Laste ned presentasjonen
Presentasjon lastes. Vennligst vent
PublisertGøran Kristoffersen Endret for 9 år siden
1
Verdens beste sjømatnæring Geir Ove Ystmark direktør industri, FHL
2
FHL mener: To perspektiver - én sjømatpolitikk MATTILFØRSEL Norges rolle som tilførselsland av sjømat til en verden som mangler sjømat ift det helsemessige behovet for fisk VERDISKAPING Fiskeriressursene og kysten som grunnlag for økonomisk vekst, velferd, arbeid og bosetting i Norge
3
Source: UN 2004 projections Vi blir flere! I dag: 7 mrd. 2050: 9 mrd.
4
Verdens matproduksjon
5
37 millioner måltider norsk sjømat hver dag! NORSK SJØMAT
6
Sjømat fra Hålogaland 121.500 tonn 376.000 tonn 220.000 tonn= 717.500 tonn
7
717.500 tonn 34 millioner reinsdyr 1.305.000 storfe 7,8 million måltid hver dag!
8
Hvorfor øke produksjonen? 1.Behov for økt mattilførsel globalt 2.Sjømat er en viktig del av løsningen Under 2% av matproduksjonen kommer fra havet. Andelen må økes. Helsemyndighetene anbefaler økt sjømatkonsum (et apropos: WHO advarer mot å ikke spise sjømat) 3.Norge har mulighet til å øke sjømattilførselen
9
Hva skal til? •Størst potensial i havbruk. Krever mer areal og en mer hensiktsmessig forvaltning. •En sterk fiskeindustri. Krever bedre lønnsomhet for å utløse innovasjon og investeringsvilje. •Lønnsomme verdikjeder (inkl 100% utnyttelse også av all villfisk som tas opp) og effektiv høsting av ressursene.
10
Bærekraft
11
Klimavennlig mat
12
God forvaltede fiskerier •Vurderes av University of British Colombia. •Norge vurderes som verdensledende. •Miljøsertifiserte fiskeri – Torsk, hyse, sei, reker, nvg sild, nordsjøsild, makrell MSC-sertifisert – Kolmule, tobis, lodde og øyepål IFFO r/s
13
Bruk hele fisken
14
Fôr og fôrressurser •Klok ressursanvendelse •Fra brensel til mat •Bruk av avskjær •Råstoff fra bærekraftige fiskerier •Sertifisering av mel- og oljeindustrien •Utkast et globalt problem
15
Havbruksnæringen har en nullvisjon når det gjelder rømming. Rømmingstallene er redusert betydelig de siste årene samtidig med at det er produsert mer oppdrettslaks
16
Lusenivåene i anleggene om våren er redusert samtidig med at produksjonen har økt Mai
17
Næringssaltutslipp fra havbruk •Konklusjon fra ekspertutvalg: Gode miljøforhold i norsk havbruk: Utslipp av næringssalter og organisk materiale utgjør generelt sett ikke et miljøproblem •En kyst som skapt for havbruk •Full åpenhet om miljøstatus
18
Hårete mål! •At Norge klarer å levere så mye sjømat som vi har kapasitet til •at produksjonen skjer innenfor rammene av miljømessig, økonomisk og sosial bærekraft •at økt produksjon bidrar til vekst og utvikling for regionene og nasjonaløkonomien
19
•Areal må være tilgjengelig for matproduksjon •Lønnsom og kostnadsledende verdikjeder Forutsetninger
20
Lønnsom distriktsnæring •Høyt lønns- og kostnadsnivå. Kun de mest lønnsomme næringer overlever. •Utvikle kostnadsledende verdikjeder. Særlig utfordring for torskefiskesektoren. •Teknologiutvikling som er spisset mot kostnadsreduksjon. •Industrielt tilpasset råvaretilgang
21
Lønnsomhet i hvitfiskindustrien Kilde Nofima
22
Utsikter 2013 •Må ta høyde svak Euro (og sterk krone) i 2013 •Likviditetskrise som i 2009, men i tillegg realøkonomisk krise i våre viktigste markeder •Økte kvoter på torsk, og økt tilførsel av hvitfisk •Virkemidler: GIEK, garantiordning, markedstiltak med mer. •Utfordrende, men med riktig pris en mulighet til å bygge markeder
23
•Arbeidsplasser, økonomi, infrastruktur og bosetting •Lønnsomhet bygger næringsklynger Lønnsom laksenæring
24
Muligheter eller problem?
25
Stolt fortid som fiskerinasjon – lys fremtid som sjømatnasjon
Liknende presentasjoner
© 2024 SlidePlayer.no Inc.
All rights reserved.