Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Fremtidig behov for ingeniører – 2017

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Fremtidig behov for ingeniører – 2017"— Utskrift av presentasjonen:

1 Fremtidig behov for ingeniører – 2017
Lise Campbell Lehne Senior Konsulent, Ipsos Loyalty © 2017 Ipsos.  All rights reserved. Contains Ipsos' Confidential and Proprietary information and may not be disclosed or reproduced without the prior written consent of Ipsos.

2 Innhold 03 19 06 31 09 14 Oppsummering Framtiden
Bakgrunn og prosjektinformasjon 31 Kontakt 09 Dagens situasjon 14 Ansettelse av ingeniører

3 Oppsummering 3

4 Oppsummering - Dagens situasjon
Økende tilgjengelighet av ingeniører Fagkombinasjon og kvalifikasjoner er viktig I følge årets undersøkelse mener 48 % at det er enkelt å få tak i kvalifiserte ingeniører. Dette er på samme nivå som i 2016, men totalt fra 2015 til 2017 har det vært en økning på 21 prosentpoeng. Resultatene viser at det er signifikant flest virksomheter innen Kommunal sektor som mener det er vanskelig å få tak i kvalifiserte ingeniører sammenlignet med totalen. Erfaring og kompetanse samt personlige egenskaper er, som tidligere år, de faktorer som flest arbeidsgivere vektlegger i ansettelse av ingeniører. Samtidig fortsetter viktigheten av fagkombinasjoner å øke i samsvar med tidligere år. Som tidligere finner vi i årets undersøkelse at fagkombinasjoner for ingeniører er meget viktig I forhold til arbeidsmarkedet. Mangel på ingeniører med riktig fagkombinasjon og at det er vanskelig å få tak i ingeniører med riktige kvalifikasjoner er viktigste årsakene til at det er vanskelig å få tak i kvalifiserte ingeniører. Skepsis mot ansettelse av nyutdannede ingeniører ligger på samme nivå som for 2016. Nivået av permitteringer og oppsigelser av ingeniører grunnet bortfall av arbeid er på stabilt nivå sammenlignet med 2016.

5 Oppsummering – Framtiden
Tro på økt behov for ingeniører Utfordringer å finne kandidater med riktig fagkombinasjon Flertallet av deltakerne i årets undersøkelse tror på økt behov for ingeniører de neste tre årene. Tendensen fra tidligere år har dermed tilsynelatende begynt å snu. Fremtidig behov for ingeniører er, i likhet med tidligere år, størst i privat sektor. Det fremgår også at behovet for spesifikke typer kompetanse varierer mellom de forskjellige sektorene. Totalt sett er det fremdeles størst behov for ingeniører innen bygg, etterfulgt av elektro og maskin. Resultatene viser at andelen som tror det blir enklere å finne kvalifiserte ingeniører de neste 3 årene er på samme nivå som i Resultatene indikerer videre at mangel på kandidater med riktig fagkombinasjon innen ingeniørfaget i tillegg til vanskeligheter med å finne riktige kandidater antas å være de største utfordringene de neste tre årene. Tilsvarende tror 42 % at arbeidsmarkedet for ingeniører i Norge vil bli bedre de neste 3 årene. Dette er en økning på 25 prosentpoeng fra 2016. Nesten 30 % av respondentene mener at de vil kunne miste uerstattelig ingeniør kompetanse de neste årene. Privat sektor har størst tiltro til å kunne erstatte kompetanse som man måtte miste de neste tre årene. I samsvar med funn fra tidligere år, mener majoriteten at fremtidige behovet vil være størst for ingeniører sammen lignet med sivilingeniørene.

6 Bakgrunn og prosjektinformasjon
6

7 Bakgrunn Formål Historikk
Formålet med denne undersøkelsen er, som tidligere, å kartlegge hvordan private og offentlige virksomheter opplever dagens situasjon og hvordan de ser på fremtiden med hensyn til å få dekket sitt behov for ingeniører. Med ingeniører mener vi personer med 2-3 årlig teknologisk høgskoleutdannelse Kontaktperson NITO: Petter Teigen Ansvarlig Ipsos: Lise Campbell Lehne Denne undersøkelsen er en oppfølging av tidligere undersøkelser gjennomført i 2001, Alle spørsmålene i årets undersøkelse som har blitt stilt de siste årene sammenlignes i rapporten.

