Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Temaverksted del II, 10. mai 2016 Oppvekst- og utdanningskomiteen

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Temaverksted del II, 10. mai 2016 Oppvekst- og utdanningskomiteen"— Utskrift av presentasjonen:

1 Temaverksted del II, 10. mai 2016 Oppvekst- og utdanningskomiteen
Læringsløp Drammen. Å lykkes i hele læringsløpet. Norges Beste

2 Hva er sammenhengen bak ”Læringsløp Drammen”?

3 Kvalitetsplan ”Læringsløp Drammen”
Kvalitetsplanen for ”Læringsløp Drammen – å lykkes i hele læringsløpet” skal være en overordnet plan for kvalitetsutvikling i barnehage, skole og oppvekst. Planen vedtas av bystyret som er skoleeier, og gjennomføres av ansatte og ledere i barnehage, skole og oppvekst. Det betyr at planen må være tydelig på hva, hvorfor, hvordan og når. Samtidig må kvalitetsplanen overlate en stor del av ”hvordan” til sektoren selv. Tillit er et ord som staves likt begge veier, og i Drammen er det god tradisjon for tillitsbasert utvikling i nært samarbeid mellom politisk og faglig nivå. Kvalitetsplanens overordnede føringer skal brytes ned i en konkret gjennomføringsplan for barnehage, skole og oppvekst frem mot 2020, og grad av måloppnåelse skal jevnlig rapporteres tilbake til bystyret ved oppvekst- og utdanningskomiteen.

4 Læringsløp Drammen – strategi, konkretisering og gjennomføring
Bystyret Politisk strategiplan for kvalitetsutvikling Ambisjoner, mål og tiltak på et overordnet nivå Kvalitetsplan – læringsløp Drammen Rådmann v/utdanningsdirektør Strategiplan operasjonalisert av utdanningsdirektør Mål til tiltak operasjonalisert i milepæler frem mot 2020 Hovedevaluering i 2019 Gjennomføringsplan – læringsløp Drammen Virksomhetsnivå Virksomhetsplaner tilpasset gjennomføringsplan og læringsløp Drammen Felles rammeverk for utvikling for barnehage og skole Virksomhetsplaner – læringsløp Drammen

5 Læringsløp Drammen – strategi, konkretisering og gjennomføring
Mål Hovedtiltak Operasjonaliserte tiltak for måloppnåelse på kort og lang sikt Milepæler Ansvarliggjøring Veiledning, støtte og kompetansebygging (kompetansesenteret) Virksomhetsforankret og operasjonalisert Kvalitetsplan Kvalitetsplan Gjennomføringsplan Gjennomføringsplan Gjennomføringsplan Gjennomføringsplan Virksomhetsplan

6 Læringsløp Drammen – strategi, konkretisering og gjennomføring
Aktiviteter og ansvar 2015 2016 2017 2018 2019 2020 Kvalitetsplan for læringsløp Drammen Prosjektgrupper Barnehager, skoler og oppvekst Foresatte Forskere Gjennomføringsplan for læringsløp Drammen Utdanningsdirektør Utdanningsdirektørens utviklings- og planrådgivere Referansegrupper Virksomhetsplaner for læringsløp Drammen Virksomhetsleder og ansatte Felles forpliktelse, men ulik gjennomføring Avklart virksomhetsplan med utdanningsdirektør

7 Læringsløp Drammen – gjennomføring og ansvarssetting
Oppvekst- og utdanningskomiteen Styring Utdanningsdirektør Virksomheter skole Virksomheter barnehage Virksomhet senter for oppvekst Introduksjons-senteret Referansegruppe Forskergruppe Kompetansesenter Ledelse

8 Hovedmodell for læringsløp Drammen

9

10 Kompetansegrunnmur Barn og unges fremtidige liv bestemmes i stor grad av hva de lærer og erfarer i barnehage og skole. Ingen tidligere generasjon har vært så avhengig av kvaliteten i barnehage og skole. Konsekvensene ved å ikke lykkes er svært alvorlige både for enkeltindividet og samfunnet som helhet. Ved å se på kravene til kompetanse i arbeidslivet i et perspektiv som peker både bakover og fremover blir dette svært tydelig. I 1972 var nær 60 prosent av arbeidsstyrken ufaglært. I 2014 var drøyt 21 prosent – 400 000 færre enn i av den totale arbeidsstyrken ufaglært, og i 2030 vil behovet for ufaglærte være 16 prosent av arbeidsstyrken i følge SSB.

