Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Frihandel og proteksjonisme Proteksjonisme er det motstykket til frihandel. Proteksjonisme er bruk av toll, importkvoter og andre handelshindringer for.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Frihandel og proteksjonisme Proteksjonisme er det motstykket til frihandel. Proteksjonisme er bruk av toll, importkvoter og andre handelshindringer for."— Utskrift av presentasjonen:

1

2 Frihandel og proteksjonisme Proteksjonisme er det motstykket til frihandel. Proteksjonisme er bruk av toll, importkvoter og andre handelshindringer for å beskytte eget næringsliv mot utenlandsk konkurranse. Landbruket er et eksempel på en næring med mye proteksjonisme. Begrunnelser for dette er sikkerhet og distriktspolitikk Proteksjonisme blir også begrunnet med at det skal støtte nye næringer i en overgangsfase.

3 Handelshindringer En importtoll er en avgift som blir lagt på importerte varer og tjenester. Se figurene 17.1 og 17.2 for effekten av importtoll.

4 Handelshindringer Importtoll gir effektivitetstap.

5 En importkvote er en grense for hvor mye myndighetene tillater importert av en vare. Også importkvoter fører til effektivitetstap: Handelshindringer

6 Organisasjoner og handelsavtaler En handelsavtale er en avtale mellom to eller flere land om å redusere handelshindringene mellom land. Det finnes en rekke regionale handelsavtaler: ASEAN, NAFTA, Mercosur og EU og EFTA. Det finnes også globale handelsavtaler. I en særstilling står WTO

7

8 EU EU er en tollunion, der en i tillegg til fri handel mellom medlemslandene også har felles tollsatser og felles handelspolitikk overfor andre land. Det indre marked sikrer de fire friheter, dvs. fri bevegelse av varer, tjenester, personer og kapital. EUs viktigste institusjoner er: Det europeiske råd, Ministerrådet, Europakommisjonen, Europaparlamentet og Den europeiske sentralbanken. EU har 27 medlemsland med til sammen rundt 500 millioner innbyggere.

9 EFTA og EØS-avtalen Norge er sammen med Island, Sveits og Liechtenstein med i EFTA. EØS-avtalen sikrer EFTA-landene Norge, Liechtenstein og Island adgang til EU-markedet. Hovedpunkter i EØS-avtalen: – De fire friheter – Felles konkurranseregler – Adgang til markedene for offentlige anskaffelser i de andre EØS-landene – Samarbeid om miljøvern, utdanning, forskning og forbrukerspørsmål

10 Forskjeller mellom EØS og EU-medlemskap EØS-avtalen omfatter ikke landbruk, fiskerier og avtaler om handel med land utenfor EØS. EØS-avtalen omfatter ikke penge- og finanspolitikken, utenrikspolitikken, sikkerhetspolitikken eller handelspolitikken. EØS-avtalen gir EFTA-landene en reservasjonsrett, slik at de nye ordningene skal komme inn i EØS-avtalen.

11 Verdens handelsorganisasjon (WTO) WTO arbeider for friere verdenshandel WTO har flere oppgaver. Tre av de viktigste er: – Forhandlingsrunder – Overvåking av regelverk for internasjonal handel – Konfliktløsning For små land som Norge er det viktig at handelen foregår i organiserte former. WTO er derfor viktig for Norge.

12 Hovedprinsippene i WTO-avtalen Bestevilkårsklausul (likebehandling): Innenfor WTO kan et land ikke diskriminere mellom sine handelspartnere. Nasjonal behandling: Importvarer og innenlandske varer skal behandles likt. Oversikt og forutsigbarhet Rettferdighet: WTO arbeider både for fri handel og for rettferdig handel.


Laste ned ppt "Frihandel og proteksjonisme Proteksjonisme er det motstykket til frihandel. Proteksjonisme er bruk av toll, importkvoter og andre handelshindringer for."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google