Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

PLANVERKTØY FOR AV IMPLEMENTERING AV UU

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "PLANVERKTØY FOR AV IMPLEMENTERING AV UU"— Utskrift av presentasjonen:

1 PLANVERKTØY FOR AV IMPLEMENTERING AV UU
Ebba Friis Eriksen, rådgiver, avdeling for regional utvikling, Akershus fylkeskommune/ styremedlem, Forum for fysisk planlegging, Kommunalteknisk forening Jeg skal senere si noe om mine arbeidsoppgaver i fylkeskommunen. Kommunalteknisk forening har foruten fylkesavdelinger ulike fagfora: 2 er av særlig interesser for dere: Forum for byggesak og Forum for fysisk planlegging. – Og så kan jeg jo nevne Forum for veg og samferdsel!

2 Universell utforming betyr at produkter, byggverk og uteområder som er i alminnelig bruk, skal utformes på en slik måte at alle mennesker skal kunne bruke dem på en likestilt måte så langt det er mulig uten spesielle tilpasninger eller hjelpemidler.

3 Forankret i: bl.a. Plan- og bygningsloven? Rundskriv T- 5/99 B
Rikspolitiske retningslinjer for universell utforming (UU) (Høring, frist 15.mars 2008) Regjeringens handlingsplan for økt tilgjengelighet. Universell utforming er per i dag ikke tatt inn som begrep i Plan- og bygningsloven med teknisk forskrift. Men det er varslet at UU vil bli tatt inn i PBL som er til revisjon.

4 ¨ Plannivåer Nasjonalt nivå
__________________________________________________ Regionalt nivå _________________________________________________ Kommunalt nivå Stortingsmeldinger Rundskriv Rikspolitiske bestemmelser (RPB) Rikspolitiske retningslinjer (RPR)R) Statlig reguleringsplan eller arealdel til kommuneplan Det er av avgjørende betydning å ta hensyn til prinsippene om UU på overordnet nivå. Hvor skal boligområdene plasseres i forhold til service og sentrumsfunksjoner og kollektivknutepunkt? Hvor skal det avsettes areal til butikk? Universell utforming bør forankres i arealdelen, både tekstdel og i arealdel. UU mål ivaretas i alle faser! Og det skal være medvirkning i tidlige og sene faser! Det nytter ikke bare med medvirkning i siste fase,- eller i forbindelse med byggesak. Premissene legges for de beste løsningene og den beste estetikken legges i starten! Eksempel fra Frogner stasjon i Sørum,- HC-plasser falt nesten ut,- eller ble flyttet lengre vekk i siste fase da forutsetningen ble endret i siste byggeplan. Fylkesplan godkjent ved kongelig resolusjon Plansamarbeid mellom kommuner og fylkeskommuner Kommuneplan med arealdel Reguleringsplan Bebyggelsesplan (Illustrasjonsplan, hvis kommune-styret har gjort vedtak om slik)

5 Fylkeskommunen og UU: Fylkeskommunen uttaler seg til kommuneplaner, reguleringsplaner og bebyggelsesplaner bl.a.: som fagmyndighet ift kulturminnevern som regional planmyndighet med basis i fylkesplan, fylkesdelplaner rikspolitiske retningslinjer (RPR) for utvalgte innsatsområder – deriblant universell utforming oppgaver etter friluftsloven Jeg er her med to hatter: Jeg skal presentere litt fra temapakken Universell utforming i plansaker,- så uttaler fylkeskommunen seg til plansaker –kommuneplaner, reguleringsplaner og dispensasjonssaker § 7. UU er et fokus som vi i stadig større grad har vektlagt siden rundskrivet T – 5/99 B kom i 1999! Jeg pleier å si at min jobb er AT Akershuskommunene ivaretar UU, og hvordan de gjøre det er i hovedsak opp til kommunene! Særlilg vektlegger vi viktigheten av UU i forbindelse med store offentlige byggeprosjekter og steder der mange møtes! Men når RPR for UU en gang kommer vil nok vi skjerpe fokus enda mer!

6

7 UU –mange grupper å ta hensyn til
Bevegelseshemmede: nedsatt bevegelighet, kraft, utholdenhet (gravide, tvillingbarnevogn osv.) Orienteringshemmede: Synshemmede, hørsel, nedsatt forståelse, lese og skrivevansker Miljøhemmede: (allergi og astma) reagerer på ulike stoffer i miljøet.

8 Eks. på viktige UU vurderinger i regulerings og bebyggelsesplaner
Lokalisering og utforming Offentlige bygg, møteplasser, steder der mange mennesker ferdes Transportsystem, parkering, avstand fra hovedinngang til parkering Beplantingstype Stigningsforhold på gangveier Rekreasjonsområder Hensynet til UU skal vurderes på reguleringsplannivå!! Noe annet kan være grunnlag for innsigelse og klage ihht rundskriv T – 5/99 B Stigningsforhold på gangveier, beplantingstype og avstand fra parkering til hovedinngang er typisk viktige vurderinger.

