Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Dataspill i bibliotek Anders Futtrup

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Dataspill i bibliotek Anders Futtrup"— Utskrift av presentasjonen:

1 Dataspill i bibliotek Anders Futtrup
Lov og rett i L.A. Noire Dataspill i bibliotek Anders Futtrup

2 Det juridiske aspektet
Åndsverk Et åndsverk er et åndsverk om det oppfyller følgende tre kriterier: Det må dreie seg om et verk på det litterære, vitenskapelige eller kunstneriske området. Verket må ha ”verkshøyde”. Det må komme til uttrykk på en måte som kan oppleves av andre.

3 Opphavsrett Opphavsrett er ”den tidsbegrensede retten som forfattere, komponister, skapende kunstnere og andre opphavsmenn har til å råde over sine verk”. § 39g. Opphavsrett til datamaskinprogram som er skapt av en arbeidstaker under utførelsen av oppgaver som omfattes av arbeidsforholdet eller etter arbeidsgivers anvisninger går, med den begrensning som følger av § 3, over til arbeidsgiveren, med mindre annet er avtalt.

4 Lånereglene Fri bruk av verk - innebærer at man kan ”benytte verket innenfor bestemmelsens rammer uten å spørre opphavsmannen om tillatelse og uten å betale vederlag” Tvangslisens – opphavsmannen kan ikke motsette seg den bruk loven skisserer, men han har i slike tilfeller krav på et vederlag. Avtalelisens - en lovbasert, kollektiv avtale om bruk av åndsverk.

5 Hva dette betyr i praksis
Paragraf 19 i åndsverksloven sier: Bestemmelsen i første ledd gir, med unntak for byggverk og bruksgjenstander, ikke adgang til utleie. Heller ikke gir bestemmelsen adgang til utlån av maskinlesbart eksemplar av datamaskinprogram. Likestilt med leie er bytte som drives som organisert virksomhet.

6 ”trolig ikke besittelsesoverføringen være tilstrekkelig langvarig til at det er tale om et egentlig utlån”.

7 Å få på plass avtaler med produsenter
Spill er på vei inn i bibliotekene, og flere biblioteker ønsker nå å tilby dette til sine kunder. Siden spill er definert i åndsverksloven som programvare kan ikke bibliotekene tilby dette til sine kunder uten tillatelse fra spillets utgiver. For at vi skal kunne tilby spill til våre kunder må vi derfor på forhånd avklare med den enkelte produsent om de gir bibliotekene tillatelse til å tilby spill til utlån og/eller til bruk i bibliotek. Vi setter i utgangspunktet ingen restriksjoner på hvilke plattformer vi ønsker å tilby spill på, da flere biblioteker ønsker å ha ulike plattformer tilgjengelige i sine lokaler.

8 Svar Hei Andres, Det er ok

9 Små skjær i sjøen Problemstilling 1: Hvis bibliotekene tilbyr spill til utlån kommer ingen til å kjøpe spillene. Problemstilling 2: Utleie vs. Utlån Problemstilling 3: NORGE må spørre SKANDINAVIA som må spørre NORDEN som må spørre EUROPA som må spørre USA. EA, Ubisoft, Activision Blizzard, Namco Bandai, NGS, Microsoft, Capcom, Sega, THQ, KREA, Pan Vision, Warner, Disney og Sony.

10 Innkjøpskriterier Vi tilbyr i dag spill til: Nintendo Wii, Nintendo DS, Playstation 3, Xbox 360, Playstation 4 og Xbox One. Tilbyr lite eller intet til: PC, Nintendo Wii U, Nintendo 3DS

11 Hensyn Spill i kategorien AAA: GTA, Bioshock, FIFA, Last of Us
Sosiale spill: Rock Band, FIFA, NBA 2K Spill dere etterspør: Kingdom Hearts HD, Tales of Xilia Kapasitet

12 PEGI Europeisk standard Portugal Symboler

13 Metacritic.com

14 Alt er moro for noen

15 Takk Anders Futtrup


Laste ned ppt "Dataspill i bibliotek Anders Futtrup"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google