Behandling! Hva du skal gjøre Få personen ut av kulden. Hvis det ikke er mulig å gå inn, beskytt da personen mot vind, tildekk personens hode og isoler.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Flyktninghelsetjenesten Febr. 2012
Advertisements

Dødsfall om bord.
God Jul ? Du behøver ikke å vente til Jul….
Enkle regler for koking av kjøtt (1)
Været: temperatur, vind og nedbør
Ta livet og øyeblikket tilbake
Team Jæren Treningssamling
AQUAVIBRON.
Hypothermi Hypotermi:temp under 35 grader
Kulde og kuldepåvirkning
Klargjøring og tilpassing av utstyret
Å opprettholde et godt immunforsvar
Unge & Rus.
NERVER OG HUD.
Idrettsskader - Førstehjelp
Brann i metaller Presentasjonen er identisk med en artikkel som er trykket i Tidsskriftet Brannmannen Artikkelforfatter: Jan Erik Andersen Oslo brann-
Norsk Epilepsiforbund kunnskap, mestring og livskvalitet
Mestring og forebygging av depresjon
9(4) Energi Mål for opplæringen er at du skal kunne
Grunnkurs i havpadling VLKK
Flokkmøte, tirs. 07. Februar 2012
FØRSTEHJELP VED BRANNSKADE
Sårbehandling Mye ny kunnskap om sår og sårheling og sårbehandling, men fortsatt er det veldig mye vi ikke vet Sår gror raskere på ponni enn på hest Sår.
Riktig bruk av medisiner
Hva skjer med pasienten i Tromsø? Avstanden i Nord-Norge er stor, MEN folketallet er over dobbelt så stort i Oslo som i Troms og Finnmark til sammen.
Frontlinjeserivce
Laget Av: Gaute, Sigrid, Mohammed og Ahlam.
Informasjon om Paclitaxel
Kjenn din hudtype For å forstå hvor sårbar huden er overfor skade fra solen, må man finne ut hvor mye sol huden tåler Ung eller blek hud med fregner og.
INFEKSJON Forårsaket av bittesmå mikroorganismer som er usynlig for øyet, som invaderer og formerer seg i kroppen. Vanlig infeksjon – rettet mot et lokalt.
Insekticider - toksikologi
GIFTINFORMASJONEN Vibeke Thrane. GIFTINFORMASJONEN Vibeke Thrane.
Forekomst av Diabetes.
Fest og foredrag for hjertehelse
Ulf Wike Ljungblad Overlege Barnesenteret SiV Tønsberg
Leif Aanderud Yrkesmed.avd. Haukeland Universitetssykehus
”Livbåtfot” og frostskader
Navn på foredragsholdere Lokalforeningens navn telefonnummer E-post
Utfordringer og muligheter Sykepleier – Kari Sollesnes
Overtrening Av: Patrulje Ekorn
Blødningssjokk. Klinikk:
Utgraving Av Skredtatt
Flyktninghelsetjenesten Febr. 2012
Å tenke på ved kjøp av MC utstyr
Kort om |. Denne teknologien er utviklet av NASA for å kunne balansere temperaturforskjellene som astronautene utsettes for i rommet. Teknologien baserer.
Kort om | vedlikehold. Hvorfor trenger man å vaske produktene? Skitt drar til seg fuktighet, noe som minsker komforten. Lukt kan ha en…negativ påvirkning.
Du er skikkelig sliten og frustrert……
Visste du at de som fremstår som virkelige sterke , i virkeligheten er de mest svake og følsomme? Visste du at de som bruker sin tid på at beskytte andre,
LHMS – bondens bedriftshelsetjeneste Røros 12. februar 2013 Kristin Myklevoll Bonde/sykepleier/hms-rådgiver MidtNor bedriftshelsetjeneste.
Foredrag / informasjonsarbeid Hvem, hva, hvordan?
Bruk av alkohol og medikamenter blant eldre (60+) i Norge.
Epilepsi hos barnehage-og skolebarn
PERSONLIG HYGIENE.
Sykdommer knyttet til livsstil
PH og stoffskifte - Workshop
* Bakgrunn * Mild hypotermi * Moderat hypotermi * Alvorlig hypotermi * Bakgrunn/omstendigheter * Førstehjelp * Forebyggende tiltak Av: Steinar Asp Ormåsen.
Livreddende førstehjelp. 113 – medisinsk nødsentral Når et annet menneske trenger profesjonell medisinsk behandling Huskeregel når du ringer: HVEM – HVA.
