Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Thomas Cottis Høgskolen i Hedmark Kildesortert humanurin er God gjødsel? og God økologi?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Thomas Cottis Høgskolen i Hedmark Kildesortert humanurin er God gjødsel? og God økologi?"— Utskrift av presentasjonen:

1 Thomas Cottis Høgskolen i Hedmark Kildesortert humanurin er God gjødsel? og God økologi?

2 Thomas Cottis Høgskolen i Hedmark Kildesortering av humanurin Så enkelt er det:

3 Thomas Cottis Høgskolen i Hedmark Humanurin - den største enkeltkilde for resirkulering av næringsstoffer Etter Håkan Jönsson 1997.

4 Thomas Cottis Høgskolen i Hedmark Humanurin - den største enkeltkilde for resirkulering av næringsstoffer Så mye næring produserer en voksen person pr år – og det meste havner i urinen: Etter Bjørn Vinnerås 1998. Spar penger - spar miljøet sorter ved kilden

5 Thomas Cottis Høgskolen i Hedmark 400-500 liter urin pr. voksen pr. år Urin fra en voksen er gjødsel nok til å produsere over 200 kg hvete. Av 200 kg hvete kan vi lage ca 350 brød. Din urin kan altså gi mer hvete enn du spiser. Urin fra alle mennesker i Norge er nok næring til å gjødsle ca 2 millioner daa korn (over halvparten av alt kornareal i landete vårt. Vi lager alle mye gjødsel:

6 Thomas Cottis Høgskolen i Hedmark Rask innblanding i jorda etter spredning av urinen er viktig for å sikre god utnyttelse av næringsstoffene og å unngå luktproblemer

7 Thomas Cottis Høgskolen i Hedmark Såing av korn i forsøksfelt, etter gjødsling med forskjellige mengder humanurin

8 Thomas Cottis Høgskolen i Hedmark 1,1 tonn urin/daa Ingen uringjødsel0,7 tonn urin/daa Humanurin virker meget godt som gjødsel. Her et bilde fra et forsøksfelt i havre.

9 Thomas Cottis Høgskolen i Hedmark 0,7 tonn urin/daa0,5 tonn urin/daa0,9 tonn urin/daa Humanurin virker meget godt som gjødsel. Her et bilde fra et forsøksfelt i havre.

10 Thomas Cottis Høgskolen i Hedmark •0,6-1,0 tonn humanurin pr daa er fullgod gjødsel til korn eller grønnfôrvekster. •De tekniske, agronomiske og helsemissige sidene er godt nok belyst til å sette i gang med kildesortering av humanurin og å anvende denne som gjødsel. Men det er behov for flere fullskala prøveprosjekter og et stort informasjonsarbeid for at folk flest skal oppleve det greit at brødet vi spiser eller melken vi drikker har sitt utgangspunkt i planter gjødslet med menneske-urin i stedet for husdyrgjødsel eller kunstgjødsel. Konklusjon


Laste ned ppt "Thomas Cottis Høgskolen i Hedmark Kildesortert humanurin er God gjødsel? og God økologi?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google