9 Pilotkommunen Ullensaker
UU krever samhandling på tvers Jobber med å finne samarbeidsmåter som fungerer på tvers av sektorene i en hektisk hverdag. Prosjektleder på plan er ergoterapeut Tror ikke det finnes fasitløsninger på samarbeidsformer. Men det er viktig å trekke inn det kommunale rådet for funksjonshemmede som nå skal finnes i alle kommuner.

10 Krav om UU i utbyggingsavtaler
Prinsippvedtak i Ullensaker, krav om utbyggingsavtaler med ivaretagelse av UUfor mer enn 5 boenheter. Vedtaket krever at utbygger bygger etter prinsippet om universell utforming. I tillegg foreslås det at utbygger ved søknad om rammetillatelse eller igangsettingstillatelse skal dokumentere at hensynet til universell utforming er ivaretatt. Pilotkommunen Ullensaker vil kreve utbyggingsavtale for all utbygging med fem eller flere boenheter, eller bygninger med et samlet bruttoareal på over 500 m2, eller ervervsområder på mer enn to dekar.  Administrasjonen går inn for at prinsippet om universell utforming også skal gjelde ved rehabilitering av bygg.

11 Piltoprosjektet Finstad – boliger for alle
Planlegging og bygging Samarbeid med Skanska, Husbanken om å utvikle UU i hele prosjektet for området Finstad i Ski, Akershus. For akseptable stigningsforhold - nødvendig å tenke høyder tidlig i prosjektet! Pi Samarbeidsprosjektet får støtte fra Nordisk Minsterråd og Miljøverndepartementet, strekker seg over seks år , og har som mål å samle erfaringer fra implementering av universell utforming i planlegging bygging av 400 boliger på Finstad i Ski kommune. For å få til akseptable stigningsforhold har man måttet tenke høyder tidlig i prosjektet. Byggehøyder og adkomstveier er nøye beskrevet i bebyggelsesplanen. Prosjektet nærmer seg sluttbehandling.

12 Det kan sjekkes om det er behov for presisering av disse hensynene reguleringsbestemmelsene.

13 PLANPROSESSEN Kunngjøring §§ 27 og 30
Gjøre oppmerksom på vesentlige følger for UU Sikre at relevante innstanser blir med i planprosessen

14 PLANPROSESSEN Utarbeidelse av planutkast
Ivareta UU i planbeskrivelsen I reg. best. bla rekkefølgebestemmelser (Vurdere om UU skal sikres UU i plankartet - særlig når planen er detaljert) Deltagelse fra aktuelle organisasjoner Hensynet til UU skal vurderes på reguleringsplannivå – Noe annet kan være grunnlag for innsigelse!!! Min erfaring fra noen år tilbake er at krav om UU kan bli møtt med et snev av arroganse fra konsulenter og arkitekter. Som stille krav om reguleringsbestemmelse med bjørk, or og hassel ??? Slike krav om reguleringsbestemmelser ble møtt med både motstand og lett arroganse. Jeg vektlegger medvirkning og/eller det å innhente kunnskap man ikke innehar. I plansammenheng må man man innhente kunnskap om blant annet VA, stigningsforhold på veier, barn- og unge, universell utforming for å få til de beste helhetsløsningene. Dette er en kompetanse som har blitt mer og mer viktig,- og som drastisk har endret planleggerrollen i forhold til for 20 – 30 år siden. Det er viktig å ha en faglig sikkerhet og stolthet,- men det er også viktig å ha en ydmykhet for andres kunnskap og kompetanse,- og for nye krav som stadig kommer. De som har slik evne til å beholde faglig sikkerhet kombinert med å lytte til at andres kompetanser tror jeg er de beste planleggerne.

15 1. gangsbehandling og høring
Treffe vedtak ift interessekonflikter og UU Ved behov: Synliggjøre interessekonfliktene ved høring Gi alle parter anledning til å uttale seg Manglende ivaretagelse av UU i reguleringsplan kan, og dette vil forsterkes når RPR UU kommer danne grunnlag for innsigelse fra overordna myndighet EKS Norges Varemesse. Manglet i planprogram Manglet i KU – Akershus fylkeskommune forutsatte at det ble ivaretatt i reguleringsplanen. Det ble ikke ivaretatt der heller –Betinget innsigelse. I 2000 var det nok en generell skepsis til UU var noe som hørte hjemme i reguleringsplaner. Dette har endret seg mye etter den tid! AFK sikret AT det blei ivaretatt – kommunen hvordan. Men her kom det inn sent i prosessen – først etter 1. gangsbehandling! I dag: er sikret som retningslinjer til kommuneplanens arealdel i Skedsmo kommune!

16

17 Et par ord til slutt: Tiltakshaver/ prosjektleder må ta faglig ansvar å sikre at UU ivaretas. Ivaretagelse av uu så tidlig som mulig i planprosessen betyr de beste helhetlige og estetiske løsninger! De beste universelle løsningene er de som ikke synes – de ”bare” fungerer! Hovedløsningen fungerer for alle!

18 Temapakke med hjelpemidler, sjekklister og rutiner
Tilgjengelig på - øverst til høyre: velg Forum for fysisk planlegging (FFP) –– velg nyheter: Universell utforming Det jobbes med eksempelsamling for UU – ferdig vinteren 2008


Laste ned ppt "PLANVERKTØY FOR AV IMPLEMENTERING AV UU"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google