8 Prosjektinformasjon Metode Gjennomføring
Undersøkelsen er blitt gjennomført på bakgrunn av ringelister levert av NITO. Totalt har vi gjennomført 700 intervju i perioden 10. til 19. januar Alle intervjuene er gjennomført på telefon. NB! Ved gjennomgang av resultater og sammenligninger fra tidligere år, må man være oppmerksom på det lave antallet intervju i avtaleområdene Spekter og Spekter Helse for 2016 og 2017. Vi har intervjuet personer som har helt eller delvis ansvar for ansettelse av ingeniører i sin virksomhet. Intervjuene fordeler seg som følger etter avtaleområde/sektor: Privat 408 intervju Kommune 136 intervju Stat intervju KS Energi 59 intervju Spekter Helse 20 intervju Spekter intervju

9 Dagens situasjon 9

10 48 % av de spurte i årets undersøkelse mener det er enkelt å få tak i kvalifiserte ingeniører. Dette er på samme nivå som for 2016, og 21 prosentpoeng bedre enn i 2015 Synes du at det i dag er meget enkelt, ganske enkelt, ganske vanskelig eller meget vanskelig å få tak i kvalifiserte ingeniører til din virksomhet?

11 Andelen som mener det er vanskelig å få tak i kvalifiserte ingeniører er fremdeles lav
Andel svart litt/meget vanskelig ( ) og ganske/meget vanskelig (f.o.m. 2008):

12 Det er fremdeles virksomheter innen Spekter Helse og Kommunal sektor som mener det er vanskeligst å få tak i kvalifiserte ingeniører Andel som synes det er ganske/meget vanskelig å få tak i kvalifiserte ingeniører etter sektor/avtaleområde: NB! Spekter kun 7 intervju (2016)

13 Mangel på riktig fagkombinasjon og kvalifiserte søkere er fremdeles de to viktigste årsakene til at det er vanskelig å få tak i kvalifiserte ingeniører Base: synes det er vanskelig å få tak i kvalifiserte ingeniører (n=217): Hva er årsakene til at du synes det er vanskelig å få tak i kvalifiserte ingeniører?

14 Ansettelse av ingeniører
14

15 Erfaring/kompetanse og personlige egenskaper fortsetter å være de to viktigste faktorene ved ansettelser. Viktigheten av fagkombinasjon fortsetter å øke, også i år Hvilke faktorer legge dere mest vekt på ved ansettelse av en kandidat?

16 Andelen som er skeptiske til å ansette nyutdannede ingeniører ligger på samme nivå som for 2016
Hvor skeptisk ville du være til å ansette nyutdannede ingeniører fremfor ingeniører med arbeidserfaring?

17 40 % av virksomhetene innen stat er skeptisk til ansettelse av nyutdannede ingeniører. Dette er en signifikant økning på 14 prosentpoeng fra 2016 Andel som er meget/noe skeptisk til å ansette nyutdannede ingeniører etter sektor/avtaleområde: NB! Spekter kun 7 intervju (2016)

18 Andelen som sier at de har måttet si opp eller permittert ingeniører det siste året grunnet bortfall av arbeid er på samme nivåer som 2016 Har din virksomhet i løpet av det siste året måttet si opp eller permittere ingeniører grunnet bortfall av arbeid? 99% av kommunene har IKKE sagt opp eller permittert noen siste året. Dette er samme nivå som i 2016 og i 2015. 20% i privat sektor sier at de har sagt opp eller permittert noen grunnet bortfall av arbeid. Dette er en nedgang på 4 prosentpoeng siste år. På Vestlandet oppgir 21% at de har sagt opp eller permittert noen p.g.a. bortfall av arbeid. Dette gjelder spesielt for Rogaland med 37%.

19 Framtiden 19

20 Tendensen fra tidligere år er snudd, og flertallet tror nå på behov for flere ingeniører. Dette er en signifikant økning fra 2016 på 12 prosentpoeng Hvis vi ser fremover. Tror du at det vil bli behov for flere eller færre ingeniørstillinger i din virksomhet de neste 3 årene, eller tror du antallet vil være det samme som nå? Behovet for flere ingeniører er størst innen privat sektor (66%), mens man innen Stat og Kommune finner de største andelen som mener at behovet vil forbli som det er i dag. (Se også neste slide)

21 Behovet for flere ingeniører er klart størst innen privat sektor, som tidligere år. Behovet innen privat sektor er på samme nivå som i 2015 Andel som tror det vil bli behov for flere de neste 3 årene etter sektor/avtaleområde: NB! Spekter kun 7 intervju (2016)

