Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

SKJÆREHASTIGHET Skjærehastighet er et viktig moment for elever på grunnkurs mekaniske fag. Skjærehastighet finner vi som et av hovedelementene i dreiing,

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "SKJÆREHASTIGHET Skjærehastighet er et viktig moment for elever på grunnkurs mekaniske fag. Skjærehastighet finner vi som et av hovedelementene i dreiing,"— Utskrift av presentasjonen:

1

2 SKJÆREHASTIGHET Skjærehastighet er et viktig moment for elever på grunnkurs mekaniske fag. Skjærehastighet finner vi som et av hovedelementene i dreiing, fresing og boring. I læreplan for den videregående skole for grunnkurs mekaniske fag finner vi i for faget 2.2 sponfraskillende bearbeiding: Mål 1: Dreiing 1 ived bruk av nomogrammer eller dataprogram kunne velge skjæredata og skjæreverktøy etter materialtype, arbeidsoperasjon og overflatekvalitet Mål 2: Fresing 2 ikunne vurdere omdreiningstall og mating ut fra materialkvalitet og overflatekrav Mål 3. Boring,saging/kapping 3fkunne velge skjæredata for boring.

3 Skjærehastighet v. Antall meter som passerer dreiestålet i løpet av et minutt. Omdreiningstall n. Hvor mange omdreininger arbeidstykket (eller verktøyet) gjør i løpet av et minutt.

4 Omkrets O =  * d

5 Formel Skjærehastighet er oppgitt i meter pr. minutt (m/min) Skjærehastighet

6 Formel 2 Omdreiningstallet er oppgitt i omdreininger pr. minutt. (r/min) Omdreiningstall

7 Snu formel

8

9 Nomogram Eksempel: et arbeidstykke har diameter ø 22 mm. Skjærehastigheten er 26 m/min. Finn omdreiningstallet: Følg eksemplet på nomogramet Svar: 350 r/min Kilde: Verkstedshåndboka, mekaniske fag. Gyldendal

10 Nomogramer kan ha forskjellig utforming. Eksempel: Dersom den skjærehastigheten du ønsker er 25 m/min, og diameteren på arbeidstykket, fresen eller boret er 10 mm, blir omdreiningstallet 800 r/min Kilde: Håvard Bergland. Mekanikerpermen. Gyldendal.

11 Forklaring til formel. Svar: m/min

12 Regneark

13 Eksempel 212 r/min


Laste ned ppt "SKJÆREHASTIGHET Skjærehastighet er et viktig moment for elever på grunnkurs mekaniske fag. Skjærehastighet finner vi som et av hovedelementene i dreiing,"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google