Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

YRKESFAGLIGE UTFORDRINGER

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "YRKESFAGLIGE UTFORDRINGER"— Utskrift av presentasjonen:

1 YRKESFAGLIGE UTFORDRINGER
Seksjonskonferansen 2005

2 Hovedutfordringener som er felles for seksjonene
Videreutvikle seksjonsarbeidet på alle nivåer i Fagforbundet Målsetting: Alle yrkesgrupper og bransjer har et yrkesfaglig tilbud Erfaringer og tilbakemeldinger i 2004, viser at seksjonsarbeidet etterhvert går seg til på fylkesnivå. Selv om vi fortsatt kan øve på å se seksjonsarbeidet som en naturlig og integrert del av forbundets totale virksomhet. For at vi skal nå målet, må seksjonsarbeidet også fungere på fagforeningsnivå. Her er det mange som sliter. Hvordan er situasjonen i dette fylket? Hvordan kan fylkesstyret tilrettelegge for seksjonene på foreningsnivå? KISS: Keep It Short, Smart and Simple (start i det enkle, ikke gjør det for komplisert)

3 SHS - Fokusområder 2005 - Kortversjon
Opprette faglige arbeidsgrupper Ny utdanning Etikk og yrkesetikk Kvalitetskampanjer 2005 Kompetanseutvikling for yrkesgruppene Styrke samarbeidet og kommunikasjonen i Fagforbundet 1)Opprette faglige arbeidsgrupper: Brev er sendt ut til alle ledere/medlemmer av eksisterende råd/arbeidsgrupper for å informere om styret nedleggelsesvedtak - samt planer for opprettelse av nye grupper. To nye arb grupper ble nedsatt i styremøtet i desember 2004: Faglig arbeidsgruppe for prehospitale tjenester og faglig arbeidsgruppe for kjøkken- og kantinepersonell. 2) Ny utdanning - prosjekt For å sikre at SHS-styrets forslag om struktur, innhold og tittel effektueres, må det arbeides langs ulike linjer. Det kreves mye innsats fra daglig politisk ledelse og fra administrasjonen dersom dette skal lykkes.  3) Etikk - yrkesetikk Endelig skal det igangsettes et større arbeid med dette temaet. Et eget prosjekt bør nedsettes - mange store og små tiltak skal iverksettes. Viktig at vi kommer igang tidlig på året. Det er blant annet planlagt et temahefte (Fagbladet) om etikk i juni 2005.  4) Kvalitetskampanjer 2005 Fagforbundet planlegger i 2005 å fokusere på kvalitet i offentlig sektor. Kampanjen innbefatter hele forbundet, og har flere viktige stopp i kampanjeperioden. Det er viktig for SHS å fokusere seksjonstemaer gjennom kampanjen. Dette vil bidra til å øke fokuset på seksjonstemaene samt gi oss verdifull "drahjelp" på viktige saker. Aktuelle områder er eldreomsorg, psykisk helsevern, sosialområdet. 5) Styrke samarbeidet og kommunikasjonen i Fagforbundet For å styrke samarbeidet og internkommunikasjonen i forbundet vil seksjonen i 2005 sette opp konkrete satsingsområder hvor vi ønsker å bli flinkere til å informere, flinkere til å kommunisere og på denne måten medvirke til å styrke seksjonsarbeidet i alle ledd.

4 Litt mer om.... Faglige arbeidsgrupper: Styret i SHS bestemte i 2004 å nedlegge de yrkesfaglige rådene og arbeidgruppene som var videreført fra NKF. Nye faglige arbeidsgrupper opprettes i 2005 etter behov. Det vil trolig bli opprettet mange ad hoc-grupper. Faglige arbeidsgrupper vil også opprettes innen områder/bransjer; eks for barnevern, eller hjemmetjenestene el lign. Viktig at de faglige arbeidsgruppene i sin form samspiller med seksjonsstrukturen. De skal (avhengig av sitt mandat) rådgi styret eller administrasjonen. Faglige arbeidsgrupper: De faglige ildsjelene som har vært med til nå, inviteres til å bli med videre i ny arbeidsform. Styret i SHS opprettet to faglige arbeidsgrupper i styremøtet i desember: Faglig arbeidsgruppe for prehospitale tjenester og faglig arbeidsgruppe for kjøkken- og kantinepersonell.

