Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Trøndersk lakseproduksjon - Sett i et internasjonalt perspektiv.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Trøndersk lakseproduksjon - Sett i et internasjonalt perspektiv."— Utskrift av presentasjonen:

1 Trøndersk lakseproduksjon - Sett i et internasjonalt perspektiv

2 Et tenkt utgangspunkt for en visjon “Vi skal levere trygg mat til verdens mest kresne konsumenter i verdens tøffeste bransje”

3 Dette er noen av de produktene vi lager i Trøndelag

4 Dette er den verdikjeden vi jobber langs i Trøndelag Breeding Eggs Feed Smolt/ Seawater Primary Processing Secondary Processing (VASP) Market •Verdikjeden går fra avl til konsumentferdige produkter. •Trøndelag er nesten komplett

5 Oppdrett i Trøndelag – noe tall

6 Trøndelag – Produksjon av laksefisk •Settefisk –Trøndelag har ca 28 anlegg i kommersiell drift med ca 29 mill i konsesjonskapasitet –Dette utgjør knappe ca. 17 % av total registert settefisk kapasitet for Norge •Matfisk: –Totalt Trøndelag har 149 konsesjoner –Dette utgjør ca. 17 % av totalt antall kommersielle matfiskkonsesjoner for laks og ørret I Norge –I tillegg kommer FoU og stamfisk

7 Trøndelag – Foredling •9 slakteri av totalt ca 60 i Norge •Slaktevolum i 2005 ca tonn wfe –Dette utgjorde vel 20 % av det totale slaktekvantum i Norge •8 foredlingsanlegg av vel 30 i Norge –Råstoff 05 ca tonn wfe –Dette utgjorde ca. 40 % av det totale kvantum til videreforedling •Marine Harvest, SalMar og MidNor sentrale i dette

8 Trøndelag - struktur •13 oppdrettsselskaper med 2 konsesjoner eller mer med hovedkontor i Trøndelag. •Disse har samlet mer enn 15 % av Norges totale produksjon av laksefisk –Salmar –Lerøy Midnor –Midt-Norsk Havbruk –Sinkaberg Hansen –Måsøval Fiskeoppdrett –Emilsen Fisk –Bjørøya Fiskeoppdrett –R. Lernes –Vikna Sjøfarm –Knutshaugfisk –Ervik Laks og Ørret –Refsnes Laks

9 Det internasjonale markedet

10 Matmarkedet i verden •Det konsumeres ca 225 millioner tonn mat i EU •Av dette er 55 millioner tonn kjøtt –Av dette er 7 millioner kylling •Sjømatkonsumet er 17 millioner tonn –Av dette er atlantisk laks ca 700 tusen tonn •Så vi har kun ca 4% av sjømatkonsumet –Og nesten ingen ting av matvarekonsumet •I dette ligger det –Mest av alt enorme muligheter –Men også store trusler

11 Kampen om matfatet •Produktet –Nesten all norsk laks treffer idag konsumenten som foredlet produkt •Hva selger vi –Ingen har tid, lyst eller kunnskap om å ta fatt på en hel, stor laks •Konsumenten –Er rik –Mett –Travel –Har mange valgmuligheter •Verdiskapning –Spørsmålet er ikke om produktet skal videreforedles, –Kun hvor det skal skje og hvor mye

12 Verdiskapning •Produktform –Det er kun et tidsspørsmål før all laks eksporteres som fillet –Og da helst pre-rigor •Dette vil kreve relativt store prosenheter –Av investerings- og kostnadsårsaker –Igjen så går SalMar foran –Om konsumet øker så vil antalle prosessenheter også kunne økes •Veksten og konkurransekraften –Er primært på ferske produkter –Nærhet for den avanserte foredlingen –Hylletid

13 Handlinger

14 Hva må vi gjøre •Markedsadgang –Toll på high value –Straffetoll •Produktutvikling –Fillet basert utvikling –Bi produkter –Utnyttelse av hele ”dyret” •Kundeprosesser –Ta fillet produksjonen hjem •Nisjeproduksjoner

15 Økt markedsinnsats •Hvor bruker vi pengene –Vi må bruke mer penger på markedsinnsats –1% er ingenting –For hver kilo fisk vil lager så hiver vi på for 7 kroner i fôr og 25 øre i markedsinnsats •En økning på minst 300 millioner –Kun en femtiøring til –Vil sikre god lønnsomhet –Rom for vekst –Slutt på toll tull

16 Avslutning •Oppdrettsnæringen i Trøndelag står fjellstøtt i den internasjonale matvare bransjen •Komplett verdikjede – nesten •Flott samspill mellom store og små •Mange foregangsbedrifter •Flott samspill med myndighetene •En vinner resept

17


Laste ned ppt "Trøndersk lakseproduksjon - Sett i et internasjonalt perspektiv."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google