Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Sikkerhet på nett – Seniorsurfdagen

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Sikkerhet på nett – Seniorsurfdagen"— Utskrift av presentasjonen:

1 Sikkerhet på nett – Seniorsurfdagen
Gjennomgang av: Hvorfor sikkerhet er viktig Praktiske tips

2 Hvorfor er sikkerhet viktig?
Datakriminalitet henger nesten alltid sammen med misbruk av personopplysninger. Eksempler på hva som kan misbrukes: Person/fødselsnummer Bankinformasjon Epost, telefonnummer Kontoer på sosial medier De som driver med datakriminalitet eller så kalt «hacking» kan angripe bedrifter eller privatpersoners PC , målet dems er som regel å stjele personopplysninger. For deg som enkelt person: Identitetstyveri, med nok info kan de utgi seg for å være deg. Bankinfo, de utføre kjøp i ditt navn. Bilder, de kan få tilgang til alle bilder du har lagt på nett. Og i verste fall de du har lagret på PC også.

3 Trusselbildet Typiske angrepsmetoder: Sosial manipulering Phishing
Trojan Virus Sosial manipulering Angripere vil alltid prøve å finne enkleste veien inn, veldig ofte er det gjennom mennesket. I stedet for å prøve å finne svakheter i operativsystemet eller andre programmer er det som regel lettere å overtale brukeren til å gi de tilgang. Aldri gi fra deg passord over telefon eller epost. f.eks noen ringer og utgir seg for å være microsoft Phising Fiske etter info En vanlig framgangsmåte er at angriperen sender mange e-post og utgir seg for å være fra for eksempel en stor bank. E-posten sendes ut til en rekke personer og opplyser for eksempel om at det er problemer med noen kredittkort fra den banken. Problemet kan imidlertid, ifølge e-posten, løses lett ved å følge en vedlagt lenke til en nettside, svare på spørsmål der og fylle inn personalia og kredittkortinformasjon. Denne informasjonen brukes så til å tappe kredittkortet for penger.  Trojan I datasikkerhet er en trojansk hest eller trojaner et type dataprogram som utgir seg for å være nyttig, men som i virkeligheten er skadelig. Krever at mottageren på en eller annen måte starter programmet. Typisk som vedlegg i epost eller i en nedlasting fra nett. Virus Et virus er et program som kan skade maskinen din eller gjøre den sårbar for snoking (samme som trojan). Virus sprer seg ofte til flere maskiner i samme nett

4 Hva kan vi gjøre for å motvirke dette?
Studier blant bedrifter viser at 80-90% av alle sikkerhetsbrudd forårsakes av egne ansatte. God sikkerhet oppnås gjennom den enkeltes holdning og årvåkenhet. Dette stemmer nok godt overens med privatpersoner også Med dette mener jeg at det er viktig å gjøre seg bevist og å være kritisk til hva man klikker på på nett Vanligvis prøver de å lure deg. Det er derfor viktig å klare å kjenne igjen hva som er seriøst og ikke. Og gjør tiltak som å installere antivirus og ha brunnmur skrudd på (det blir litt som å sykle uten hjelm om man ikke har det). Bruk hodet! Vær OBS! og vær kritisk! Ikke la deg lure.

5 Praktiske tips

6 Lås maskinen Å låse maskinen er den beste måten å sikre deg mot at andre tukler med den. Gjør dette til vane når du forlater PCen. På PC: På Mac: Alltid ha kode

7 Handle på nett De fleste nettbutikker er trygge å bruke, men du risikerer alltids at kortinformasjonen din kommer på avveie når du handler på nett. Bruk alltid kredittkort når du handler på nett, ikke debit/bankkort. Da er du mye bedre sikra. Du er mye bedre forsikra om du bruker et kredittkort. Da risikerer du ikke å tape dine egne penger, og banken stryker kreditt gjelden så fort du melder misbruket til dem. Bruker du debitt risikerer du å måtte «legge ut for tapet» og det tar lengere tid før du får det refundert. Om du mistenker at kort infoen din blir misbrukt så kontakt banken din umiddelbart, dem ber deg no kstenge kortet.

8 "Søppel-epost kontra ekte over en 3 dagers periode"
Useriøs epost Useriøs epost er det bare å slette, man kan også høyreklikke på e-posten og velge blokker avsender om man bruker Outlook. "Blokker useriøse avsendere" "Søppel-epost kontra ekte over en 3 dagers periode"

9 Hvordan gjenkjenne useriøs epost?
Dårlig språk er en indikator. Ukjent avsender. Spørsmål som gjelder penger eller passord. Dette er en typisk phising epost

10 Useriøs epost Sjekk alltid at lenker ser korrekt ut ved å holde musepeker over dem. Sjekk alltid avsenders epost adresse, ser den ekte ut?

11 Fil endinger .js, .jse, .bat, .exe, .jar, .cmd, .reg
Vær skeptisk til vedlegg, disse filendingene kan være skadelige: .js, .jse, .bat, .exe, .jar, .cmd, .reg Tre stk .pdf er antagligvis trygg men de andre to kan være skadelige «dokumentet til venstre inneholder en macro, dette kan være skadelig. Vær skeptisk til docm dokumenter.»

12 Hvordan gjenkjenne useriøs epost?
Spør deg selv: Kjenner jeg til denne avsenderen? Har eposten bra/dårlig språk? Stemmer avsender adressen og evt. adresse på lenker? Kan vedlegget potensielt være skadelig?

13 Personopplysninger Ikke send personopplysninger over epost!
Ikke last opp personopplysninger til skytjenester! Ikke la utskrifter med personopplysninger ligge å flyte! Husk at alt du lagrer på nett kan potensielt misbrukes.

14 Sikring av bærbart utstyr
Bærbart utstyr er mye mer utsatt når det kommer til tyveri og snoking. Derfor er det viktig at vi sikrer bærbart utstyr så godt det lar seg gjøre fra produsenten. Bruk kode og andre sikkerhetstiltak som f.eks. fingeravtrykkleser der det er tilgjengelig. "Alltid ha kode på bærbart utstyr"

15 Funnet en USB minnepinne?
Aldri koble til en USB minnepinne om du finner den på bakken! Den kan inneholde skadelig programvare Researchers from Google, the University of Illinois Urbana-Champaign, and the University of Michigan, spread 297 USB drives around the Urbana-Champaign campus. They found that 48 percent of the drives were picked up and plugged into a computer, some within minutes of being dropped.

16 Sterkt passord Crackerprogrammer kan knekke et svakt passord på sekunder. Du anbefales et sterkt passord som både er langt (9 tegn eller mer) og inneholder en blanding av små/store bokstaver og tall. Spesialtegn osv.) er også å foretrekke. Man bør ikke bruke eget navn. Passord bør endres ved jevne mellomrom.

17 Sterkt passord Eksempler: Svakt: Larvik123 Middels: LarvikKommune2016

18 Anti virus Last ned et antivirus program, det finnes mange gode som også er gratis. Her er noen eksempler: Til PC: Avast Bitdefender AVG Til Mac: Avira Bitdefender


Laste ned ppt "Sikkerhet på nett – Seniorsurfdagen"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google