Protein og fett - Uke 9 -.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Advertisements

Kapittel V Næringsstoffer.
Kjemiske reaksjoner i kroppen, i og utenfor cellene.
Kosthold.
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 2 Barn og kosthold
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Kosthold og trening, noen grunprinsipper
Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog
Generelle ernæringsanbfalinger
Energibalansen.
Kurstreff 2 Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som.
Tema De energigivende næringsstoffene Lipider Karbohydrater Protein
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Hva er omega-3-fettsyrer – og trenger vi dem?
Betyr ernæring noe for evne til fysisk aktivitet?
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
FISK Hvorfor utrykket: Frisk som en fisk?
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Om Fett og fettsyrer GRUPPE 5. Måltid A Måltid B.
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Grunnleggende ernæring
Vitaminer og mineraler
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Tallerkenmodell og karbohydrater
Tallerkenmodell og Karbohydrater Uke 8. Tallerkenmodell.
Klikk for å redigere undertittelstil i malen Ernæring og prestasjon Før –under - etter.
Protein og fett Uke 9. Protein Protein stammer fra det greske ordet ”PROTOS” og betyr det første/den viktigste Bygget opp av aminosyrer Esensielle aminosyrer-
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Livea Xpress Tallerkenmodellen. Måltidsrytme 3 hovedmåltid 2 mellommåltid Hver 3-4 time.
1 Proteiner i fisk; nye resultater og pågående forskning. Oddrun Anita Gudbrandsen Institutt for indremedisin, UiB
Den genetiske koden ● Alle organismene er bygd opp av celler. ● Noen har få/en celle, andre, som mennesker består av mange milliarder celler ● Arvestoffet-DNA.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Lipider Fettstoffer av biologisk opprinnelse Lipidene deles i flere typer o Triglyserider o Di- og mono- glyserider o Fettsyrer o fosfolipider o Stereoider.
Næringsstoffer. FETT.
KOSTHOLD FÅ KROPPEN TIL Å YTE MAX GJENNOM HVERDAGEN, PÅ TRENING OG KAMP!
Trening og kosthold Karl Filip Singdahlsen 15. Februar 2012.
Energi og næringsstoff Energi tyder evne til å utføre arbeid, dvs rørsle og fysisk aktivitet. Maten blir til energi i form av varme. Varmen bruker vi til.
NÆRINGSSTOFFER OPPGAVER Klikk på pilen i høyre hjørne for å gå til neste side.
Fordøyelse Magesekken og Tolvfingertarmen
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Trygg mat og næringsstoffer
Cellemembranen.
Vitaminer og mineraler
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Protein og fett Uke 9.
Oppgaver Næringsstoffer
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Etter denne timen skal du kunne:
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Kroppens byggesteiner.
FETTSKOLEN.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Vitaminer og mineraler
Protein og fett Uke 9.
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Kroppens byggesteiner.
Etter denne timen skal du kunne:
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Kroppens byggesteiner.
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Protein og fett - Uke 9 -

Essensielle aminosyrer – 8 stk Ikke essensielle aminosyrer – 12 stk Protein stammer fra ordet «PROTOS» som betyr den første / den viktigste Bygd opp av aminosyrer Essensielle aminosyrer – 8 stk Ikke essensielle aminosyrer – 12 stk

Proteinets oppgaver Kroppens byggemateriale Transport Antistoffer Katalysator Peptidhormoner Signalhormon

Proteiner er essensielle Anbefalt inntak er 1 – 1,2 gram pr/kg kroppsvekt 10 - 20 prosent av daglig kosthold 1 gram protein er 4 kcal

Fett (Triglyserider) 9 kcal pr gram Anbefalt ca. 30 % av daglig kosthold Mettede fettsyrer Umettede fettsyrer Transfett Kolesterol Essensielle fettsyrer (omega-3 og omega-6)