11 Kvalitetsrammeverk Å bygge en sterkere kompetansegrunnmur og realisere barn og unges fulle potensial forutsetter høy kvalitet i det arbeidet som legges ned i barnehage, skole og på oppvekstområdet. Verken ansatte eller ledere skal stå alene, eller kan stå alene, når økte forventninger skal innfris. Læringsløp Drammen illustrerer dette og fremhever at en bred kompetansegrunnmur (de tre innerste sirklene) må besvares opp med et felles kvalitetsrammeverk. Kvalitetsrammeverket skal være katalysatorer for utvikling av læringsmiljø, profesjonsutvikling og ledelse som hviler på felles standarder. Systemforutsetningene (ytterste sirkel) er organisatoriske tiltak som skal styrke det store laget i arbeidet med å heve forventningene og øke læringsutbyttet til barn og unge i Drammen.

12 Et godt læringsmiljø er opprettholdt av menneskelig aktivitet og dermed alltid mulig å endre. Høy kvalitet i læringsmiljøet er ofte avgjørende for læringsutbyttet til barn og unge. Motivasjon for læring vises ofte i den innsatsen barn og unge legger ned, det engasjementet de uttrykker og den tilfredsstillelsen måloppnåelsen skaper. Faktorene som har størst betydning for kvaliteten i læringsmiljøet kan alle analyseres, bearbeides og utvikles.

13 ”Det er på arbeidsplassen man blir arbeidsfolk” heter et gammelt ordtak, og det er mye sannhet i ordtaket. I et langt yrkeskarriereperspektiv går den formelle utdannelsen over noen får år, mens antall år i arbeidslivet strekker seg gjerne opp mot 40 år og lengre. Utøvelsen av eget arbeid i sammen med andre kollegaer må jobbes med kontinuerlig. Lærere, andre ansatte og ledere etterspør ofte mer læring som tar utgangspunkt i arbeidsplassen utfordringer. Med ”Fremragende profesjonsutvikling” settes dette tydelig på dagsorden, og alle ansatte og ledere skal oppleve å bli satset på i hele karriereløpet.

14 Nyere systematiske kunnskapsoppsummeringer finner klare effekter av ledelsens handlinger på barn og unges læringsutbytte. Den lederhandlingen som gir størst utslag er at lederen deltar aktivt, sammen med lærerne og andres ansette, i virksomhetens læreprosesser. Det viktigste en leder kan gjøre er å legge til grunn at praksis alltid kan bli bedre. Alle som arbeider i barnehage og skole må ha felles vilje til og felles ønske om at alle som arbeider i skole og barnehage må kunne lære hvordan de kan bli bedre praktikere. Et systematisk arbeid for å bli bedre kan ikke ta utgangspunkt i praksisutfordringene alene, men må også bygge på forskningsinformert kunnskap om hva som gir best effekt på barn og unges læring og utvikling.

15 Forsterkningstiltak i ”Læringsløp Drammen”
Barnehageplass til alle og gratis barne-hage for barn i lavinntektsfamilier Aktivitetsskole Sommerskole Et 11. kvalifiseringsår ”Jeg vil”

16 Planens oppbygning Sammendrag
Læringsløp Drammen. Å lykkes i hele læringsløpet Hva er viktig situasjonskunnskap for utvikling av Læringsløp Drammen Hvordan skal vi utvikle Læringsløp Drammen i kvalitetsplanperioden? Overordnede tiltak for læringsløp Drammen Vedlegg (begrepsforklaringer, prosessbeskrivelse og fakta)

17 Milepæler – vi nærmer oss 
SEP OKT NOV DES JAN FEB MAR APR MAI JUN Styringsgruppe og prosjektgrupper nedsatt. Mandat vedtatt Prosjektgruppene leverer første innspill av gjennomført arbeid Prosjektgruppene leverer andre innspill av gjennomført arbeid Prosjektgruppene og samarbeidsparter gir innspill Politisk sak til komité og bystyre Konsulent- og forskermiljø er valgt og første utfordringsanalyse foreligger Styringsgruppa legger frem 1. utkast til handlingsplan Styringsgruppa legger frem 2. utkast til handlingsplan og ber om innspill Styringsgruppa utarbeider endelig utkast til handlingsplaner Styringsgruppa utarbeider endelig utkast til handlingsplaner


Laste ned ppt "Temaverksted del II, 10. mai 2016 Oppvekst- og utdanningskomiteen"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google