Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ."— Utskrift av presentasjonen:

1 Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ

2 Protein- oppbygging Er kjedet sammen av byggesteiner som kalles aminosyrer Det finnes 20 ulike aminosyrer 9 aminosyrer er essensielle, dvs. at kroppen ikke kan lage dem selv.

3 Protein - oppgaver Oppbygging av celler og vev i kroppen Utgangspunkt for hormoner og enzymer Gir energi

4 Komplett protein Animalsk protein som kjøtt, fisk, egg og meieriprodukter Inneholder alle de essensielle aminosyrene

5 Ikke- komplett protein Vegetabilsk protein som korn, ris, bønner og linser Mangler eller har lite av en eller flere av de essensielle aminosyrene

6 Ikke- komplett protein En kombinasjon av ulike matvarer kan gi alle de essensielle aminosyrene

7 Karbohydrater - oppbygging Er bygget opp av en eller flere ringformede molekyler som kalles monosakkarider. Det finnes 3 ulike monosakkarider som kan kombineres på ulike måter.

8 Karbohydrater - disakkarider Er bygget opp av 2 monosakkarider. De smaker søtt og tas raskt opp i blodet.

9 Karbohydrater - oligosakkarider Er bygget opp av 3-10 monosakkarider De smaker ikke søtt Er ufordøyelige Brytes ned av bakterier i tarmen

10 Karbohydrater - polysakkarider Er bygget opp av fra ti til flere tusen monosakkarider De smaker ikke søtt Må brytes ned til monosakkarider før de tas opp i tarmen Kostfiber brytes ned av tarmbakterier

11 Karbohydrater - oppgaver Gir energi – lagres som glykogen Kostfiber bedrer fordøyelsen og gir jevnt blodsukker Sukker kan gi ujevnt blodsukker, tannråte og overvekt

12 Fett - oppbygging Er bygget opp av fettmolekyler. Stammen i et fettmolekyl kalles glyserol. 3 ulike typer fettsyrer kan være festet til glyserolstammen. Hvilke fettsyrer som festet til avgjør om vi får mettet, enumettet eller flerumettet fett.

13 Fett - oppgaver Gir energi Beskytter indre organer mot slag og støt Isolerer mot kulde Tilfører essensielle fettsyrer og fettløselige vitaminer Utgangspunkt for mange viktige stoffer, for eksempel kjønnshormoner Viktig del av cellemembranen

14 Fett - kilder


Laste ned ppt "Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google