Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Datavirus & spionprogrammer

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Datavirus & spionprogrammer"— Utskrift av presentasjonen:

1 Datavirus & spionprogrammer
Foredragholder: John Erik ”JOJO” Johannessen

2 Hva er et virus? Et Virus er et program som får et eller annen til å skje på eller med datamaskinen din. Programmet kopierer seg selv for å spre seg videre. Virus er ofte laget på "gutterommet". Det er mennesker som prøver å bevise sine kunnskaper overfor seg selv og andre. Mange virus er ofte harmløse, men kjedelig å få på maskinen, mens andre er litt mer slemme og ødelegger data eller roter til på harddisken din. Utviklingen viser at virusene blir mer og mer aggressive. Virus er mest utbredt for PC med Windows operativsystem, men det kommer flere og flere virus som kan angripe andre typer operativsystemer også.

3 Virus typer Boot sektor virus Program virus Makro virus Ormer
Virus kan deles opp i ulike kategorier. De mest vanlige er: Boot sektor virus legger seg i oppstartområdet på disketten eller harddisken. Andre disketter blir infisert ved innsetting hvis de ikke er skrivebeskyttet Program virus Infiserer .EXE og .COM eller programfiler beslektet med disse. Aktiviseres når et infisert program startes. Infiserer programfiler direkte eller infiserer program som startes senere. Makro virus Virus som legger seg i makroer og sprer seg når makroen blir kjørt. Typisk for MS office dokumenter (word og excel dokumenter). Ormer Virus som sprer seg selv via nettverket uten aktiv medvirkning fra en bruker. Vanlig for slike virus er å sende seg selv som vedlegg i e-post til alle i adresseboken til den infiserte maskinen / brukeren. Dette medfører voldsom spredning på kort tid.

4 Når blir virus infisert fil eksekvert / kjørt?
Når vedlegget blir åpnet fra e-postprogrammet etter at du har kikket på teksten e-posten Når du har klikket to ganger (dobbeltklikket) på en infisert fil slik at en blir åpnet i et program Outlook kan aktivere viruset selv om du ikke vet om det Noen forholdsregler: Åpne ikke vedlegg i e-post hvis du ikke vet hva det er Hvis du ikke venter en e-post fra en kollega vær på vakt det kan være et virus Besøk ikke Internettsider du ikke stoler på Hent ikke filer/oppdateringer fra ukjente websiter Oppdater programmene på maskinen din. Svakt punkter blir utnyttet La ikke nettleseren din kjøre script fritt vilt på maskinen. Sett f.eks IE opp til å spørre deg først. Lagre MS Wordfiler som .rtf og ikke .doc ( .rtf hindrer spredning av makrovirus) Del ikke ut områder på harddisken din Ha alltid et antivirusprogram på maskinen og hold det oppdatert

5 Hvordan vet jeg at jeg er smittet?
Det vet du stort sett ikke. Det er alt avhengig av hvilket virus du er infisert med. Derfor er det viktig å ha et oppdatert antivirusprogram som passer på deg. Symptomer på smitte: Tregere maskin enn vanlig Irriterte kollegaer som klager på falske eposter sendt fra din maskin (NB! Du trenger ikke vite om det) Maskinen oppfører seg uvanlig Programmer klager på at disken din er full og du vet du skal ha god plass (og maskinen ikke har nedlåst filsystem).

6 Valg av virusprogramvare
Dinside.no har gjennomgått en stortest av virusprogramvare og har kåret Norton Antivirus 2006 som en vinner. Norton Antivirus 2006 kontrollerer innkommende og utgående e-postvedlegg for virus. I tillegg gjennomsøker automatisk innkommende direktemeldingsvedlegg for trusler. For e-postsøk støtter programmet standard POP- og SMTP-kompatible e-postklienter, samt meldingsklientene AOL Instant Messenger, Yahoo! Instant Messenger og MSN Messenger 4.6.

