsøkere en verdig behandling, 4) når sterke menneskelige hensyn tilsier at asylsøkeren bør få behandlet sin asylsøknad i det landet han/hun nå befinner seg.  Vi er per dags dato imot Dublin-returer til Hellas og Bulgaria  1 januar 2014: Dublin III- nye og strengere regler som statene må følge mht. bl.a. familiegjenforening, bruk av lukkede mottak, prinsippet om barnets beste m.m.

Tvangsreturer av avviste asylsøkere Amnesty er ikke imot tvangsreturer som sådan, men vi er opptatt av at det må være en grundig individuell vurdering som ligger til grunn forut for tvangsreturer til land der bruken av tortur er omfattende og systematisk, og hvor det ellers er alvorlige menneskerettighetsbrudd.  Av prinsipp er vi imot tvangsreturer til Irak, Eritrea og Syria  Arbeider for at det må etableres en uavhengig monitoreringsordning ved tvangsreturer – dette vil sannsynligvis bli en realitet i løpet av 2014

Lukkede mottak (detention) Amnesty er svært kritisk til bruken av lukkede mottak, og da særlig mht. grunnlag for at personer stenges inne og hvor lenge de holdes der.  Amnesty mener at frihetsberøvelse er et alvorlig tiltak mot et enkeltmenneske, som bør avgrenses så mye som mulig. Det skal være sterke grunner for at en person skal utsettes for et slikt tiltak.  Vanlig frihetsberøvelse, som å sette noen i fengselslignende institusjoner, er primært tiltak brukt overfor personer som er mistenkt for eller som har begått en kriminell handling. Å søke om asyl er en menneskerett og å få avslag på sin asylsøknad er ingen forbrytelse  En person bør ikke utsettes for frihetsberøvelse kun for å ha fått avslag på asyl. Det bør avgrenses til å gjelde avviste asylsøkere som har begått straffbare handlinger.

Lengeværende barn  I Norge har det vært et sterkt fokus på situasjonen til lengeværende barn, og sammen med en lang rekke organisasjoner hadde vi et par år en kampanje (papirløs-kampanjen) for de såkalte irregulære migrantene. Fokuset var primært på deres rett til helse, barnas rett til å gå på skole, og tidsdefinering for rett til opphold.  Amnesty i Norge støtter et krav om at mindreårige barn av irregulære migranter som har vært i Norge i 4 år eller lenger, og som i denne perioden har gått i barnehage og/eller skole og dermed har fått sitt eget sosiale nettverk og sterk tilknytning til landet bør få opphold i Norge. Dette er imidlertid ikke Amnesty Internationals posisjon som organisasjon  Amnesty i Norge er sterkt kritisk til de borgerlige partienes såkalte engangsløsning om at de barna som skal få lov å bli kun er de som har foreldre som kommer fra land som Norge har returavtale med. Her er likhetsprinsippet systematisk satt til side, og man har en villet forskjellsbehandling av de lengeværende barna