Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Rusmidler og nye helsekrav til førerkort

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Rusmidler og nye helsekrav til førerkort"— Utskrift av presentasjonen:

1 Rusmidler og nye helsekrav til førerkort
Sørlandet sykehus HF, avdeling for rus- og avhengighetsbehandling 15. og 16. november 2016

2 Viktigste endringer fra 01.10.16
Dispensasjonsadgang omtrent lik null Tidligere dispensasjonspraksis på linje med fyller helsekravene per i dag Overgangsbestemmelser - dispensasjon - § 45 Melding om ikke oppfylte helsekrav ved tilstander som varer lenger enn seks måneder → Kjøreforbud ved tilstander som varer seks måneder eller kortere Nye helseattester Tidsbegrenset førerkort ved flere tilstander (bl.a. rus)

3 Hvilke krav stilles til den som skal føre motorvogn?
Vegtrafikkloven § 21 om alminnelige plikter Ingen må føre eller forsøke å føre kjøretøy når han er i en slik tilstand at han ikke kan anses skikket til å kjøre på trygg måte, hva enten dette har sin årsak i at han er påvirket av alkohol eller annet berusende eller bedøvende middel, eller i at han er syk, svekket, sliten eller trett, eller skyldes andre omstendigheter. Dette er en pliktbestemmelser som pålegges fører av kjøretøy.

4 Helsepersonelloven § 34 om opplysningsplikt i forbindelse med førerkort: Lege, psykolog eller optiker som finner at en pasient med førerkort for motorvogn eller sertifikat for luftfartøy, ikke oppfyller de helsemessige kravene som stilles, skal oppfordre pasienten til å innlevere førerkortet eller sertifikatet. Dersom pasientens helsetilstand antas ikke å være kortvarig, skal helsepersonell som nevnt gi melding til offentlige myndigheter etter nærmere regler fastsatt av departementet i forskrift. Listen over hvilke helsepersonell plikten gjelder for, er uttømmende. Det anses hensiktsmessig av hensyn til trafikksikkerheten at de helsepersonellgruppene som normalt undersøker for de tilstandene som vil kunne ha en negativ innvirkning på trafikksikkerheten, har meldeplikt etter denne bestemmelsen. Når tilstanden som innebærer at helsekravene ikke er oppfylt mer enn 6 måneder utløses plikten til å sende melding til fylkesmannen. Opplysningsplikten etter bestemmelsen er en selvstendig plikt for hvert enkelt helsepersonell. Der flere har den samme kunnskapen, fritas ikke den enkelte for plikten. Med andre ord har hvert enkelt helsepersonell en opplysningsplikt også der andre helsepersonell har samme kunnskap. Alle ha en selvstendig plikt til å melde i fra – og dersom det ikke meldes, vil følgelig dette kunne få konsekvenser for alle dem med kunnskap som unnlot å melde. Kommentarer til førerkortforskriftens Vedlegg 1, § 2: I hovedregelen er det fører som er gitt hovedansvaret for ikke å føre motorvogn når vedkommende selv må forstå at han/hun ikke kan føre motorvogn på trafikksikker måte. Dette er i bestemmelsens andre ledd fulgt opp med et krav om den som har grunn til å tvile på om han/hun kan kjøre på trafikksikker måte, plikter å avstå fra videre kjøring og ta kontakt med lege for legeundersøkelse før videre kjøring finner sted. I tredje ledd er det gitt en bestemmelse om leges meldeplikt (opplysningsplikt) når legen finner at vedkommende ikke lenger fyller helsekravene. Dette er en oppfølging av meldepliktbestemmelsen i helsepersonellovens § Det er gitt en egen meldepliktforskrift med detaljerte regler om når og hvordan det skal meldes at innehaver av førerkort ikke lenger tilfredsstiller helsekravene. Meldepliktforskriften finnes her på Lovdata:

5 Når skal det ikke sendes melding til fylkesmannen?
Når helsekravet ikke er oppfylt eller antas å ikke være oppfylt i en periode kortere enn seks måneder: Pasienten skal informeres om at helsekravet ikke er oppfylt, og at kjøring ikke er tillatt så lenge dette vedvarer. Dokumenter i journalen at slik informasjon er gitt. Bør også gi vedkommende en skriftlig ”påminnelse” om dette. Gjør pasienten oppmerksom på at dette er noe vedkommende er forpliktet til å følge (jamfør vegtrafikkloven og førerkortforskriften). Helsepersonelloven § 40 pålegger helsepersonell å dokumentere «de opplysninger som er nødvendige for å oppfylle meldeplikt eller opplysningsplikt fastsatt i lov eller i medhold av lov.» Skriftlig orientering til pasienten vil øke sannsynligheten for at oppfordringen om ikke å kjøre følges.

6 Når skal det sendes melding til fylkesmannen?
Når helsekravet ikke er oppfylt eller antas å ikke være oppfylt i en periode lengre enn seks måneder: Skriftlig melding sendes fylkesmannen. Pasienten skal informeres om at helsekravet ikke er oppfylt, og at kjøring ikke er tillatt så lenge dette vedvarer. Når fylkesmannen mottar skriftlig melding om at helsekravene ikke er oppfylt vil fylkesmannen gjøre en faglig vurdering av meldingen. Om helsekravet ikke er oppfylt, og varighet mer enn 6 måneder, vil fylkesmannen sende anmodning om tilbakekall av førerett til politiet, samt brev til pasienten hvor han anmodes om å levere inn førerkortet til politi. Pasienten skal få kopi av både legens melding til fylkesmannen, og fylkesmannens ev. anmodning til politiet.

7 Kapittel 14. Midler som kan påvirke kjøreevnen
§ 35. Generelle helsekrav ved bruk av midler som kan påvirke kjøreevnen Helsekrav er ikke oppfylt dersom alkohol, rusmidler eller legemidler brukes i et omfang og på en måte som fører til helsesvekkelse med økt trafikksikkerhetsrisiko.

8 § 36. Helsekrav ved bruk av noen midler som kan påvirke kjøreevnen
Helsekrav ved noen midler som kan påvirke kjøreevnen, fremgår av tabellen i annet ledd. Listen er ikke uttømmende. Ved all bruk av midler som kan påvirke kjøreevnen, gjelder kravene i § 35.

9 § 36/1. Alkohol Avhengighet av alkohol, langvarig høyt inntak av alkohol eller skadelig bruk av alkohol, der alkoholbruken kan føre til forstyrrelse i atferd og gi helsesvekkelse med økt trafikksikkerhetsrisiko Førerkort gruppe 1 Helsekrav oppfylt etter seks måneder der månedlig oppfølging viser avholdenhet og normalisering av biologiske prøver som avspeiler alkoholforbruket Førerkort gruppe 2 og 3 Helsekrav oppfylt etter ett år der månedlig oppfølging viser avholdenhet og normalisering av biologiske prøver som avspeiler alkoholforbruket Helseattest kan deretter gis med anbefaling om førerett for inntil ett år av gangen i tre år forutsatt at minimum kvartalsvis oppfølging viser kontrollert bruk

10 § 36/2. Andre rusmidler Helseskadelig bruk som gir økt trafikksikkerhetsrisiko, eller avhengighet av illegale, rusgivende stoffer, eksempelvis: Cannabis Amfetamin/Metamfetamin Heroin Kokain Ecstasy LSD og hallusinogener Gjentatt eller vedvarende bruk av legemidler til rusformål.

11 § 36/3. LAR-behandling Førerkort gruppe 1
Helsekrav oppfylt etter ett år med stabil behandling forutsatt a) fortsatt oppfølging og kontroll av forskrivende lege og b) ingen bruk av andre midler som påvirker kjøreevnen Helseattest kan deretter gis med anbefaling om førerrett for inntil ett års varighet i tre år, og deretter med inntil fem års varlighet så lenge behandling pågår.

