Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kommunale døgnplasser – øyeblikkelig hjelp

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kommunale døgnplasser – øyeblikkelig hjelp"— Utskrift av presentasjonen:

1 Kommunale døgnplasser – øyeblikkelig hjelp
Ofoten regionråd

2 Samhandlingsreformens mål og strategier
Kvalitet; Møte pasienter/ brukere på en bedre måte Rett behandling på rett sted til rett tid Koordinerte tjenester Bærekraft; Redusert behov for helsetjenester Dempet vekst i bruk av sykehus En større del av helsetjenestene ytes av kommunehelsetjenesten Folkehelsesatsing Satsing på hab/ rehabilitering Desentralisering der dette kan skje uten å svekke kvaliteten Brukerinnflytelse Avtalte behandlingsforløp Forpliktende samarbeid Bruk av IKT Kvalitetskrav til fastlegene Utdanning, rekruttering, forskning og innovasjon Målene er de samme som i stortingsmelding I lovproposisjoner og stortingsmelding om nasjonal helse og omsorgsplan har regjeringen ønsket å tydeliggjøre strategier og virkemidler for å sikre måloppnåelse 2 12. januar 2019 Kilde: Helsedirektoratet 2

3 Samhandlingsreformens mål og strategier
Kvalitet; Møte pasienter/ brukere på en bedre måte Rett behandling på rett sted til rett tid Koordinerte tjenester Bærekraft; Redusert behov for helsetjenester Dempet vekst i bruk av sykehus En større del av helsetjenestene ytes av kommunehelsetjenesten Folkehelsesatsing Satsing på hab/ rehabilitering Desentralisering der dette kan skje uten å svekke kvaliteten Brukerinnflytelse Avtalte behandlingsforløp Forpliktende samarbeid Bruk av IKT Kvalitetskrav til fastlegene Utdanning, rekruttering, forskning og innovasjon Målene er de samme som i stortingsmelding I lovproposisjoner og stortingsmelding om nasjonal helse og omsorgsplan har regjeringen ønsket å tydeliggjøre strategier og virkemidler for å sikre måloppnåelse 3 12. januar 2019 Kilde: Helsedirektoratet 3

4 Kommunens øyeblikkelig hjelp-plikt og plikt til å tilby døgnopphold
En pasient trenger øyeblikkelig hjelp hvis vedkommende er i en tilstand eller situasjon der utredning eller behandling er påtrengende nødvendig. Tilstanden behøver ikke være kritisk eller livstruende, men pasienten har behov for utredning eller behandling uten unødvendig venting.

5 Som et ledd i samhandlingsreformen blir kommunenes ansvar for øyeblikkelig hjelp utvidet til også å omfatte kommunalt tilbud om døgnopphold for øyeblikkelig hjelp. Plikten følger av loven § 3-5 tredje ledd som lyder: ”Kommunen skal sørge for tilbud om døgnopphold for helse- og omsorgstjenester til pasienter og brukere med behov for øyeblikkelig hjelp. Plikten gjelder kun for de pasienter og brukere som kommunen har mulighet til å utrede, behandle eller yte omsorg til.”

6 Krav til tilbudet Tilbudet som etableres skal være bedre eller like godt som alternativt tilbud i spesialisthelsetjenesten. Sykepleier tilgjengelig 24 timer i døgnet. Nødvendig medisinskfaglig kompetanse sett opp mot aktuelle pasientgrupper. I organiseringen av legetjenesten må det tas høyde for at akutte situasjoner og endringer i pasienters tilstand, i mange tilfeller, stiller krav til kort responstid.

7 Øyeblikkelig hjelp døgntilbud i kommunene
Hvorfor og hvordan? Et bedre tilbud til pasientene Plikt for kommunene fra 2016 Gradvis innføring Hvordan er tilskuddsordningen? Fastsatt økonomisk ramme, kriterier for tildeling Søknadsprosedyrer for 2012, Halvparten som tilskudd fra Helsedirektoratet Andre halvparten fra helseforetaket Kilde: Helsedirektoratet

8 Vedtak i OSO OSO legger til grunn at ø-hjelpsengene i Ofoten og Troms organiseres slik at de blir et godt og robust faglig akuttilbud i kommunene med god og velorganisert støtte fra UNN. OSO oppnevner et KSU som skal foreslå antall og lokalisering av ø-hjelpsenger i Ofoten og Troms i henhold til det foreslåtte mandatet i denne saken. KSU 1 – 2012 består av følgende medlemmer:              

9 Margrethe Hagerupsen (Midt - Troms regionråd)
Kjetil Hallen (Nord - Troms regionråd) Wenche Folberg (Ofoten regionråd)(leder) Karin Berger (Tromsø og omegn regionråd) Eva T. Olsen (Tromsø og omegn regionråd) Brynjulf Hansen (Sør - Troms regionråd) Bjørn Engum (UNN) Markus Rumpsfeld (UNN) Anne Grethe Olsen (UNN) Arbeidet skal samordnes med KSU 3 – 2011, som utarbeider forslag til tjenesteavtale 4, og avsluttes innen

