Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Om Mikael Niemis Populärmusik från Vittula (2000)

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Om Mikael Niemis Populärmusik från Vittula (2000)"— Utskrift av presentasjonen:

1 Om Mikael Niemis Populärmusik från Vittula (2000)
Et vedheng i nord Om Mikael Niemis Populärmusik från Vittula (2000)

2 Kulturmøter og kulturkonflikter
”Stilætthælan planta i tre kultura her står jeg” (Bente Pedersen)

3 Presentasjon av boken Når? Hvor? Hva? 1960/70-tallet
Tornedalen i Pajala, i et område som kalles Vittula på folkemunne Hva? Romanen beskriver blant annet den språklige og menneskelige mindreverdighetsfølelsen i Pajala, sett gjennom øynene til Mattis

4 Presentasjon av forfatteren og hans forfatterskap
Mikael Niemi (1959) er født og oppvokst i Pajala Utgivelser Näsblod under högmässan (1988) Mitt i skallen! (1988) Änglar med mausergevär (1989) Med rötter häruppe (1989) Kyrkdjävulen (1994) Blodsugarna (1997) Populärmusik från Vittula (2000) Svålhålet (2004) Mannen som dog som en lax (2006)

5 Tenkepause Hvordan kan vi plassere i forhold til de andre pensumromanene (tematisk og formelt)?

6 Tittelen Populærmusik Vittula Geografi, språk og kultur

7 Suggererende skrøner Folkekultur Magisk realisme Grotesk realisme
Humor og ironi Magisk realisme Grotesk realisme Karneval Romansjangeren

8 Magisk realisme Litteratur hvor grensene mellom det rasjonelle og det irrasjonelle viskes ut, blir ofte kalt magisk realisme. Ved å tøye den realistiske tekstens grenser åpner den magiske realismen opp for andre måter å oppleve virkeligheten på. Det som skiller magisk realisme fra annen fantastisk litteratur, er at uforklarlige fenomener skjer i ellers realistiske omgivelser, og at personene opplever dem som en naturlig del av tilværelsen.

9 Grotesk realisme Begrepet stammer fra Bakhtin
Den groteske realisme har en subjektiv og ensidig fortellerholdning, inneholder uvanlig mange og er preget av sterkt overdrevne skildringer

10 Karneval Karnevalet har sterke tradisjoner i europeisk folklore:
Et vrengebilde av virkeligheten Den sosiale avstanden mellom folk opphører Det groteske og det høyverdige lever side om side

11 Karneval Karnevalistisk litteratur:
En omvendt form for logikk som snur verden på hodet Tilværelsens ordnede strukturer og moral holdes tilbake Eks: Ludvig Holbergs Nils Klims underjordiske reise som kom på latin i Boken har opprørske og samfunnskritiske elementer, humoristisk skildret i en ”omvendt” verden som helten møter på sin reise

12 Romansjangeren En folkelig kunstform Mangfoldighet Ekspansivitet

13 Humor En måte å appellere til lesere fra forskjellige sosiale- og kulturelle lag Er romanen kun en underholdningsroman?

14 Kulturmøter og kulturkonflikter
Romanen skildrer en brytningstid i Nord-Sverige Kulturmøter: Tre kulturer møtes: den tornedalsfinske, den finske og den svenske Språklige møter: Det svenske og meänkieli (tornedalsfinsk) Esperanto I tillegg kommer de internasjonale kulturelle og språklige kontaktene

15 Kulturmøter og kulturkonflikter
Det globale vs. Det lokale Kulturell motstand * Identitet som fortelling (jmf. Kunsten å gå av Lars Amund Vaage)

16 Fra perm til skjerm: Bok og film i skolen
Filmen kom i 2004 Filmregissør Reza Bagher

17 Fra perm til skjerm: Bok og film i skolen
Skolens norskundervisning har liten tradisjon for å nærlese film. Det kan derfor være lurt å gi god tid til innledende øvelser knyttet til kortfilm og filmens fortellermåte. Nettstedet YouTube har flere kortfilmer som kan brukes, og flere kommer stadig til. Den norske animasjonsstudenten Lasse Gjertsen har flere snutter til inspirasjon og illustrasjon av blant annet klipping, montasje og lyd.

18 Fra perm til skjerm: Bok og film i skolen
I en sammenligning av bok og film er det fort å falle i grøfta med en forutinntatt mening om at ”boka er bedre”. Det er nok mer fruktbart å studere bok og film med et annet utgangspunkt enn om filmen kopierer boken til punkt og prikke, f.eks: Gutten som ville være en av gutta av Lars Saabye Christensen og Ti kniver i hjertet av Marius Holst eller Høyere enn himmelen av Klaus Hagerup.

19 Fra perm til skjerm: Bok og film i skolen
Oppgaver til bok og film: Hvilke endringer er gjort i handling og persongalleri fra bok til film? Hvorfor tror du det er blitt slik? Hvordan forteller filmen med hensyn til iscenesetting, kinematografi, lyd og klipping i anslag og avslutning? Sammenhold dette med en nærlesing av første og siste avsnitt i boken. Hva finner du av likheter og forskjeller? Velg tre parallelle scener i bok og film og gjør det samme som i forrige oppgave. Velg ut et bestemt motiv og let etter spor i bok og film.

20 Tenkepause Gi en presentasjon av romanen og forklar hvordan 1. kapittel (”där Pajala tar klivet in i nutiden, musik uppstår och två småpojkar ger sig av med lätt packning”) passer inn i romanen som helhet. Gi en presentasjon av romanen og forklar hvordan 7. kapittel (”om rockmiusik, dess inverkan på det täcka könet och det vådliga i att kliva på utan att knacka”) passer inn i romanen som helhet.

21 Tenkepause Hva slags miljø utspiller romanen seg i (geografisk, sosialt, kulturelt og ideologisk)? Nevn de viktigeste personene i romanen? Hva slags relasjon er det mellom personene? Representerer personene ulike livssyn, roller…? Hvordan står personene i forhold til miljøet (innenfor, utanfor, i konflikt, tilpassing…) Hvordan blir det fortalt? Komposisjon, fortellerposisjon? Hvordan vil du karakterisere språket: dialektpreget, talemålsnært, poetisk, nøkternt, ordrikt, minimalistisk? Hva handler romanen om? Tematikk?


Laste ned ppt "Om Mikael Niemis Populärmusik från Vittula (2000)"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google