7 Ulike antivirus programvarer

8 Hva er et spionprogram? Spyware er programvare som overvåker PCen og stjeler informasjon fra den. Spyware kan overvåke og sende inn rapporter om dine surfevaner. Spyware kan også, dog langt sjeldnere, stjele sensitiv informasjon som brukernavn, passord og kredittkortnumre. Og den kan innstallere en rekke andre uønskede programmer. Adware er programvare som er spesielt laget for å pøse på med reklame når du surfer på nettet. Ofte registrerer Adware også dine surfevaner, men grenser da opp til spyware. Grensen mellom spyware og adware er smal, og mange programmer er kombinasjoner av disse to.

9 Ulike atferd i spionprogrammer?
Trojan Horse/Trojans - Trojanske hester Trojanske hester eller trojans er programmer som hackere bruker for å få direkte adgang til din PC Dialer - opprigningsprogrammer eller modemkidnapping Dialers er oppringningsprogrammer som "kidnapper" modemet ditt og ringer opp uønskede telefonnumre, og du risikerer uventet og skyhøy telefonregning. Drive-by Downloads – programmer som lastes ned uten din viten eller vilje Nedlastninger ved hjelp av såkalte drive-by-downloads oppnås ved hjelp av misledende dialogbokser eller andre snikende og skjulte installasjonsmetoder. Ofte har ikke brukerne anelse om at de i de hele tatt har installert en applikasjon. Keyloggere – programmer som loggfører tastetrykkene dine En keylogger er en type verktøy for systemovervåkning. Keyloggeren har evnen til å registrere alle tastetrykk på maskinen, og med dette kan programmet kopiere og loggføre alle e-poster, samtaler via chatterom, øyeblikkelige meldinger (Instant Messages), og andre former for sensitiv informasjon.

10 Symptomene Plages du med noe av det følgende, er det godt mulig at PCen din har fått innstallert spyware, adware eller virus: Oppstart av PCen og bruk av programmer går tregere enn før. Oppkobling mot og bruk av Internett har blitt tregere. PCen utfører operasjoner eller sender deg til nettsider som du aldri har bedt den om. Reklame og popups dukker opp uten at du har klikket på noe eller besøkt en ny nettside. Nye søkevinduer har dukket opp i webleseren din.

11 Hva må dette til å bli hindret?
Et godt anti-spyware program må ha: Database som kontinuerlig oppdateres mot nye trusler. Aktivt skjold som hindrer nye spion-programmer å installere seg på din maskin. Beskytter datamaskinen mot andre trusler som øker sannsynligheten for at maskinen blir infisert, så som Modem-kidnappere, nettleser-kidnappere, hjemmeside-kidnappere, trojanske hester, med mer.

12 Anbefalte programmer Spybot S&D er muligens det mest kjente programmet på markedet, mest utbredt og med lengst fartstid. Programmet er gratis. Den fjerner det meste som ligger i systemet. Pogrammet kan lastes ned fra Ad-Aware er også gratis program og man må foreta et manuelt søk for å finne potensielle trusler på harddisken. En liste over uønskede programmer dukker opp og man skal fjerne disse etter å ha blitt funnet i skanningen. Progarmmet kan lastes ned fra Kombinasjon av begge programmer kan utnytte 95 % av hele jobben for å kvitte problemene på datamaskiner. Spy Sweeper har rykte på seg å være sannsynligvis det beste antispionprogrammet på dagens marked. Programmet er ekstremt brukervennlig, grensesnittet er behagelig og lett forståelig, og en rekke kompliserte funksjoner er lett forklarte og forenklet for vanlige databrukere.Testen viste at Spy Sweeper har ingen problemer med å finne og fjerne adware, trojanske hester, dialers, hijackers, samt spyware og malware generelt. Programmet koster ca $30.


Laste ned ppt "Datavirus & spionprogrammer"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google