22 Behovet er fremdeles størst innen bygg, etterfulgt av elektro og maskin. Men behovet for type ingeniør varierer mellom de forskjellige sektorene Hvilke typer ingeniører tror du det vil være mest behov for i din virksomhet de nærmeste årene? Behovene er noe forskjellig i de forskjellige sektorene: Kommune: bygg, vann og avløp, planlegging og veg Stat: data og bioingeniør Privat: maskin, data elektronikk og automasjon KS Energi: elektro, energi/el-kraft Spekter Helse: bioingeniør, medisin-teknisk

23 48 % av deltakerne i undersøkelsen mener at det vil bli enkelt (meget eller ganske) å få tak i kvalifiserte ingeniører neste 3 år. Dette er på samme nivå som i 2016, men en signifikant økning på 20 prosentpoeng siden 2015. Tror du det vil være meget enkelt, ganske enkel, ganske vanskelig eller meget vanskelig å få tak i kvalifiserte ingeniører til din virksomhet i løpet av de neste 3 årene?

24 Andelene som mener det er vanskelig å få tak i kvalifiserte ingeniører variere innenfor de forskjellige sektorene Andel som synes det er ganske/meget vanskelig å få tak i kvalifiserte ingeniører de nærmeste årene etter sektor/avtaleområde: NB! Spekter kun 7 intervju (2016)

25 Riktig fagkombinasjon og kvalifiserte søkere vil fremdeles være de to største utfordringene i de neste tre årene Base: tror det vil bli vanskelig å få tak i kvalifiserte ingeniører neste 3 år (n=232, 2017): Hvorfor tror du det vil bli vanskelig å få tak i kvalifiserte ingeniører til din bedrift i løpet av de neste 3 årene?

26 42 % tror at arbeidsmarkedet for ingeniører i Norge vil bli bedre de neste 3 årene. Dette er en signifikant økning på 25 prosentpoeng fra 2016 Hvordan tror du det generelle arbeidsmarkedet for ingeniører i Norge vil se ut de neste 3 årene? Signifikant flest som tror det blir bedre innen Privat sektor (46%). Sammenlignet med totalbildet er det også signifikant flere innen privat sektor som mener det generelle arbeidsmarkedet i Norge blir trangere de neste tre årene (16%). Justering av spørsmålstekst i 2015

27 28 % mener i 2017 at de kan miste ingeniørkompetanse i de nærmeste årene som de ikke er i stand til å erstatte. Dette er en signifikant økning på 6 prosentpoeng siste året. Ser du for deg at dere kan miste ingeniørkompetanse de nærmeste årene, dvs. at ingeniører slutter eller går av med pensjon uten at dere er stand til å erstatte denne kompetansen? Kommunal sektor (39%) tror i større grad enn de øvrige at de vil miste ingeniørkompetanse, mens privat sektor i mindre grad tror de vil miste kompetanse (75%) – se neste slide.

28 Det er signifikant flere innenfor Kommunal sektor som tror de vil miste ingeniørkompetanse de nærmeste årene. Andel som tror de vil miste ingeniørkompetanse nærmeste årene etter sektor/avtaleområde: NB! Spekter kun 7 intervju (2016)

29 Den viktigste grunnen til at man ikke tror man vil miste ingeniørkompetanse er at firmaet er attraktivt, med gode betingelser og arbeidsforhold Base: Tror ikke de vil miste ingeniørkompetanse de nærmeste årene (n=522 (2016) og n=484 (2017)): Hva er årsakene til at du ikke ser for deg at dette kan skje?

30 Som tidligere år mener flertallet at det er behovet for ingeniører som vil være størst i fremtiden
Vil behovet (fremover) være størst for ingeniører eller sivilingeniører i din virksomhet? Spekter Helse har i større grad enn de øvrige behov for ingeniører (95%), fulgt av KS Energi (76%) og Kommunesektoren (67%). Statlig sektor oppgir i større grad enn de øvrige å ha størst behov for sivilingeniører (31%) Privat sektor har likt behov for både Ingeniører og sivilingeniører (28%).

31 Kontakt Lise Campbell Lehne Anna Cornelia Torp Senior Konsulent,
Ipsos Loyalty Anna Cornelia Torp Research Executive


Laste ned ppt "Fremtidig behov for ingeniører – 2017"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google