5 Etikk og yrkesetikk NHS hadde sine yrkesetiske retningslinjer. De er videreført i Fagforbundet, og etterspørselen er fortsatt stor - særlig med tanke på bruk i skolene. Fagforbundet med sine mange yrkesgrupper kan velge å fokusere på en annen måte enn profesjonsforbundene. Fagforbundet ønsker å stimulere alle sine medlemmer til etisk refleksjon. Ved å gi input på teori og ved å presentere etiske dilemmaer kan det legges tilrette for diskusjon og erfaringsutveksling på den enkelte arbeidsplass. Dette kan også medvirke til å styrke det faglige samarbeidet på tvers av yrkesgrupper og fagområder. Ett viktig tiltak blant flere, er at det planlegges et eget temahefte om etikk som bliag til Fagbladet - planlagt å komme ut i juni. Endelig skal det igangsettes et større arbeid med dette temaet. Dette arbeidet kan utvikles over lengre tid. Modningsprosess. Et eget prosjekt bør nedsettes - mange store og små tiltak skal iverksettes. Viktig at vi kommer igang tidlig på året. Det er blant annet planlagt et temahefte (Fagbladet) om etikk i juni 2005.

6 Kvalitetskampanjer 2005 Vi ser for oss en kampanje med flere stopp underveis; den internasjonale kvalitetskampanjen, seksjonskonferansene, landsmøtet, LO-kongressen og valgkampen SHS sine forslag til temaer: Forskriftsfesting av retten til kompetanseutvikling (sykehjemsforskriften) Etikk og yrkesetikk Rett til kommunale tjenester av god kvalitet i alle livets ulike faser Målet med kampanjeperioden: Vi skal synliggjøre forventningsgapet i de offentlige tjenestene og foreslå hvordan dette kan fylles Vi skal påvirke og arbeide sammen med andre, slik at kvaliteten på de offentlige tjenestene skal oppleves som anstendige og gode for folk flest. Dette skal vi gjøre med kløkt og mot, tuftet på omtanke, samhold og solidaritet. Dette gjør vi for at våre medlemmer skal få støtte og motivasjon i sitt daglige arbeid.

7 Kompetanseutvikling for yrkesgruppene
Kortvarige kurs, temadager, temakvelder Stipendordningen i Fagforbundet Rekrutteringsmidler via fylkesmannen Videreutdanninger Klinisk fagstige Sist, men ikke minst: kompetanseutvikling gjennom flerfaglig samarbeid på den enkelte arbeidsplass Prosjektet " Bemanning og tjenestekvalitet i sykehjem" (Sintef) er nå avsluttet. Undersøkelsen viser at det som spiller mest positivt inn på kvalitet er: kompetanseutviklende kultur, godt arbeidsmiljø og lavt sykefravær. Se vedlegg om: 1) Stipendordningen i fagforbundet 2) Rekrutteringsmidler via fylkesmannen 3) Videreutdanninger 4) Klinisk fagstige 5) Sintef-rapporten

8 Styrke samarbeidet og kommunikasjonen i Fagforbundet
Vi kan bli flinkere til å utnytte forbundets samlede ressurser. Vi er blitt flinkere til å dele våre gode erfaringer - all ros til dere som er flinke til å sende ut e-poster med eksempler på fine opplegg som dere har hatt gode erfaringer med. Men vi har fremdeles et potensiale til å bli enda flinkere til å kommunisere og samhandle - ikke minst mellom de ulike nivåene i forbundet. Det sentrale styret og administrasjonen vil gjerne ha enda flere henvendelser fra "det virkelige arbeidslivet". Vi kommer gjerne på besøk fra tid til annen - for å samtale, lære, utveksle erfaringer og diskutere veien videre. For å styrke samarbeidet og internkommunikasjonen i forbundet vil seksjonen i 2005 sette opp konkrete satsingsområder hvor vi ønsker å bli flinkere til å informere, flinkere til å kommunisere og på denne måten medvirke til å styrke seksjonsarbeidet i alle ledd.


Laste ned ppt "YRKESFAGLIGE UTFORDRINGER"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google