10 ETABLERING AV KOMMUNALE DØGNOPPHOLD
PLANER FOR ETABLERING AV KOMMUNALE DØGNOPPHOLD ØYEBLIKKELIG HJELP I TROMS OG OFOTEN Kommune Plan for når hvor sammen med hvem Samarbeide med hvilket sykehus Avtale inngått Evenes 2016 I sykehuset Kjøp av tjenesten fra UNN inntil det blir et ord inært kommunalt ansvar. Det vil vurderes å etablere tilbudet i egen regi eller i samarbeid med andre kommuner. UNN Harstad Nei Tjeldsund fra UNN. Ballangen Har legevakt i Narvik UNN Narvik Tysfjo rd 2013/14 Planlegger utbygging ved Prestegårdstunet sykehjem Alene 2012/2013 Narvik REO Evt. andre kommuner i UNN Narvik Ja Ofoten

11 Når skal kommunen ha etablert døgnbasert ø-hjelp?
2013 2015 2016 2014 2012 Midler utløses (overføres kommunen) fra det tidspunkt man iverksetter tilbudet – senest 2016

12

13 UNNs vurdering I sin anbefaling om organisering av døgnplasser med ø-hjelpsfunksjoner i kommunene, tar UNN utgangspunkt i vedtakspunkt 1 med OSOs forventninger om etablering av et godt og robust faglig akuttilbud i kommunene med god og velorganisert støtte fra UNN. Dette vil som hovedprinsipp innebære at en bygger på og legger opp til den samarbeidsstruktur som er etablert og innarbeidet over en lang periode mellom kommunene og UNN.

14 UNNs vurdering (2) Konkret betyr disse strukturene hovedbaser i Nord Troms (Nordreisa), Midt-Troms (Lenvik), Sør Troms (Harstad), Ofoten (Narvik) og Tromsø og omegn (Tromsø). Det vil videre være naturlig å bygge videre på tjenester, kompetanse og infrastruktur som allerede finnes ved Troms Militære Sykehus i Bardu. 

15 UNNs vurdering (3) Med utgangspunkt i den nasjonale veilederen for kommunale døgnplasser med ø-hjelpsfunksjoner, må det legges opp til at kommuner både ut fra faglige og økonomiske forhold i størst mulig grad legger opp til et samarbeid om de aktuelle døgnplassene. Med krav om døgnkontinuerlig tilgang til medisinsk kompetanse, vil det sterkt anbefales at kommunene også benytter etablerte systemer for legevaktsamarbeid (med mindre disse er ambulerende).

16 Kilde: UNN

17 Økonomi Kommunene vil fra 2016 ha plikt til å tilby øyeblikkelig hjelp døgnopphold. Dette tilbudet skal fases inn i alle landets kommuner i løpet av de fire årene Kommunenes utgifter til etablering og drift av øyeblikkelig hjelp døgnplasser er beregnet til mill. (kr 4330 pr. døgn) fra 2016.

18 Økonomi (2) Beregningen har tatt utgangspunkt i historisk forbruk av øyeblikkelig hjelp- plasser, og midlene er fordelt etter samme fordelingsnøkkelen som er brukt til utskrivningsklare pasienter og kommunal medfinansiering. For å få utbetalt tilskuddsmidler for etablering av tilbud om øyeblikkelig hjelp døgnopphold, må den enkelte kommune dokumentere at de har satt i verk eller har konkrete og forpliktende planer for etablering av tiltak. Dette skal dokumenteres gjennom avtalen som skal inngås mellom kommunen og regionale helseforetak/helseforetak.

19 Økonomi (3) Fra får kommunene i Ofoten følgende innarbeidet i rammetilskuddet: Ballangen kr Tysfjord kr Narvik kr Evenes kr Tjeldsund kr Søknadsfrist 2012 er For senere år 1. mars.

20 Økonomi (4) Narvik: For 2012 er det satt av 1 mill. til prosjekt kommunale døgnplasser øyeblikkelig hjelp i Narvik kommune. Midler for 2013 benyttes til drift av 3 plasser i tilknytning til Narvik Reo.

21 Narvik rehabiliterings-, etterbehandlings- og observasjonsenhet (REO)
UNN Narvik Narvik rehabiliterings-, etterbehandlings- og observasjonsenhet (REO) Sykehjem Andre tilbud i regi av kommunen Hjemmetjenesten Brukerne bor hjemme med bistand fra hjemmetjenesten Tildelingskontoret i kommunen

22 Rehabilitering 4 senger (inntil 3 måneder) Etterbehandling 8 senger
Narvik REO Rehabilitering senger (inntil 3 måneder) Etterbehandling 8 senger (inntil 3 uker) Tidlig utskrivning Etterbehandling Observasjon senger (1-3 dager)

23 Dokumentliste Veiledningsmateriale kommunale døgnplasser øyeblikkelig hjelp Tjenesteavtale 4 mellom UNN og Narvik kommune (Oppsummering av kommunale døgnplasser øyeblikkelig hjelp i Troms – Ofoten KSU 1/2012) Samarbeidsavtale kommunale døgnplasser øyeblikkelig hjelp i ved Narvik REO mellom UNN og Narvik kommune Søknad fra Narvik kommune til Helsedirektoratet Notat fra Åse Berit Vrenne, Hos-rådgiver Presentasjoner og materiale fra Helsedirektoratet


Laste ned ppt "Kommunale døgnplasser – øyeblikkelig hjelp"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google