Labov og Waletzky Narrativ analysis

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kombinatorikk for lærerstudenter
Advertisements

Den vesle gutten og julenissetoget
For å sitte og ikke gjøre noen ting
I.
Skjønnlitterær fortelling

«[Revenge is] like a poison, it can take you over
En innføring i spillet: Lag En Setning
Historien er hentet fra lang tid tilbake, da en mann straffer sin 5 årige datter, fordi hun har mistet en verdifull gjenstand. Den gang de ikke hadde så.
Ei dramatisering Mathias– fritt etter Johan Herman Wessel
Bokanmeldelser..
FLYTÅRN Vi fikk ei stor eske inn på avdelinga, som Rainer foreslo
(Konf+årstall)-QUIZ (dette er en mal som må tilpasses lokalt, la kreativiteten få fritt spillerom! Tilpass etter tema og opplevelser dere hadde i løpet.
KVINNER… For noen dager siden var jeg inne på Statoil. Da kom det en kvinne inn og spurte etter en sjuhundreogti. Vi tittet alle forundret på hverandre.
Verbal a) Form Verbalet blir dannet av verbene i setningen.
Kapittel 28 Norgeskartet
Stilistikk 4 En setning En ytring.
Ett skritt foran 4 © Iréne Johansson 1 Kursmøte 5Verb Verb.
Sett inn riktig tid/form av verbet
Spøken som gir deg lykke!
Kapittel 30 Fag og rutiner på skolen.
O PPGAVE 21 Side O PPGAVE 21 Da Mor (bli) ble sammen med Jan, (flytte) flyttet vi inn i det store huset hans nede ved sjøen. Jeg (få) fikk.
Kommaregel 2 Vi setter komma etter en leddsetning som står først i en helsetning.
Det var en gang et slott, hvor det bodde en konge
Den store ID-quizen Hvem er du? - Ta testen nå!.
LEDDSETNINGER Vedlejší věty.
Hva er vitsen med å gifte seg?
”Vi vil gjerne se Jesus”
Illustrasjoner: Ingrid Brennhagen
Setningsledd: Verbal, subjekt, objekt, indirekte objekt, predikativ, adverbial, konjunksjonal, subjunksjonal.
Bokpresentasjon Bergen
PRONOMEN.
Kapittel 47 Å gjøre lekser.
Lag setninger med pluskvamperfektum og preteritum. 
Kapittel 5 oppgave d Bruk riktig ord på riktig plass i riktig form.
Hypotetiske setninger. Lag setninger slik eksemplene viser. 
Lag leddsetninger med som
Kapittel 19 Hva er klokka? Vet du hvor mye klokka er? Har du klokke?
O PPGAVE 20 Side Å KJENNE ( SEG ) IGJEN 1. Tror du de vil kjenne meg igjen etter at jeg har farget håret? 2. Han hadde gått seg vill. Han kjente.
K APITTEL 2, OPPGAVE F. O PPGAVE 26 Ingen ville ha trodd at Mohammed og jeg skulle gifte oss i kirka. Men det skulle vi. Utrolig mange mennesker kom for.
Kapittel 37 Hectors ønske om arbeid i Norge.
Hai ! Hai !.
”Fra utsiden og inn, og innenfra og ut”
Johannes 21,11-19.
Getsemane – Matteus 26,36-56.
Johannes 14,1-11 veien, sannheten og livet
”Fra utsiden og inn, og innenfra og ut”. Forandring fryder Ap.gj. 9,1-20 Saulus fnyste ennå av trusler og mord mot Herrens disipler. Han gikk til ypperstepresten.
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
NÅ SKAL VI LÆRE OM LIKNINGER.
Om det som truer fellesskapet Greiner på det gode treet.
100 lure ord å lære.
1.1 /// Klikk her for å høre Magnus 1.2 /// Klikk her for å høre Thea 1.2.
Setningsskjema For… helsetninger og leddsetninger
Litterære virkemidler
Og.
Kapittel 36 Reza forteller om sin arbeidserfaring.
Onsdag Norsk 2. Gym 3. Lillefri 4. Tema: Columbus 5. Spising 6. Storefri 7. Matte 8. Matte 9. Sistefri 10. Diverse.
Kapittel 2 oppgave c Preteritum eller perfektum?
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Shanti - Er det sider ved ditt religiøse liv du synes er for privat til å snakke om? -...[tenker lenge] jeg synes det med menstruasjonen. I India er det.
Kapittel 6 Kveldsmat hos familien Dalilah.
Kapittel 2 oppgave i Kjenner disse personene ansvarsfølelse?
Livsstilsending - uke 5 -
Han sier: Jeg kaller dere ikke lenger tjenere, men venner.
Kapittel 6 Kveldsmat hos familien Dalilah.
O PPGAVE 28 Side 151 – 152 Sett inn riktig form av det refleksive pronomenet eller eiendomspronomenet.
Sommerkurs 17. juli Gruppe B. I dag Indirekte tale Avhengige interrogativer Ingen av delene Diskusjonsoppgaver om befolkning Rollespill med utgangspunkt.
O PPGAVE 40 Side 172 – 173 Sett inn riktig form av ordet i parentes.
Kapittel 20 Å reise kollektivt Kjører du kollektivt?
Utskrift av presentasjonen:

Labov og Waletzky Narrativ analysis Oral versions of personal experience

Utgangspunkt Fortellinger må analyseres ut fra hvilken funksjon de har Mål: finne ut hva som er de grunnleggende enheter i en fortelling Funksjonell analyse av fortellingens referensielle og evaluerende funksjon Referensiell: Viser til det som har hendt Evaluerende: Forteller hva vi mener om det som har hendt

Analyseenheter Setninger Yttrykk Ord

Materiale Fortellinger fra to ulike sosiale kontekster Fortelleren blir intervjuet av og forteller til en ukjent Fortelleren snakker mest med kjente 600 intervjuer med svarte og hivte, byfolk og bygdefolk i alderen 10-72 Ingen med høy utdanning, ingen med avsluttet videregående skole ”Har du noen gang vært i en situasjon der du var i fare for å bli drept? 14 ulike eksempler

Undersøkelsen Hvordan vet vi om det er en eller flere fortellinger i disse eksemplene? Er noen fortellinger bare fragmenter av en fortelling? Vi er nødt til å si noe om rekkefølgen av hendelsene. Hvordan kan rekkefølgen av setninger i en fortelling ses i sammenheng med rekkefølgen av hendelser i virkeligheten?

Tidsrekkefølge Fra fortelling nr 5: a) Altså, dette mennesket hadde fått for mye å drikke b) og han gikk løs på meg c) og venninnen min kom inn d) og hun hindret ham i det

En annen rekkefølge c) Venninnen min kom inn d) akkurat tidsnok til å hindre dette mennesket som hadde fått litt for mye å drikke i å gå løs på meg

Eller denne d) En av venninnnene mine stopped angrepet. c) Hun hadde nettopp kommet inn. b) Dette mennesket gikk løs på meg. Han hadde fått litt for mye å drikke.

Hovedsetninger og leddsetninger Bare hovedsetninger har med tidsrekkefølge å gjøre Leddsetninger kan plasseres over alt uten å ødelegge tidsrekkefølgen: En dag la hun igjen et brev Hun ville begå selvmord Fordi han alltid holdt et helvete for meg

Hvilke kan byttes om? Og de holdt på å nå meg igjen Og jeg kryssa gata Og jeg falt så lang jeg var. Og jeg falt så lang jeg var Hvilke setninger har fri plassering? Hvilke har ikke det?

Frie og bundne setninger Dersom setningene er ordnet etter hverandre i en tidsrekkefølge, er det enten en fri eller en bundet setning. Dersom setningen kan stå hvor som helst i fortellingen, er det en fri setning Om den ikke kan stå hvor som helst, er det en bundet setning

Definisjon på en fortelling En hvilken som helst setningsrekkefølge der det er minst en tidsrekkefølge Jeg kjenner en gutt som heter Harry. En annen gutt kasta ei flaske rett i hodet på han, og han måtte sy sju sting. Hvor er tidsrekkefølgen? ”Jeg skjøt og drepte ham”? ”Jeg lo og lo av ham”?

Fortellende hoder Det bøyde verbet i en fortellende setningen er det fortellende hodet i setningen De vanlige formene er presens og preteritum (fortid) Vanligvis finner vi ikke perfektum i fortellinger (har gått), men vi kan finne pluskvamperfektum (hadde gått)

Fortellende sekvenser kan være i slekt Han gikk løs på meg. Venninnen min kom inn. Han angrep meg. Da kom venninnen min inn. A – så B er en primærsekvens i fortellinger.

Framgangsmåte Prøv å sette setningene i en nødvendig rekkefølge Flytt frie setninger til begynnelsen av fortellingen Bundne setninger flyttes til et så tidlig som mulig punkt i fortellingen uten at tidsrekkefølgen forandres Sideordnede setninger kan smeltes sammen til mindre enheter

Overordnet struktur i en fortelling Orientering om person, plass og tid(mangler ofte i barns fortellinger) Komplikasjon- dette hendte og dette ble resultatet. Evaluering -det som er poenget med fortellingen. Mangler ofte når fortellingen er rotete (11 og 13), jf. 14. Det kan være flere slike i en fortelling , i ordvalg, tonefall o.a. Resolusjon. Vanskelig å skille fra komplikasjon i fortellinger uten poeng.Kan falle sammen med evaluering. Coda (og så levde de lykkelig resten av sitt liv. Og det var det)

Labovs diamant 1.Abstract: What, in a nutshell, is this story about? 2. Orientation: Who? When? Where? 3. Complicating action: What happened? And then what happened? 4. Evaluation: So what? How or why is this interesting? 5.Result or resolution: What finally happened? 6. Coda: That’s it, I’ve finished and I am bridging back to our present situation.