12 § 36/3. LAR-behandling Førerkort gruppe 1 Ved avsluttet substitusjonsbehandling kan helseattest gis med anbefaling om førerrett for inntil ett år av gangen i tre år forutsatt at umeldte kvartalsvise kontroller viser fortsatt rusfrihet. Helseattest kan deretter gis med anbefaling om førerrett for inntil fem år. Etter 8 års dokumentert rusfrihet etter avsluttet substitusjonsbehandling kan helseattest gis med anbefaling om førerrett med vanlig varighet.

13 § 36/3. LAR-behandling Førerkortgruppe 2 og 3 Helsekrav ikke oppfylt. Etter 10 års dokumentert rusfrihet etter avsluttet substitusjonsbehandling kan helseattest gis med anbefaling om førerrett med vanlig varighet.

14 § 36/4. Benzodiazepiner og benzodiazepinlignende legemidler - døgndoser
Førerkort gruppe 1 Helsekrav oppfylt ved bruk av: Oksazepam inntil 30 mg/døgn eller Diazepam inntil 10 mg/døgn Helsekrav er også oppfylt ved bruk av: Zopiklon inntil 7,5 mg /døgn, Zolpidem inntil 10 mg/døgn eller Nitrazepam inntil 10 mg /døgn, dersom legemiddelet er inntatt minimum 8 timer før kjøring. Helsekrav er ikke oppfylt ved bruk av andre benzodiazepiner

15 § 36/5. Opioider ved kronisk smertebehandling
Førerkort gruppe 1 Helsekrav oppfylt dersom det er klar medisinsk indikasjon det er minst en uke etter siste doseøkning det brukes en maksimal døgndose som tilsvarer inntil 300 mg morfinekvivalenter per os legemidlene er langtidsvirkende, og det har gått 8 timer etter inntak av ekstra dose korttidsvirkende opioid Helsekravet er ikke oppfylt for førerkort gruppe 2 eller 3

16 § 36/6. Opioider – kortvarig smertebehandling
Førerkort alle grupper Helsekravene ikke oppfylt ved kontinuerlig medisinering gjennom døgnet, selv om dette er innenfor rammen av anbefalte døgndoser. Ved inntak av enkeltdose er helsekravet bare oppfylt dersom enkeltdosen er anbefalt av lege og legemiddelet inntas minimum 8 timer før kjøring.

17 § 36/7. Antihistaminer som sovemiddel – døgndoser
Førerkort gruppe 1 Helsekrav oppfylt ved bruk av: Alimemazin inntil 30 mg/døgn, Prometazin inntil 25 mg/døgn eller Hydroksyzin inntil 30 mg/døgn Siste dose må være inntatt minst 8 timer før kjøring. Helsekravet er ikke oppfylt for førerkort gruppe 2 eller 3

18 § 36/8. Antipsykotika, antiepileptika og antidepressiva
Førerkort alle grupper Helsekrav oppfylt ved stabil medisinering Øvrige helsekrav for grunnsykdommen fremgår av de respektive kapitler.

19 § 37. Bruk av flere legemidler opplistet i § 36
Ved bruk av to legemidler opplistet i § 36, reduseres angitt døgndose med 50 % Helsekrav er ikke oppfylt ved bruk av tre eller flere legemidler opplistet i § 36.

