Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kjemisk likevekt.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kjemisk likevekt."— Utskrift av presentasjonen:

1 Kjemisk likevekt

2 Reversible reaksjoner
En reversibel reaksjon er en reaksjon som kan gå i begge retninger. Vi bruker da en likevektspil istedenfor en vanlig reaksjonspil:

3 Kjemisk likevekt Vi har kjemisk likevekt i et system når reaksjonsfarten er like stor i begge retninger.

4 Ved likevekt har vi alltid et bestemt forhold mellom konsentrasjonene av de stoffene som er med i reaksjonen – likevektskonstanten K. Dersom reaksjonen vår er pA + qB rC + sD, får vi

5 K er en konstant for en spesiell likevekt, og er bare avhengig av temperaturen i systemet.

6 Likevekt eller ikke likevekt
Skal vi undersøke om vi har likevekt i et system der konsentrasjonene er kjente, regner vi ut reaksjonskvotienten Q og sammenlikner denne med K. Q < K  likevekten forskyves mot høyre. Q = K  vi har likevekt i systemet. Q > K  likevekten forskyves mot venstre.

7 Le Châteliers prinsipp
Når et system som er i kjemisk likevekt blir utsatt for en ytre påvirkning, vil likevekten forskyves i en slik retning at den ytre påvirkningen blir motvirket. Systemet prøver altså å opprettholde den opprinnelige tilstanden så godt det lar seg gjøre.

8 I praksis betyr dette: Dersom vi tilfører et stoff til et system i likevekt, vil likevekten forskyves slik at dette stoffet blir fjernet. Dersom vi fjerner et stoff fra et system i likevekt, vil likevekten forskyves slik at dette stoffet blir laget.

9 Dersom vi varmer opp et system med en eksoterm reaksjon mot høyre, vil likevekten forskyves slik at den fjerner varme, altså mot venstre. Dersom vi varmer opp et system med en endoterm reaksjon mot høyre, vil likevekten forskyves slik at den lager varme, altså mot høyre. For avkjølinger forskyves likevektene i motsatt retning.

10 Dersom vi øker trykket i et system, vil likevekten forskyves mot den siden med lavest trykk (færrest mol gass). Dersom vi minker trykket i et system, vil likevekten forskyves mot den siden med høyest trykk (flest mol gass).


Laste ned ppt "Kjemisk likevekt."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google