Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Verdensarv som basis for næringsutvikling på Vega.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Verdensarv som basis for næringsutvikling på Vega."— Utskrift av presentasjonen:

1 Verdensarv som basis for næringsutvikling på Vega

2 Vegaøyan verdensarvområdet Vegaøyan viser hvordan generasjoner av fiskere og bønder gjennom de siste 1 500 år har opprettholdt en bærekraftig levemåte i et værhard område nær polarsirkelen, basert på den nå unike tradisjonen med ærfugldrift. Statusen er også en hyllest til kvinners bidrag i dunprosessen.

3

4 Et menneskeskapt landskap som er et vitnesbyrd om mennesker som har utviklet særegne og enkle levemåter i et ekstremt værhardt område rett sør for Polarsirkelen.

5 Egg- og dunnæring En unik tradisjon med ærfugldrift som har vedvart i området i mer enn tusen år.

6 Fauna 222 fuglearter Nordens viktigste overvintringsomr. for sjøfugl. Verdens største storskarvkoloni Teist og ærfugl Grågås og kvitkinngås Hare, elg, rådyr

7 Det spirer og gror på Vega!

8 Nationen 13.08.08: Janne Hestvik satser stort på hjemmebakeri på gården på Vega. Gründere som henne har gjort at Sør-Helgeland har ristet av seg jumboplassen i nyskapingsbarometeret. Gründerviljen hever seg på Vega Å bli en del av verdensarven har pirret skapergleden på Vega og i resten av Sør-Helgeland..

9 Utviklingstrekk for næringslivet Økning fra 120 til 350 sengeplasser i 2005- 2007 7 serveringssteder Økt tilbud for overnatting i øyværene Båtrute i verdensarvomr. ble etablert i 2006 Fra 5000 til 15000 turister på 4 år. Næringslivet stiftet eget næringsselskap. Landbruk: Investeringer for over 30 mill. Vega Delikatesser ekspanderer, har hele fylket som marked. Callsenter under etablering. 2 laksekonsesjoner

10 Verden ser på Vega Internasjonal status NRK-serien ”Himmelblå” Cruise-interesse – Hurtigruten Group TYDELIGGJØRE SATSINGEN PÅ REISELIV SAMTIDIG SOM TRADISJONS- NÆRINGEN SKAL BEVARES.

11

12 Bremstein Et av de største fiskeværene i Vegaøyan som nå er istandsatt. Eies av Vega Skjærgårdspark. Besøkende kan leie buene. Skal ha vertskap i sommer som kan ta med gjestene ut i båt.

13 Lånan Det største egg- og dunværet i Vegaøyan der grunneierne har etablert Utværet Lånan AS www.lanan.nowww.lanan.no Tar i mot turister til omvisning og som kan bo få sammen med fuglevokterne. Har verdens eneste museum med hekkende fugl.

14 Skogsholmen Grunneierne har gått sammen i velforening, renovert skole-internatet og gjort det om til Skogsholmen Gjestehus. Rundt 30 sengeplasser, kafé og gjestekai.

15 Hysvær Egg- og dunvær med Gåkkå Mathus, sauedrift og fiske. Fire fuglevoktere som passer ærfuglen. Åpning av verdensarven og verdensarvbauta.

16 Et av de største fiskeværene i Vegaøyan med unik bygnings- historie. Fredet som spesielt verneverdig kulturminne på kysten. 20 av bygningene er istandsatt av Riksantikvaren. Skjærvær

17 ”Den verdifulle kystkultur”

18 Bremstein Medprosjekt Lånan Stedsutvikling Vega Kystgård Fotoutstilling Kystkulturskole Prosjekter på til sammen 12 mill. Har utløst ca. 4,2 fra verdiskapingsprogrammet. Samfinansiering med andre off. finansieringsordninger. Har skapt en etablererånd!

19 Vega kystgård

20 Gamle samvirkelag- eiendommen

21 Stedsutvikling

22 Regjeringens reiselivsmelding: Verdensarvområdene skal utvikles som fyrtårn for den beste praksis innenfor natur- og kulturminneforvaltning. Fortellinger fra kystnorge Vertskap og guiding

23 Valgt ut som èn av fire piloter i Norge som skal vise beste praksis innen ”Bærekraftig reiseliv”.

24 Bærekraftig turisme på Vega I den videre utviklingen blir det viktig å ta hensyn til det sårbare kulturlandskapet og det rike dyre- og fuglelivet. Geoturismekonseptet

25 Besøkspunktenes sårbarhet Bevare stedets autentisitet og integritet Analyse av besøkspunktene sårbarhet Forslag til tiltak for tilrettelegging Kapasitetsanalyse på hovedøya. Hvor mange besøkende kan vi betjene, mht. butikker, overnatting, ferjekapasitet.

26 Reiselivsstrategi Bygge opp Vega om primærattraksjon (trafikkbygger) på Helgeland Sikre regional og lokal forankring av arbeidet. Bygge opp et godt mottaksapparat Profilering Produktutvikling og tilrettelegging Merkevarebygging og design – felles grafisk profil for verdensarvprodukter

27 Takk for meg!


Laste ned ppt "Verdensarv som basis for næringsutvikling på Vega."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google