20 Er helsekravet oppfylt for førerkortgruppe 1?
P: Regelmessig bruk av hasj S: Mann, 23 år. Forteller at han bruker det regelmessig siste året. Siste inntak i går ettermiddag (på jobb). Oppdaget av arbeidsgiver som har gitt han beskjed om at han får sparken om han ikke slutter. Oppsøker deg for å få hjelp til å slutte med hasj, og dokumentere rusfrihet. O: Klinisk undersøkelse uten anmerkning. Ingen objektiv ruspåvirkning ved undersøkelse. A: Bruk av illegale rusmidler. P: Avtaler ny time om en uke. Planlegger første biokjemiske prøver om fire uker. Er helsekravet oppfylt for førerkortgruppe 1? Kan vedkommende kjøre inntil videre? Må du sende melding til fylkesmannen? Hva skal eventuelt til for at kjøring kan gjenopptas? Er helsekravet oppfylt for førerkortgruppe 1? § 35. Generelle helsekrav ved bruk av midler som kan påvirke kjøreevnen Helsekrav er ikke oppfylt dersom alkohol, rusmidler eller legemidler brukes i et omfang og på en måte som fører til helsesvekkelse med økt trafikksikkerhetsrisiko.» § 36. Punkt 2B. Helsekrav oppfylt etter seks måneders rusfrihet dokumentert ved egnede prøver. Helseattest kan deretter gis for inntil ett år av gangen i tre år forutsatt at umeldte kvartalsvise kontroller viser fortsatt rusfrihet. Helseattest kan deretter gis med inntil fem års varighet, før den kan gis med vanlig varighet. Helsekravet er ikke oppfylt pga. regelmessig bruk av illegale rusmidler over en lengre tidsperiode. Kan vedkommende kjøre inntil videre? Nei – når helsekravet ikke er oppfylt kan kjøring ikke finne sted. Må du sende melding til fylkesmannen? Nei – ikke så lenge vedkommende innenfor seks måneder igjen fyller helsekravet. Dersom han ikke oppfyller bestemmelsene i løpet av oppfølgingen, må tilstanden meldes. Utgangspunkt for beregning av  tidspunkt for meldeplikt er når legen ved undersøkelse finner at det foreligger en helseskadelig bruk (undersøkelses- og konstateringstidspunktet). Det skal ikke medregnes i 6-månedersregelen for meldeplikt at det har vært skadelig bruk før man oppsøkte lege, selv om det er sannsynliggjort at det har pågått skadelig bruk over tid. Etter en individuell vurdering kan likevel meldeplikt utløses, dersom legen anser at helsekravene i § 36 ikke vil være oppfylt innen 6 måneder fra undersøkelsestidspunktet. Dersom det tar tid fra man oppsøker lege, til behandlings- og oppfølgingsopplegg settes i gang, f.eks. på grunn av ventetid på plass eller individuelle forhold, vil meldeplikten utløses, for da vil ikke vilkåret om at man må ha vært fulgt opp og ha testet negativt i 6 måneder være oppfylt før det har gått mer enn 6 måneder. I tillegg blir vil det være meldeplikt dersom legen/psykologen etter en individuell vurdering anser at pasienten ikke kommer til å oppfylle helsekravene innen 6 måneder. Hva skal eventuelt til for at kjøring kan gjenopptas? Når rusfrihet er dokumentert i minst seks måneder.