Gjenoppliving Hjerte-Lunge-Redning HLR Basal HLR BHLR Avansert HLR AHLR.
 Belastningsskader  Akutte skader › Støytskader › Strekkskader.
Førstehjelp i praksis Førstehjelp i ulike situasjoner (film)film.
Innføring i akuttmedisinske problemstillinger og førstehjelp Sven Erik Gisvold Overlege / Professor Anestesi & Intensivavd. St Olavs Hospital.
Tobakk og helse.. Produksjon -Planter som blir dyrket og tørket. -Blader skjært opp og sortert i like størrelser. -Til snus blir tobakken finhakket og.
Etanol – mer enn et rusmiddel Etanol – rusmiddel, brensel, løsemiddel.
Omstillingsvansker hos nyfødte
VARMESTRESS HVA SKJER? Varmeproduksjon Temperaturregulering
Klar til å yte førstehjelp Klar til å stabilisere situasjonen
Livreddende førstehjelp
Utskrift av presentasjonen:

Behandling! Hva du skal gjøre Få personen ut av kulden. Hvis det ikke er mulig å gå inn, beskytt da personen mot vind, tildekk personens hode og isoler om mulig kroppen mot den kalde jorden. Fjern våte klær. Erstatt det med varmt, tørt dekke. Ring 113. Mens du venter på hjelpen må du følge med på personens pust. Hvis personen er bevisstløs og pusten stopper eller blir enda mer langsom/overfladisk, bør du straks begynne med hjerte-/lungeredning. Del kroppsvarme. For å varme personens kropp kan du ta av deg egne klær og legge deg inn til den nedkjølte personen, hud mot hud. Dekk kroppene med et teppe. Tilbyd varme, ikke-alkoholiske drikke hvis personen er i stand til å drikke. Hva du ikke skal gjøre Ikke prøv å varme personen opp med direkte varme. Ikke bruk varmt vand, varmeteppe/-pute, varmelampe eller lignende for å varme personen opp. Ikke forsøk å varme opp armer og bein. Varme som tilføres armer/bein tvinger det kalde blodet tilbake til hjerte, lunger og hjerne og kan dermed få kjernetemperaturen til å synke mer. Dette kan være direkte livsfarlig. Giv ikke alkohol til den nedkjølte personen. Ikke masser/gni på personen. Nedkjølte personer skal handteres forsiktig fordi de kan få hjertestopp. Windchill skala/kulde effekt Hypotermi kort fortalt Hva er hypotermi? Hypotermi betyder ‘lav temperatur’. I vår sammenheng menes det lav kjernetemperatur i kroppen. En kjernetemperatur unner 35ºC defineres som hypotermi. Mange termometre kan ikke måle temperaturer under 34,4º C. Noen øretermometre er rimelig nøyaktige men den sikreste målingen gjøres med et termometer i endetarmen. Hva er symptomene? Grad 1 (32-35ºC) Personen ryster men er ved full bevissthet. Hudoverflaten er kald og blek. Personen er (ofte) urolig og kan klage på smerter i albue/hender/kne og i underlivet. Grad 2 - Farlig, hent hjelp (26-32ºC) Personen ryster ikke lengre og bevisstheten avtar gradvis. Talen blir sløret. Pusten er langsom og svak. Pulsen er langsom og kan være uregelmessig. Grad 3 - Livstruende (Under 26ºC) Personen er bevisstløs. Huden er meget kald. Ekstrem lav puls. Puls i arme og bein er ikke til stede pga. dårlig eller ingen blodomløp. Få og små pustebevegelser. Tap av evnen til å tenke klart kan føre til uvitenhet om behov for førstehjelp. Manglende hjelp kan medføre død. Hvorfor får man hypotermi? Hypotermi oppstår når kroppen taper mer varme end den kan produsere og derfor kjøles ned. Opphold i våte og kjølige omgivelser (f.eks. våte klær eller opphold i vann) øker risikoen for nedkjøling. I tillegg til dette er vind en vesentlig faktor for nedkjølingshastigheten. Alkohol, røyking og narkotiske rusmidler øker også risikoen, selv uten å være beruset eller forgiftet. Barn og eldre er særlig utsatt. Barn bl.a. på grunn av stor kroppsoverflate i forhold til vekt, eldre bl.a. fordi de har nedsatt følelse for kulde og en minsket varmeproduksjon. Vindhastighet på X-aksen A)Vindstille B)Lett bris (5 m/s) C)Frisk bris (10 m/s) D)Stiv kuling (15 m/s) Kulde effekt Kilder: &