Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Råd for et sunt kosthold (1)
Advertisements

Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Bra mat for bedre helse- Kurstreff 2
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft
Råd for et sunt kosthold (1)
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Nye nasjonale kostråd – hva er nytt?
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
Kosthold for idrettsutøvere
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Kosthold og trening, noen grunprinsipper
Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog
Generelle ernæringsanbfalinger
Kurstreff 2 Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som.
Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Måltidene (1) Frokost er et viktig måltid. En god frokost gir energi, øker konsentrasjonen og gir bedre humør. Hvis du ikke har appetitt om morgenen, ta.
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Kostsirkelen.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Samtaleverktøyet «Gode vaner for god helse» er utviklet av Kreftforeningen i samarbeid med helsesøstre og fysioterapeut. Målgruppen for samtaleverktøyet.
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Grunnleggende ernæring
Tallerkenmodell og karbohydrater
Styrke og kroppsholdning - uke 4 -. Hvorfor trene styrke? Økt muskelstyrke Bedre kroppsholdning Økt forbrenning Forebyggende for skader og en rekke livsstilsrelaterte.
Protein og fett - Uke 9 -.
Tallerkenmodell og Karbohydrater Uke 8. Tallerkenmodell.
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Klikk for å redigere undertittelstil i malen Ernæring og prestasjon Før –under - etter.
Praktisk mat Uke 12. Planlegg- ”Halvtimen” Frokost Lunsj Middag: husk A og B-måltid, ”frimiddager” og minimum 2 fiskemåltider Mellommåltider x 2.
Protein og fett Uke 9. Protein Protein stammer fra det greske ordet ”PROTOS” og betyr det første/den viktigste Bygget opp av aminosyrer Esensielle aminosyrer-
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Livea Xpress Tallerkenmodellen. Måltidsrytme 3 hovedmåltid 2 mellommåltid Hver 3-4 time.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
KOSTHOLD FÅ KROPPEN TIL Å YTE MAX GJENNOM HVERDAGEN, PÅ TRENING OG KAMP!
Trening og kosthold Karl Filip Singdahlsen 15. Februar 2012.
Styrke og kroppsholdning Uke 4. Hvorfor trene styrke? Økt muskelstyrke Bedre kroppsholdning Økt forbrenning Forebyggende for skader og en rekke livsstilsrelaterte.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Trygg mat og næringsstoffer
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Kondisjonstrening Uke 5.
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Protein og fett Uke 9.
Styrke og kroppsholdning
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
KARBOHYDRATER.
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Kondisjonstrening Uke 5.
Praktisk mat Uke 12.
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Styrke og kroppsholdning
Vitaminer og mineraler
Protein og fett Uke 9.
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Kondisjonstrening Uke 5.
Kondisjonstrening Uke 5.
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Livea Xpress - Tallerkenmodellen -

Proteiner Frukt, bær og grønnsaker Stivelse

3 hovedmåltid 2 mellommåltid Hver 3-4 time Måltidsrytme 3 hovedmåltid 2 mellommåltid Hver 3-4 time

Livea Xpress - Styrketrening -

Hvorfor trene styrke? Økt muskelstyrke Bedre kroppsholdning Økt forbrenning Forebyggende for skader og en rekke livsstilsrelaterte sykdommer «Strammer opp»

Hvordan trene styrke? Tung belastning Få repetisjoner 2-3 ganger i uken Flerleddsøvelser Tenkt progresjon!

Livea Xpress - Kondisjonstrening -

Hva er kondisjonstrening? Aerob energifrigjøring (60-85 % av maksimal hjertefrekvens) Anaerob energifrigjøring (85-100 % av maksimal hjertefrekvens)

Fordeler ved kondisjonstrening Slagvolum øker Lungene jobber mer effektivt Flere kapillærer Mer utholdende muskulatur Økt fett- og karbohydratforbrenning Kroppen fjerner melkesyre raskere

Livea Xpress - Karbohydrater -

50 – 60 % av kosten 4 kcal pr gram Ikke essensielt Karbohydrater 50 – 60 % av kosten 4 kcal pr gram Ikke essensielt

Monosakkarider Disakkarider Polysakkarider Kostfiber 25 – 35 gram pr dag 2 kcal pr gram

Eksempel på 30 gram kostfiber 5 skiver (200 gram) grovt brød med 100 prosent sammalt mel - 17 gram 2 poteter (cirka 150 gram) - 3 gram 1 stor gulrot (cirka100 gram) - 2,7 gram 1 porsjon brokkoli (100 gram) - 3,0 gram 1 tomat (50 gram) - 0,7 gram 1 appelsin (100 gram) - 1,9 gram 1 eple (100 gram) - 2,5 gram Til sammen 31 gram

Karbohydrater og blodsukker Insulin Insulinresistens Diabetes type 2

Livea Xpress - Proteiner og fett -

Protein stammer fra ordet «PROTOS» som betyr den første / den viktigste Bygd opp av aminosyrer Essensielle aminosyrer – 8 stk Ikke essensielle aminosyrer – 12 stk

Proteinets oppgaver Kroppens byggemateriale Transport Antistoffer Katalysator Peptidhormoner Signalhormon

Proteiner er essensielle Anbefalt inntak er 1 – 1,2 gram pr/kg kroppsvekt 10 - 20 prosent av daglig kosthold 1 gram protein er 4 kcal

Fett (Triglyserider) 9 kcal pr gram Anbefalt ca. 30 % av daglig kosthold Mettede fettsyrer Umettede fettsyrer Transfett Kolesterol Essensielle fettsyrer (omega-3 og omega-6)

Livea Xpress - Praktisk matlaging -

Planlegg – «Halvtimen» Middag (Husk B-måltid, «frimiddag» og minimum 2 fiskemåltid) Lunsj Frokost Mellomåltid

Tips for enklere gjennomføring Stek opp kjøtt Lag ferdig salat Lag porsjonsposer med for eksempel smoothie Lag større middagsporsjon, bruk restene til lunsj Ha alltid et sunt alternativ tilgjengelig Bruk mindre tallerkener Varier smaker