21 Er helsekravet oppfylt for førerkortgruppe 1?
P: Kronisk alkoholmisbruk? S: Ny pasient på fastlegelista. Pasienten er en «suksessrik» næringslivstopp. Kommer til kontroll etter innleggelse i sykehus pga. magesmerter. Ble der behandlet for en akutt pankreatitt. Benektet alkoholinntak ved innleggelse i sykehus, men overfor deg forteller han om betydelig inntak, ofte jobbrelatert. Hevder selv at han har «kontroll». I forbindelse med konsultasjonen tar diverse prøver, og finner forhøyede leverparametre, forhøyet MCV og CDT% 4,2. O: Klinisk undersøkelse uten anmerkning. A: Skadelig bruk av alkohol. P: Følge opp pasienten med tanke på alkoholbruk. Lufter problematikken med pasienten, som er noe avvisende til at forbruket er skadelig. Avtaler ny time. Er helsekravet oppfylt for førerkortgruppe 1? Kan vedkommende kjøre inntil videre? Må du sende melding til fylkesmannen? Hva skal eventuelt til for at kjøring kan gjenopptas? Er helsekravet oppfylt for førerkortgruppe 1? § 35. Generelle helsekrav ved bruk av midler som kan påvirke kjøreevnen Helsekrav er ikke oppfylt dersom alkohol, rusmidler eller legemidler brukes i et omfang og på en måte som fører til helsesvekkelse med økt trafikksikkerhetsrisiko.» § 36. Punkt 1B: Helsekrav oppfylt etter seks måneder der månedlig oppfølging viser avholdenhet og normalisering av biologiske prøver som avspeiler alkoholforbruket. Helseattest kan deretter gis for inntil ett år av gangen i tre år forutsatt at minimum kvartalsvis oppfølging viser kontrollert bruk. Helseattest kan deretter gis med inntil fem års varighet, før den kan gis med vanlig varighet. Helsekravet er ikke oppfylt pga. bruk av alkohol som gir utslag i biologiske markører (og i denne kasuistikken alkoholutløst pankreatitt). Kan vedkommende kjøre inntil videre? Nei – når helsekravet ikke er oppfylt kan kjøring ikke finne sted. Må du sende melding til fylkesmannen? Utgangspunkt for beregning av  tidspunkt for meldeplikt er når legen ved undersøkelse finner at det foreligger en helseskadelig bruk (undersøkelses- og konstateringstidspunktet). Det skal ikke medregnes i 6-månedersregelen for meldeplikt at det har vært skadelig bruk før man oppsøkte lege, selv om det er sannsynliggjort at det har pågått skadelig bruk over tid. Etter en individuell vurdering kan likevel meldeplikt utløses, dersom legen anser at helsekravene i § 36 ikke vil være oppfylt innen 6 måneder fra undersøkelsestidspunktet. Dersom det tar tid fra man oppsøker lege, til behandlings- og oppfølgingsopplegg settes i gang, f.eks. på grunn av ventetid på plass eller individuelle forhold, vil meldeplikten utløses, for da vil ikke vilkåret om at man må ha vært fulgt opp og ha testet negativt i 6 måneder være oppfylt før det har gått mer enn 6 måneder. I tillegg blir vil det være meldeplikt dersom legen/psykologen etter en individuell vurdering anser at pasienten ikke kommer til å oppfylle helsekravene innen 6 måneder. Om det i aktuelle situasjon er meldeplikt eller ikke vil bero på legens vurderinger, plan for videre oppfølging osv. Hva skal eventuelt til for at kjøring kan gjenopptas? Dokumentasjon av opphør av skadelig alkoholbruk i minst seks måneder.

