Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hvordan kan vi lage salt av syrer og baser? Vi bruker saltsyre (syre) og natriumhydroksid (base) som eksempel.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hvordan kan vi lage salt av syrer og baser? Vi bruker saltsyre (syre) og natriumhydroksid (base) som eksempel."— Utskrift av presentasjonen:

1 Hvordan kan vi lage salt av syrer og baser? Vi bruker saltsyre (syre) og natriumhydroksid (base) som eksempel.

2 Litt om salt, syre og base  Natriumklorid er bare ett av svært mange salter.  Reaksjoner mellom ulike positive og negative ioner gir muligheter for utallige kombinasjoner.  Noen salter likner på vanlig koksalt, mens andre salter har sterke farger.  I åttende klasse lærte du at syrer og baser nøytraliserer hverandre. I slike reaksjoner dannes det salter.  I eksempelet etterpå skal vi bruke saltsyre (HCl) og natriumhydroksid (NaOH) løst i vann.  I saltsyre har har hydrogenatomet gitt fra seg et elektron til kloratomet.  Natriumhydroksid er en base. Det er et fast stoff som er bygget opp av ioner. Det består av Na + ioner og OH - ioner. OH - ionet viser at et ion også kan bestå av flere atomslag, på samme måte som et molekyl.

3 Cl - H+H+ Na + OH - SyreBase •Vi tilsetter saltsyra. •Saltsyra løses i vannet. •Vi tilsetter natriumhydroksid. •Natriumhydroksid løses i vannet. •H + ionene reagerer med OH - ionene og lager vannmolekyler. •Når vannet fordamper, reagerer Na + ionene med Cl - ionene og danner NaCl (vanlig salt) •Dersom vannet får stå og fordampe, kommer saltet til syne som krystaller. H2OH2O H H O NaCl Eksempel: Vann syre + base  salt + vann


Laste ned ppt "Hvordan kan vi lage salt av syrer og baser? Vi bruker saltsyre (syre) og natriumhydroksid (base) som eksempel."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google