Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Www.ewos.com BÆREKRAFT OG FÔR ->Råvare, resept, trend og dilemmaer ->Den 2-delte verden: fiksjon eller virkelighet ->Fôr og produksjonsoptimalisering Fhl.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Www.ewos.com BÆREKRAFT OG FÔR ->Råvare, resept, trend og dilemmaer ->Den 2-delte verden: fiksjon eller virkelighet ->Fôr og produksjonsoptimalisering Fhl."— Utskrift av presentasjonen:

1 BÆREKRAFT OG FÔR ->Råvare, resept, trend og dilemmaer ->Den 2-delte verden: fiksjon eller virkelighet ->Fôr og produksjonsoptimalisering Fhl Vestnorsk 0311 Kjell Bjordal EWOS-GRUPPEN

2 2 Global salmon feed production Source: Kontali 2010

3 3 Typical salmon feed composition

4 4 Marine protein efficiency in the history of farmed salmon

5 5

6 6 Feed ingredients; we used to look for: Energy Protein Amino acids Mineral s Fatty acids Digesti- bility Vitamin s PRICE

7 7 Feed ingredients; new terms: CSR Sustain ability Food safety Food miles Regula- tory issues Contam i-nants Health benefits Green- house gases

8 8 Feed ingredients; now we look for: Energy Protein Amino acids Mineral s Fatty acids Digesti- bility Vitamin s CSR Sustain ability Food safety Food miles Regula- tory issues Contam i-nants PRICE Health benefits Green- house gases

9 9 Marine råvarer: Fiskemel I El Niño Sources: Production: FAO Usage: IFFO, Talcon, Holtermann El Niño

10 10 Marine råvarer: Fiskeolje I Sources: Production: FAO Usage: Holtermann El Niño

11 11 Utfordringer..og mulige løsninger  Marint protein: -Vi kan fortsatt halvere bruken og oppnå samme vekst -Brorparten av melet går fortsatt til mindreverdige formål milliner tonn marine råvarer kastes fortsatt tilbake på havet som avfall hvert år. •Andre råvarer (europeisk oppdrett) -Vi er mygger,- men store i non GMO-markedet. Aksept av GMO vil redusere fôrprisen og øke utvalget -Animale biprodukter en kjemperessurs…men oppdretterne bestemmer.

12 12 UTFORDRINGEN….Omega-3  Vi bruker all olje som ikke går til pilletrillerne og tilsetning i andre matvarer.  Uten nye kilder, blir laksen fattigere på Omega 3 i den takt vi vokser som næring  Tone ned Omega-3 i markedsføringen eller skaffe nye kilder?  Nye kilder: -Genmodifiserte oljer(raps BASF) -Algedyrking -Få verdens utkast på land og inn i mat- kjeden(regulerings-spørsmål)

13 13 Råvarer og bærekraft  Ingen husdyr utnytter råvarene bedre enn fisk i oppdrett  Laks er spesielt effektiv…lav fôrfaktor, høyt filletutbytte  Akvakultur tar kun en brøkdel av fiskemelet i verden, og er eneste art som har fisk i sin naturlige diett  Akvakultur tar 80% av all fiskeolje..og laks tar mesteparten.  Norskprodusert laks distribuerer nok Omega-3 til å dekke årsbehovet for 80 millioner mennesker.  Både marine og vegetabilske råvarer til laksefôr er i stor grad biprodukter.

14 14 Gammel modell for fôrkjøp…

15 15

16 Kilde: Kontali

17 Kilde: Kontali

18 18 Takk for oppmerksomheten


Laste ned ppt "Www.ewos.com BÆREKRAFT OG FÔR ->Råvare, resept, trend og dilemmaer ->Den 2-delte verden: fiksjon eller virkelighet ->Fôr og produksjonsoptimalisering Fhl."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google