22 Er helsekravet oppfylt for førerkortgruppe 2?
P: LAR-behandling S: 35 år gammel mann. Stabil LAR-behandling i 6 år. Ingen registrerte tilbakefall. Arbeider i teknisk etat i kommunen. Har behov for førerkortklasse C1 i jobbsammenheng. Fikk dispensasjon for førerkortklasse C1 for 1 år siden. Utløper 1. november O: Ikke ruspåvirket eller objektive bivirkninger av substitusjonspreparatet. Ingen mistanke om bruk av andre rusmidler. A: Pasient i LAR-behandling. P: Fortsette regelmessige kontroller. Avtaler ny time. Er helsekravet oppfylt for førerkortgruppe 2? Kan vedkommende kjøre inntil videre? Må du sende melding til fylkesmannen? Hva skal eventuelt til for at kjøring kan gjenopptas? Er helsekravet oppfylt for førerkortgruppe 1? § 35. Generelle helsekrav ved bruk av midler som kan påvirke kjøreevnen Helsekrav er ikke oppfylt dersom alkohol, rusmidler eller legemidler brukes i et omfang og på en måte som fører til helsesvekkelse med økt trafikksikkerhetsrisiko.» § 36. Punkt 3C: Helsekrav ikke oppfylt. Etter 10 års dokumentert rusfrihet etter avsluttet substitusjonsbehandling kan helseattest gis med vanlig varighet. Helsekravet er ikke oppfylt. Kan vedkommende kjøre inntil videre? Vedkommende må ha gyldig førerett. Dette krever enten dispensasjon eller at han fyller helsekravene. Helsekravene vil ikke være oppfylt før 10 år etter avsluttet substitusjonsbehandling. Her kan en overgangsbestemmelse være aktuelt: § 45. Overgangsregler dispensasjon Vedtak om dispensasjon som er truffet i medhold av vedlegg 1 før , gjelder frem til dispensasjonen løper ut. En slik tidsbegrenset dispensasjon som løper ut etter , kan fornyes dersom det foreligger tungtveiende grunner og det etter en medisinsk vurdering ikke anses å utgjøre en trafikksikkerhetsrisiko. Det kan fastsettes vilkår til dispensasjonen som sikrer nødvendig oppfølging. En dispensasjon etter første ledd kan ikke gis varighet utover Dette vil likevel kun være gyldig til 2019. Må du sende melding til fylkesmannen? Nei, da vedkommende har dispensasjon fra før. Hva skal eventuelt til for at kjøring kan gjenopptas? Kan kjøre inntil dispensasjonen utløper.

23 Er helsekravet oppfylt for førerkortgruppe 1?
P: Bruk av illegale rusmidler og LAR-behandling S: 23 år gammel mann. Nylig utskrevet fra rusinstitusjon etter innleggelse for oppstart av LAR-behandling. Nå også i arbeidsutprøving. Har fram til for to måneder siden brukt illegale rusmidler regelmessig. Etter dette Subuxone fra fastlege i samarbeid med LAR. O: Ved god allmenntilstand. Ikke ruspåvirket eller objektive bivirkninger av substitusjonspreparatet. Ingen mistanke om bruk av andre rusmidler. A: Pasient i LAR-behandling. P: Fortsette regelmessige kontroller. Avtaler ny time. Er helsekravet oppfylt for førerkortgruppe 1? Kan vedkommende kjøre inntil videre? Må du sende melding til fylkesmannen? Hva skal eventuelt til for at kjøring kan gjenopptas? Er helsekravet oppfylt for førerkortgruppe 1? § 35. Generelle helsekrav ved bruk av midler som kan påvirke kjøreevnen Helsekrav er ikke oppfylt dersom alkohol, rusmidler eller legemidler brukes i et omfang og på en måte som fører til helsesvekkelse med økt trafikksikkerhetsrisiko.» § 36. Punkt 3B: Helsekrav oppfylt etter ett år med stabil behandling forutsatt fortsatt oppfølging og kontroll av forskrivende lege og ingen bruk av andre midler som påvirker kjøreevnen Helseattest kan deretter gis med inntil ett års varighet i tre år, og deretter med inntil fem års varlighet så lenge behandling pågår. Ved avsluttet substitusjonsbehandling kan helseattest gis for inntil ett år av gangen i tre år forutsatt at umeldte kvartalsvise kontroller viser fortsatt rusfrihet. Helseattest kan deretter gis for inntil fem år. Etter 8 års dokumentert rusfrihet etter avsluttet substitusjonsbehandling kan helseattest gis med vanlig varighet. Helsekravet er ikke oppfylt. Må behandles stabilt i 12 måneder. Kan vedkommende kjøre inntil videre? Nei – når helsekravet ikke er oppfylt kan kjøring ikke finne sted. Må du sende melding til fylkesmannen? Ja. Hva skal eventuelt til for at kjøring kan gjenopptas? Dokumentere fortsatt rusfrihet og stabil behandling i 12 måneder. Helseattest kan da utskrives for 1 år av gangen.


Laste ned ppt "Rusmidler og nye helsekrav til førerkort"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google