Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Forslag til masteroppgaver innen Matplanter 2008

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Forslag til masteroppgaver innen Matplanter 2008"— Utskrift av presentasjonen:

1 Forslag til masteroppgaver innen Matplanter 2008
Aktuelle veiledere: Magnor Hansen: Siv Fagertun Remberg: Anne Kjersti Uhlen: Anne-Berit Wold: Sidsel Fiskaa Hagen:

2 Masteroppgavene er aktuelle for studenter innen: - Plantevitenskap - Matvitenskap - Plantebiologi
Fokus for oppgavene kan være: Kvalitet i matplanter Plantefysiologiske spørsmål Effekter av dyrkningsteknikker og/eller lagring Effekter av jord og klima Analysemetoder Nye arter innen bær, frukt og grønnsaker Mat- og helserelaterte problemstillinger Oppgavene vil ofte være tilknyttet forskningsprosjekter!

3 Cerealier: Kvalitet i korn til mat og fôr Bygg og havre til mat
Gener for kvalitet Betydning av klima og dyrkingsmiljø Bygg og havre til mat Helserelaterte stoffer i korn: Fiber, sporelementer, antioksidanter mm. Nisjeproduksjoner: Spelt, emmer, einkorn, gamle sorter Norske genressurser innen korn Oppgavene kan vinkles mot: Dyrking og dyrkingsmåter i felt eller veksthus Effekter av genotype og miljø Hele verdikjeden – i samarbeid med produsent eller mølle/bakeri Analysearbeid

4 Oljevekster: Raps og rybs
Kvalitet i raps og rybs - mat, fôr eller energi Effekt av sortsvalg og dyrkingsmetoder Analysering av helseriktige innholdsstoffer (fettsyrer, stereoler, vitaminer, fiber) Høstemetode og lagring

5 Frukt og bær Blomsterknopper hos epletre – en betingelse for avling
Jordbær med kvalitetsegenskaper som både forbrukerne og dyrkerne ønsker Variasjon innen artene Stikkelsbær – kan vi få et oppsving på denne kulturen? Nye bærslag - et nisjeprodukt?

6 Bær med naturlige konserveringsmidler
Flere forslag på frukt og bær (egnet for forskjellige studieretninger): Bær med naturlige konserveringsmidler Bæraronia: Dyrking, produktutvikling, forbrukeraksept Skogsblåbær: Variasjoner i planteegenskaper, bærstørrelse, kvalitet og lagringsevne Solbær: Sorter, høstetidspunkt, modningsgrad, antioksidanter Bærarter og sorter: Innhold av vitamin C (L- og dehydro-ascorbinsyre), metodestudier Pæresorter: Kvalitetsegenskaper, innhold av antioksidanter

7 Grønnsaker Dyrking av orientalske grønnsaker: Det er en økende etterspørsel asiatiske grønnsaker, og vi må lære å dyrke slike grønnsaker i Norge. Minigrønnsaker: Utprøving av ulike sorter blomkål og/eller brokkoli Betydningen av plantetetthet og høstetidspunkt på størrelse og kvalitet Innhold av vitamin C i brokkoli: Under dyrking: fra tidlig knopp til fullt utviklet hode Effekt av lagring på brokkolihoder høstet på forskjellig utviklingstrinn Jordskokk - gammel grønnsak frem fra glemselen. Aktuell vekst med tanke på innhold av inulin. Dyrking, lagring, anvendelse.

8 Matplanter: Mat og helse
Cellelinjestudier: Effekter av ekstrakter fra matplanter (f.eks. eple, grønnkål, bringebær) på cellevekst hos humane celler Effekter av helserelaterte innholdstoffer i planter (flavonoider, glukosinolater) på genuttrykk i humane celler QTL (quantitative trait loci) -studie: Genetisk variasjon av antioksidanter (flavonoider) i eple Hvilke gener regulerer innholdet av antioksidanter (flavonoider) i eple?

9 Noen konkrete eksempler:
Effekt av temperatur i kornfyllingsfasen for kvalitet av havre til mat og fôr Veksthusforsøk i havre med kontrollert temperatur i kornfyllingsfasen Analysering av stivelse, protein, fett, fiber, beta-glukan Variasjoner i fettinnhold og fettsyresammensetning i raps og rybs dyrket for produksjon av olje Samarbeide med Norsk Matraps AS Innsamling av prøver fra forsøk og praktisk dyrking. Analysering av fett og fettsyresammensetning

10 Noen konkrete eksempler:
Bakekvalitet i hvete, variasjoner på grunn av variasjoner i klima og jordforhold Veksthusforsøk med kontrollert temperatur i kornfyllingsfasen Analyser av prøver fra feltforsøk med hensyn på bakekvalitet Studier av kornet utvikling i kornfyllingsfasen Genressurser hos kornarter Gamle sorter og arter av ulike kornarter: Karakterisering av nye og viktige kvalitetsrelaterte egenskaper

11 Noen konkrete eksempler:
Økt verdiskapning i norsk kornproduksjon – samarbeide med Frogn Korn Muligheter for dyrking og omsetning av spesialkvaliteter designet for ulike formål. 6. Økologisk produksjon av matkorn Dyrkingssystem, og betydning for variasjoner i kornstørrelse, innholdsstoffer og kvalitetsegenskaper Proteinvekster for norske forhold Dyrkingsstabilitet, avlingsnivå, proteininnhold og andre agronomiske egenskaper


Laste ned ppt "Forslag til masteroppgaver innen Matplanter 2008"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google