Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

UNGDOM OG PSYKISK HELSE

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "UNGDOM OG PSYKISK HELSE"— Utskrift av presentasjonen:

1 UNGDOM OG PSYKISK HELSE
Ungdomstiden er full av følelser Kroppen vokser og forandrer seg, følelsene blir sterkere og ofte mer kaotiske. Det er helt normalt å ha sterke følelser i ungdomstiden.

2 UNGDOM OG PSYKISK HELSE
Psykisk helse Det handler om hvordan du har det, og hvordan følelsene og tankene dine er.

3 UNGDOM OG PSYKISK HELSE
Hva er vanlige problemer? Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men for de fleste går det over.

4 UNGDOM OG PSYKISK HELSE
Når skal du be om hjelp? Når tankene eller følelsene forstyrrer deg så mye over lang tid at det blir vanskelig å gjøre vanlige oppgaver som skolearbeid, fritidsaktiviteter, eller å være sammen med venner. Det kan sammenliknes med en forkjølelse. Hvis den varer noen dager eller en uke, er det ofte ikke nødvendig å oppsøke lege. Men dersom den varer i tre-fire uker eller enda lenger, vil de fleste ta kontakt med en lege for å sjekke om noe er galt.

5 UNGDOM OG PSYKISK HELSE
De fleste blir helt friske igjen Det finnes mange gode behandlingsformer. Jo tidligere du ber om hjelp, jo større er sjansene for at du blir fort frisk og at problemene ikke utvikler seg.

6 UNGDOM OG PSYKISK HELSE
Hvor skal du be om hjelp? Du kan snakke med lærer, rådgiver, helsesøster på skolen, pedagogisk-psykologisk tjeneste, helsestasjon for ungdom, fastlegen, eller legevakten. I mange kommuner finnes det også annen hjelp. Utekontakten er et gratis tilbud til ungdom, og kan hjelpe deg med å løse personlige eller praktiske problemer.

7 UNGDOM OG PSYKISK HELSE
Fastlegen Alle som bor i Norge har fått tildelt en fastlege. Hvis du lurer på hvem din fastlege er, kan du ringe Fastlegetelefonen

8 UNGDOM OG PSYKISK HELSE
Du kan være åpen Alt helsepersonell i Norge har taushetsplikt. Det betyr at det du eller foreldrene dine forteller legen, helsesøster, eller andre som kan hjelpe deg, ikke blir fortalt videre uten at du ønsker det. Hvis du har fylt 16 år, er det du som bestemmer om foreldrene dine skal få vite hva du snakker om med legen eller annet helsepersonell.

9 UNGDOM OG PSYKISK HELSE
(

10 psykisk syke foreldre): www.morild.org
UNGDOM OG PSYKISK HELSE psykisk syke foreldre):

11 UNGDOM OG PSYKISK HELSE
Mer informasjon om psykisk helse: • Sosial- og helsedirektoratet: • Psykisk helse i skolen: • Mental Helse Ungdom: • Statens informasjonsside til ungdom: • SUSS – Senter for Ungdom, Samliv og Seksualitet: • Rådgivning om spiseforstyrrelser: • Rådet for psykisk helse:

12 UNGDOM OG PSYKISK HELSE
Hvordan være venn? Mange ungdommer tar veldig mye ansvar for venner som har det vanskelig. Det er bra å bry seg, men dersom du blir betrodd alvorlige problemer er det viktig at du ikke holder disse for deg selv. • Husk at venner skal støtte og lytte – ikke behandle • Du er ikke alene om ansvaret. Det går an å be om hjelp på vegne av en venn, og det går an å gjøre det anonymt. Ta kontakt med helsesøster, rådgiver på skolen eller en helsestasjon for ungdom dersom du er bekymret. • Vær en støtte for den du ønsker å hjelpe, vær tillitsfull, lytt og gi råd om hvor man kan få hjelp. Tilby deg gjerne å følge vennen din til helsesøster eller til legen.

13 Gjør du dette, viser du ansvar som venn.
UNGDOM OG PSYKISK HELSE Gjør du dette, viser du ansvar som venn.

14 UNGDOM OG PSYKISK HELSE
Hva er vanlige problemer? Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men for de fleste går det over.


Laste ned ppt "UNGDOM OG PSYKISK HELSE"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google